Γεωργιάδης: Η πολιτική μας είναι υπέρ της οικοδομής - Έρχονται τέσσερις ΚΥΑ για το Ελληνικό

«Η γενικότερή μας πολιτική είναι υπέρ της οικοδομής», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του, σήμερα, στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90.1 FM.

«Εντός της τρέχουσας εβδομάδας έχουν υπογραφεί τέσσερις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για το Ελληνικό, εκ των οποίων οι δύο είναι οι πιο σημαντικές, ενώ σήμερα συνεδριάζει το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης για την έγκριση της 5ης.Από την ημέρα που θα γίνει ο διαγωνισμός, θα χρειαστεί περίπου 1-1,5 μήνας για να ανακηρυχτεί ο πλειοδότης. Από εκεί και μετά, θα χρειαστεί μία τελευταία ΚΥΑ για τη διανομή, η προεργασία για την οποία έχει ξεκινήσει από τώρα. Μετά την υπογραφή της ΚΥΑ για τη διανομή, θα ακολουθήσει από την εταιρεία ΛΑΜΔΑ η εκταμίευση της προκαταβολής των 300 εκατομμυρίων ευρώ. Πάντως, από την υπογραφή της 5ης ΚΥΑ μέχρι την υπογραφή της ΚΥΑ για τη διανομή, δεν υπάρχει καμία άλλη εκκρεμότητα από πλευράς του Ελληνικού Δημοσίου.

Με τον Υφυπουργό κ. Ν. Παπαθανάση, έχουμε πει ότι κάποια στιγμή θα γράψουμε ένα βιβλίο για το πώς έγιναν αυτές οι ΚΥΑ. Θέλω να το γνωρίζει ο ελληνικός λαός γιατί αφορά την περιουσία του. Η εικόνα ότι ήταν όλα έτοιμα για να ξεκινήσει το έργο ήταν "παραμύθια της Χαλιμάς". Όπως πήγαινε (επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) το έργο αυτό δεν θα ξεκινούσε ούτε σε χίλια χρόνια.

Το πιο εντυπωσιακό από όλα όσα συνάντησα είναι ότι το Υπουργείο Οικονομικών έλαβε γνώση επί Κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας για τη σύμβαση παραχώρησης και τους όρους της όπως τη διαπραγματευόταν η διορισμένη από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ "Επιτροπή Παιγνίων" με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές και τη ΛΑΜΔΑ. Η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών δεν ήθελε να έχει την παραμικρή εμπλοκή σε αυτή την ιστορία που λέγεται Ελληνικό και ουδέποτε είχε ζητήσει να δει τη σύμβαση».

Οικοδομή

Για την οικοδομή σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης: «Η γενικότερή μας πολιτική είναι υπέρ της οικοδομής. Στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα περιλαμβάνονται η τράπεζα Γης και η μεταφορά του συντελεστή δόμησης που είναι συναρμοδιότητα των Υπουργείων Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ενώ στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών θα περιλαμβάνεται το θέμα του Φ.Π.Α. στην οικοδομή. Όλα αυτά θα ψηφιστούν τον Σεπτέμβριο. Όμως, δεν θα μείνουμε μόνο σ' αυτές, θα αναλάβουμε και άλλες πρωτοβουλίες για την οικοδομή».

Ο ίδιος στη συνέχεια, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, γνωστοποίησε ότι «το πρόγραμμα "golden visa" θα επεκταθεί και θα διορθωθούν τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί».

Novartis

Σε ερώτηση για την υπόθεση της Novartis, ο υπουργός ανέφερε τα εξής:

«Μαθαίνω ότι η κυρία Τουλουπάκη στέλνει εκ νέου αίτημα στη Βουλή για την άρση ασυλίας του κ. Λοβέρδου για την άσκηση ποινικής δίωξης. Αυτό είναι νομικά ακατανόητο. Ο κ. Λοβέρδος δεν έχει ασυλία για να αρθεί, έχει αρθεί ήδη. Η κυρία Τουλουπάκη έχει ήδη πάρει άδεια από τη Βουλή για να αποφασίσει εάν θα του ασκήσει ή όχι δίωξη. Αλλιώς γιατί περνάς από προκαταρκτική εξέταση; Προφανώς για να δεις αν θα ασκήσεις δίωξη. Κανένας δεν μπορεί να καταλάβει γιατί ζητάει ξανά άδεια από τη Βουλή η κυρία Τουλουπάκη. Δεν γνωρίζω ποτέ στο παρελθόν να έχει ψηφίσει η Βουλή για δεύτερη φορά για το ίδιο θέμα.

Βάσει του νόμου η προκαταρκτική εξέταση εναντίον ενός πολιτικού προσώπου πρέπει να λήγει εντός εξαμήνου. Υποτίθεται ότι οι νόμοι είναι για να τηρούνται. Έχουμε φτάσει τους 18 μήνες. Πόσο θα μας κρατάνε ομήρους πια; Πρέπει και η δικαιοσύνη να καταλάβει ότι υπάρχουν χρόνοι, υπάρχουν αξιοπρέπειες, υπολείψεις, συνειδήσεις, οικογένειες.

Δεν είχα ποτέ πρόβλημα να με ελέγξει κάποιος για τη Novartis ή για οποιοδήποτε άλλο ζήτημα. Ο πολιτικός πρέπει να δέχεται τον έλεγχο. Ο πολιτικός πρέπει να είναι διάφανος. Αυτό που λέω, όμως, είναι να μας ελέγξουν με βάση το σύνταγμα και τους νόμους.

Έχουμε πει ως κυβέρνηση, ως κόμμα, ως δημοκρατία ότι η υπόθεση της σκευωρίας της Novartis θα διερευνηθεί. Αφορά την κρίση των θεσμών και τον πυρήνα των δημοκρατικών μας ελευθεριών και ασφαλώς αυτό δεν μπορεί να μείνει αδιερεύνητο. Θα έρθει η ημέρα που και οι τρεις ψευδομάρτυρες θα προσκληθούν στο Κοινοβούλιο και θα ερωτηθούν. Εφόσον οι μαρτυρίες είναι αναξιόπιστες για τους εφτά από τους δέκα, για ποιο λόγο είπαν αυτά που είπαν για τους εφτά; Και θα δούμε για τους υπόλοιπους».

ΚΕΕΛΠΝΟ

Για το ΚΕΕΛΠΝΟ ο κ. Γεωργιάδης είπε: «Έγινε όλη αυτή η φασαρία με το ΚΕΕΛΠΝΟ. Κυνήγησαν τους εργαζόμενους, έχασαν τις δουλειές τους, τους έκαναν πρωτοσέλιδα. Τώρα που αθωώθηκαν όλοι με βούλευμα, στο πρώτο σκέλος, είδατε ανάλογα πρωτοσέλιδα; Τώρα αθωώθηκαν, αλλά έχουν ήδη απολυθεί».

Εξεταστικές Επιτροπές

Τέλος, ο υπουργός για το ενδεχόμενο σύστασης Εξεταστικών Επιτροπών στη Βουλή ανέφερε:

«Το επιχείρημα "Δεν διερευνώ τίποτα για να μην φορτιστεί το κλίμα" εμένα δεν με βρίσκει σύμφωνο. Για παράδειγμα, είναι πολύ σημαντικότερο για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη να υπάρχει εμπιστοσύνη στους θεσμούς μίας χώρας, παρά να μην φορτίζεις το κλίμα. H αποκατάσταση του κύρους των θεσμών αποτελεί πυρήνα για την οικονομική ευημερία ενός τόπου.

Το θέμα του πολιτικού κλίματος θα εξαρτηθεί απ' το πώς θα το χειριστούμε. Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει καμία διάθεση να χειριστεί την εμπιστοσύνη που της έδωσε ο ελληνικός λαός με όρους αντεκδίκησης, με όρους ρεβανσισμού, με όρους πολιτικών διώξεων. Εμείς θέλουμε αποκατάσταση του δικαίου, θεσμική ομαλότητα, ηρεμία στη χώρα, συνεννόηση και πάμε παρακάτω. Αλλά αυτά που πρέπει να διερευνηθούν, να διερευνηθούν».

Keywords
Τυχαία Θέματα