Γεραπετρίτης: Για την ελληνική εξωτερική πολιτική δεν υπάρχει φοβικό σύνδρομο

Παρέμβαση Γεραπετρίτη, στο Συνέδριο «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 χρόνια ελληνική εξωτερική πολιτική».

Σήμερα, συν τω χρόνω, η Ελλάδα έχει αποκτήσει ένα πολύ ισχυρό διπλωματικό αποτύπωμα, είπε κατά την παρέμβασή το στο Συνέδριο «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 χρόνια ελληνική εξωτερική πολιτική» ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για ένα «διεθνές αποτύπωμα, το οποίο της επιτρέπει να μπορεί όχι μόνο να έχει έναν περιφερειακό ρόλο, αλλά και έναν ρόλο, ο οποίος είναι αμιγώς

διεθνής».

Υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα, σε περίπου 20 ημέρες, αναλαμβάνει μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, επισήμανε ότι η χώρα «βρίσκεται ήδη στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέλος του ΝΑΤΟ. Έχει τον πιο καίριο ρόλο στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη… Έχει καταφέρει, χάρη ακριβώς στην εξωτερική πολιτική αρχών την οποία ασκεί, να έχει ίσο μέτρο απέναντι σε όλες τις καταστάσεις, με εμμονή στο διεθνές δίκαιο, με βάση τον Καταστατικό Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, κατά τρόπο ώστε ακόμη και στα πεδία των συρράξεων να μπορούμε υπερηφάνως να πούμε ότι έχουμε κερδίσει την εκτίμηση, τον σεβασμό όλων των διεθνών δρώντων. Έχουμε καταφέρει να έχουμε μια άριστη στρατηγική σχέση με το Ισραήλ, ενώ ταυτόχρονα να έχουμε επίσης άριστες σχέσεις με όλο τον αραβικό κόσμο. Έχουμε καταφέρει να έχουμε μεγάλες στρατηγικές συμμαχίες, την αμυντική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη στρατηγική συμμαχία με τη Γαλλία, να έχουμε αυτή τη στιγμή πολύ ισχυρούς συμμάχους, οι οποίοι εκτιμούν τη δική μας στάση, τη στάση αρχών την οποία τηρούμε. Και με αυτό το διεθνές κεφάλαιο η Ελλάδα θα συνεχίσει να πορεύεται».

Διευκρίνισε πως ως χώρα «δεν μπορούμε να είμαστε συναλλακτικοί. Οφείλουμε να είμαστε πιστοί στις αρχές μας. Και οι αρχές αυτές δεν μπορεί να είναι άλλες από την πλήρη, πιστή εφαρμογή του διεθνούς δικαίου».

Επισήμανε πως «για την ελληνική εξωτερική πολιτική δεν υπάρχει φοβικό σύνδρομο. Εμείς δεν διεπόμεθα από τη λογική της δογματικής ακινησίας, η οποία θεωρούμε ότι με κάποιο μαγικό τρόπο θα μπορέσει να μας φέρει σε μια καλύτερη θέση. Όχι μόνο δεν έχουμε φοβικό σύνδρομο, αλλά αντιθέτως, χάρη ακριβώς στην ισχυρή θέση που έχει σήμερα η Ελλάδα στο περιφερειακό και το διεθνές στερέωμα, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε βήματα μπροστά. Και νομίζω ότι αυτό έχει αποδειχθεί, ιδιαιτέρως τους 16 τελευταίους μήνες που έχω τη μεγάλη τιμή να προΐσταμαι του υπουργείου Εξωτερικών σε όλα τα πεδία. Όχι μόνο επειδή η Ελλάδα βρίσκεται στους διεθνείς οργανισμούς, στους οποίους έχει την τιμή να έχει ένα πολύ ισχυρό λόγο, αλλά και στα θέματα, τα οποία ήταν επί μακρόν λιμνάζοντα».

Γεραπετρίτης για Κυπριακό

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ζήτημα ο Γιώργος Γεραπετρίτης είπε πως «η πραγματικότητα είναι ότι το Κυπριακό, συν τω χρόνω και ιδίως μετά το Κραν Μοντανά, είχε περιέλθει σε μία ακινησία, η οποία ενίσχυσε και την αποτύπωση επί του εδάφους ακριβώς αυτής της αξίωσης, η οποία έχει προέλθει από την παράνομη εισβολή και κατοχή και η οποία αποτελούσε στην πραγματικότητα τη δαμόκλειο σπάθη».

Τόνισε ότι «χάρη και στις συντονισμένες ενέργειες της ελληνικής διπλωματίας έναντι του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αλλά παράλληλα και χάρη στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, έχουμε καταφέρει και έχει επανεκκινήσει η διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού». Ξεκαθάρισε πως «κανένα πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί, εάν πρώτα δεν υπάρξει μία παραγωγική διαβουλευτική συζήτηση. Η συζήτηση αυτή θα πρέπει να στηρίζεται πάνω σε θεμελιώδεις αρχές» και πρόσθεσε πως η λύση δύο κρατών, που προτείνει η Τουρκία δεν μπορεί να υπάρξει…διότι αυτή η λύση αντιβαίνει στο πλαίσιο, το οποίο ο ίδιος ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών έχει υιοθετήσει μέσω των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας». Φοβικό σύνδρομο δεν υπάρχει ούτε σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, συνέχισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Γνωρίζω ότι υπάρχει μία άποψη, η οποία θέλει να αντιμετωπίζουμε πάντοτε με επιφύλαξη την Τουρκία. Η απάντηση σε αυτό είναι απλή. Διάλογος δεν σημαίνει εξ ορισμού ότι θα υπάρχουν υποχωρήσεις. Αντιλαμβανόμαστε κάθε μορφή συζήτησης ότι θα πρέπει υποχρεωτικώς να περιλαμβάνει συμβιβασμούς και υποχωρήσεις. Είναι αυτό το σύνδρομο που θα έλεγε ο καθηγητής, ο κύριος Βενιζέλος, το σύνδρομο Ζυρίχης-Λονδίνου, το οποίο μας κατατρέχει, ο φόβος της στρατηγικής ήττας ή ο φόβος του πολιτικού κόστους. Η απάντηση είναι μία και είναι σαφής. Θα μπορέσουμε να χτίσουμε μία σχέση καλής γειτονίας μόνο εάν έχουμε την καλή προαίρεση να προχωρήσουμε μαζί. Χτίσαμε έναν διάλογο, ο οποίος διαφέρει σε σχέση με το παρελθόν, κατά το ότι δεν αφορά μία τεχνική αμιγώς συζήτηση, όπως συνέβαινε επί διερευνητικών επαφών, αλλά είναι ένας γνήσιος πολιτικός διάλογος. Ένας πολιτικός διάλογος, ο οποίος είναι δομημένος, στηρίζεται σε αρχές, σε πρόγραμμα, σε χρονοδιαγράμματα, σε ιδιοκτήτες αυτών των πολιτικών, όπως είναι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, η Θετική Ατζέντα, ο Πολιτικός Διάλογος».

Όπως είπε ο ΥΠΕΞ, μεταξύ άλλων «εκείνο, όμως, το οποίο μπορούμε να χτίσουμε είναι τα σημεία εκείνα, τα οποία μας ενώνουν. Και θέλω να πω ότι πράγματι έχουμε κάνει πολύ σημαντικά βήματα» είπε αναφερόμενος στην ΑΟΖ.

«Είναι ένα θέμα, στο οποίο έχουμε μια θεμελιακή αφετηριακή διαφορά» με την Τουρκία είπε και πρόσθεσε πως «για τον λόγο αυτό δεν είμαστε ακόμη σε θέση να προχωρήσουμε σε ουσιαστική συζήτηση. Η Ελλάδα πιστεύει ότι, με βάση το διεθνές δίκαιο, η μόνη διαφορά, η οποία μπορεί να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας - και είναι η οριοθέτηση αυτή - θα μπορούσε να είναι αντικείμενο συζήτησης για τα δύο μέρη. Με τη βασική όμως παραδοχή της πλήρους εφαρμογής του διεθνούς δικαίου και της μίας και μόνης διαφοράς, που αποτελεί την εθνική μας θέση».

Ο διάλογος είναι το μέσο της λύσης υπογράμμισε και δεν μπορεί να είναι διαφορετικά. «Η φενάκη του ότι τα προβλήματα μπορούν να λύονται χωρίς να υπάρχει συζήτηση, χωρίς να υπάρχει παραγωγή, χωρίς να υπάρχει σθένος, δυστυχώς στη σημερινή εποχή δεν μπορεί να ισχύσει. Το βλέπουμε καθημερινά. Τα δεδομένα αλλάζουν με μία ταχύτητα που πλέον η πολιτική σχεδόν δεν μπορεί να τα απορροφήσει» πρόσθεσε.

Γεραπετρίτης για Συρία

«Σήμερα συζητάμε για τη Συρία, η οποία αλλάζει γεωπολιτικά δεδομένα και ενδεχομένως να μπορέσει πιθανότατα να αλλάξει ακόμη και σύνορα σε ένα διάστημα. Μία χώρα, στην οποία έχουμε όλους τους μεγάλους διεθνείς δρώντες. Έχουμε σήμερα που μιλάμε 55 ένοπλες συρράξεις ανά τον κόσμο. Έχουμε ένα τόξο, το οποίο ξεκινά από τον Καύκασο και στην ουσία αγκαλιάζει την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι την Υποσαχάρια Αφρική. Έχουμε μεγάλες προκλήσεις, οι οποίες είναι κοινές για όλους. Και για τον λόγο αυτό η Ελλάδα, με ισχύ, με αυτοπεποίθηση, αλλά και με φρόνηση, θα προχωρήσει δυναμικά για να μπορέσει να επιλύσει τα μεγάλα χρονίζοντα προβλήματα» είπε.

Κλείνοντας ο Γιώργος Γεραπετρίτης έστειλε το μήνυμα πως «στο σημείο που έχει φτάσει η πατρίδα μας να έχει αυτές τις ισχυρές συμμαχίες, να είναι ενεργειακός κόμβος, να μπορεί να συνομιλεί με τους μεγάλους παίκτες με όρους ισότητας, είναι η μεγάλη ευκαιρία να κάνουμε το άλμα μπροστά».

Το τελευταίο 1,5 έτος έχει υπάρξει μηδενισμός των παραβιάσεων του εναέριου χώρου. Τον τελευταίο χρόνο έχει υπάρξει η επανεκκίνηση του Κυπριακού. Ας μη μιλάμε για χαμένες ευκαιρίες, είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

«Η Ελλάδα δεν είναι ο αδύνατος και ειδικά δεν είναι ο αδύνατος σήμερα. Σήμερα, είναι ένας εξαιρετικά ισχυρός διεθνής πόλος, συμπαραγωγός της διεθνούς πολιτικής σε σημείο, στο οποίο δεν είχε φτάσει ποτέ» είπε μεταξύ άλλων.

#ΓΙΩΡΓΟΣ_ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ #ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ_ΠΟΛΙΤΙΚΗ #ΤΟΥΡΚΙΑ #ΕΛΛΑΔΑ #ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Γεραπετρίτης,gerapetritis