Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Επιθετική η ακολουθία καθαρά τεκτονικών σεισμών

Κανένα χαρακτηριστικό ηφαιστειακών σεισμών, τονίζει ο Παπαδόπουλος.

Επιθετική χαρακτηρίζει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος τη σεισμική ακολουθία ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό.

Σε ανάρτηση που έκανε, υπογραμμίζει ότι πρόκειται για «καθαρά τεκτονικές» δονήσεις, «χωρίς κανένα» χαρακτηριστικό ηφαιστειακών σεισμών. «Όσο κι αν δε βοηθά τη φαντασία

να καλπάσει», συμπληρώνει ο σεισμολόγος με νόημα.

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος συνόδευσε την ανάρτησή του με μια εικόνα με τα επίκεντρα των σεισμών, όχι όμως των τελευταίων ημερών, αλλά για την περίοδο από το 2008 έως τα τέλη του 2024 και σημειώνει ότι η περιοχή πάντα ήταν ιδιαιτέρως δραστήρια, ακριβώς στην ίδια ζώνη.

«Σεισμοί Σαντορίνης-Αμοργού. Η εικόνα επίκεντρων που βλέπετε είναι η σεισμικότητα των τελευταίων ημερών; ΟΧΙ! Είναι για την περίοδο 2008 έως τέλος του 2024. Τι βλέπουμε; Ότι πάντα η περιοχή ήταν ιδιαιτέρως δραστήρια, ακριβώς στην ίδια ζώνη. Και ο μεγαλύτερος Μ5,0 έγινε το 2009 στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπος. Χωρίς ενεργοποίηση», έγραψε ο σεισμολόγος.

«Απλά τώρα έχουμε μια επιθετική ακολουθία με σεισμούς καθαρά τεκτονικούς, χωρίς κανένα χαρακτηριστικό ηφαιστειακών σεισμών. Όσο κι αν δε βοηθά τη φαντασία να καλπάσει!», συμπλήρωσε.

{https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02qvTrCeB8oKniXAwsWhitGjW6Uhs7ruCWQAEGsDGrdLG3Nkrr5VwikxDaFUvEaCcYl&id=100014233710134}

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος μίλησε για το θέμα και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1. «Στα σεισμογραφήματα δεν υπάρχει κανένα αποτύπωμα, κανένα ίχνος ηφαιστειακής δραστηριότητας. Είναι καθαρά τεκτονικοί σεισμοί, σε συγκεκριμένο ρήγμα, της Ανύδρου», επεσήμανε.

Αυτοί οι σεισμοί, με αυτά τα χαρακτηριστικά, θα μπορούσαν να γίνουν οπουδήποτε στη χώρα, χωρίς να υπάρχουν κοντά ηφαίστεια, συμπλήρωσε. «Αν το μάγμα μετακινείται προς συγκεκριμένη κατεύθυνση και προκαλεί τους σεισμούς είναι μια επιστημονική υπόθεση εργασίας, όχι κάτι μετρημένο, καταγεγραμμένο», επεσήμανε.

Όσο για τις μετατοπίσεις των νησιών, υπογράμμισε ότι είναι «ένα υπαρκτό, μετρημένο με δορυφορικές μεθόδους ακριβείας, φαινόμενο, το οποίο προς το παρόν δεν δημιουργεί ιδιαίτερη ανησυχία». Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι παρόμοια μετατόπιση παρατηρείται και σε άλλες περιοχές, όπως πριν από λίγα χρόνια στην Αμοργό και τα Κύθηρα.

«Δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι είναι ένα επικίνδυνο φαινόμενο, τουλάχιστον όπως εμφανίζεται μέχρι στιγμής, που θα οδηγήσει σε ηφαιστειακή έκρηξη», πρόσθεσε.

Το σενάριο της «σεισμικής ησυχίας»

Ερωτηθείς πώς εκτιμά ότι θα εξελιχθεί το φαινόμενο, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι υπήρξε μία πολύ επιθετική προσεισμική ακολουθία που κορυφώθηκε με το 5,3, τον μεγαλύτερο σεισμό που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής.

«Μετά βλέπουμε μια σταδιακή ύφεση. Με τον πρωινό σεισμό των 5,1 Ρίχτερ χάλασε εν μέρει η εικόνα της ύφεσης. Αλλά η συνολική σεισμολογική εικόνα της ύφεσης προς το παρόν δεν έχει αλλάξει», υπογράμμισε, αλλά τόνισε ότι απαιτείται προσοχή.

«Η ύφεση μπορεί ναι είναι πραγματική και να οδηγήσει σε σταδιακή αποκλιμάκωση, μπορεί όμως να κρύβει τη λεγόμενη “σεισμική ησυχία”, που προδικάζει την έλευση κι άλλου, ισχυρότερου σεισμού. Προς το παρόν δεν είμαστε σε θέση να απαντήσουμε με 100% βεβαιότητα ποια από τις δύο εκδοχές θα ισχύσει», κατέληξε.

#ΣΕΙΣΜΟΣ #ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ #ΑΜΟΡΓΟΣ #ΚΟΛΟΥΜΠΟΣ #ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ #ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ_ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Γεράσιμος Παπαδόπουλος, Επιθετική,gerasimos papadopoulos, epithetiki