Γερμανικός Τύπος: Πρόωρο διαζύγιο από το ΔΝΤ θέλει η Αθήνα

Πολλές γερμανικές εφημερίδες αναφέρονται στην πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να αποπληρώσει πρόωρα τα δάνεια του ΔΝΤ. Μερικοί ενδεικτικοί τίτλοι: «Kalispera, IWF» (Süddeutsche Zeitung), «Υπερβολικά ακριβά τα δάνεια του ΔΝΤ για την Αθήνα» (Frankfurter Allgemeine Zeitung), «Λόγω χαμηλών επιτοκίων: Η Ελλάδα επιδιώκει την πρόωρη αποπληρωμή πιστώσεων του ΔΝΤ» (Handelsblatt).

Η

οικονομική εφημερίδα Handelsblatt παρατηρεί: «Μέσα στις επόμενες εβδομάδες η Αθήνα προτίθεται να αποπληρώσει μεγάλο μέρος των δανείων που έχει λάβει από το ΔΝΤ, ανακοίνωσε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσκαλώτος στον σταθμό Ράδιο Θεσσαλονίκη RThess 94,5.

Όπως τόνισε ο έλληνας υπουργός "τα χρέη στο Ταμείο είναι υπερβολικά ακριβά. Το επιτόκιο είναι 5% ενώ μπορούμε πλέον να δανειζόμαστε στις χρηματαγορές με 3,4%". Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κάνει λόγο για πιστώσεις ύψους περίπου 4 δις ευρώ που έχει λάβει η Ελλάδα από το ΔΝΤ.

"Όταν αποπληρώνεις πρόωρα, σου απομένουν χρήματα και έτσι έχεις τη δυνατότητα να μειώσεις τους φόρους", πρόσθεσε ο υπ. Οικονομικών. Μέχρι το 2024 η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει ακόμα 9,5 δις ευρώ στο ΔΝΤ, το οποίο συμμετείχε στα πρόγραμματα προσαρμογής από το 2010 με συνολικά 32 δις. Το μεγαλύτερο μέρος των πιστώσεων έχουν ήδη αποπληρωθεί από την Αθήνα».

Αβραμόπουλος: «Χωρίς Σένγκεν δεν υφίσταται Ευρώπη»

«Οι Βρυξέλλες σημαίνουν συναγερμό, γράφει η εφημερίδα Tagesspiegel. Λόγω των συνοριακών ελέγχων, εδώ και περίπου τρία χρόνια, μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών ο ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος θεωρεί ότι η Ευρώπη κινδυνεύει. Σε ομιλία του στην Ουάσιγκτον ο επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης υπογράμμισε ότι χωρίς Σένγκεν δεν υφίσταται Ευρώπη προσθέτοντας ότι οι Βρυξέλλες δεν θα αποδεχθούν και νέες εξαιρέσεις για συνοριακούς ελέγχους.

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε μάλιστα ότι "δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι". Και η γερμανική εφημερίδα συνεχίζει: "Οι χώρες που ανά εξάμηνο ανανεώνουν την κατ΄ εξαίρεση διεξαγωγή συνοριακών ελέγχων που προβλέπονται στη Συνθήκη του Σένγκεν, επικαλούνται την ασφάλεια με εξαίρεση τη Γαλλία που κάνει λόγο για τρομοκρατική απειλή. Οι χώρες αυτές είναι Γερμανία, Αυστρία, Δανία, Σουηδία, Γαλλία και Νορβηγία, η οποία μαζί με την Ισλανδία και την Ελβετία είναι οι τρεις χώρες μη μέλη της ΕΕ που ανήκουν στη ζώνη Σένγκεν. Παραμένει ωστόσο ανοιχτό, αν όσα είπε ο ευρωπαίος επίτροπος στις ΗΠΑ πείσει τις εν λόγω ευρωπαϊκές χώρες να αλλάξουν τακτική. Στην ιστοσελίδα του ευρωπαίου επιτρόπου σημειώνεται πάντως ότι η απόφαση για διεξαγωγή συνοριακών ελέγχων εμπίπτει στη δικαιοδοσία των χωρών-μελών. Το μόνο που μπορεί να κάνει η Κομισιόν είναι να δημοσιεύσει τις εκτιμήσεις της για το κατά πόσο το μέτρο αυτό είναι αναγκαίο και δικαιολογημένο, χωρίς ωστόσο να διαθέτει δικαίωμα βέτο».

Keywords
Τυχαία Θέματα