Γεροβασίλη: Το σχέδιο για ένα Δημόσιο ευέλικτο και αποτελεσματικό

Το σχέδιο μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης, με στόχο ένα Δημόσιο «γρήγορο, ευέλικτο και αποτελεσματικό», παρουσίασε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη.

Για το νέο σύστημα αξιολόγησης, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, είπε ότι εξελίχθηκε ικανοποιητικά στην πρώτη φάση του, καθώς η συμμετοχή των υπαλλήλων των περισσότερων υπουργείων ήταν υψηλή, ενώ φέτος η διαδικασία θα εκσυγχρονιστεί, καθώς

θα πραγματοποιηθεί μέσω ψηφιακής πλατφόρμας.

Διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει τιμωρητική διάθεση για όσους υπαλλήλους κριθούν ότι δεν ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους, αλλά αντίθετα προβλέπονται μέτρα βελτίωσης της αποδοτικότητάς τους, αλλαγή υπηρεσίας ή καθηκόντων κ.λπ.

Υπενθύμισε ότι το αποτέλεσμα της περσινής αξιολόγησης (για το αξιολογικό έτος του 2016) δεν θα ληφθεί υπόψη ως κριτήριο για την επιλογή των προϊσταμένων οργανικών μονάδων, καθώς οι αξιολογητές δεν είχαν επιλεγεί έπειτα από κρίσεις. Το πρόβλημα αυτό θα έχει αντιμετωπιστεί κατά τη φετινή αξιολόγηση (για το έτος 2017), καθώς έως τον Ιούνιο θα έχουν ολοκληρωθεί οι κρίσεις σε όλη την ιεραρχία του Δημοσίου.

Σχετικά με το νέο κύμα κινητικότητας, η κ. Γεροβασίλη σημείωσε ότι σε αυτό θα ενταχθούν περισσότεροι οργανισμοί σε σχέση με το προηγούμενο που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του έτους, καθώς ολοένα και περισσότεροι φορείς προχωρούν στην ψηφιακή επικαιροποίηση του οργανογράμματός τους, που αποτελεί βασική προϋπόθεση συμμετοχής στη διαδικασία.

Η υπουργός εκτίμησε ότι το νέο σύστημα θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σε περίπου ένα έτος, οπότε υπολογίζεται να έχει ενταχθεί σε αυτό το σύνολο της δημόσιας διοίκησης (εκτός της Παιδείας και της Υγείας, όπου αναπτύσσονται ξεχωριστά συστήματα).

Με βάση τα ψηφιακά οργανογράμματα προκηρύσσονται οι θέσεις για μετατάξεις και (σπάνια πλέον) για αποσπάσεις. Οι θέσεις αποτυπώνονται σε ψηφιακή πλατφόρμα που βρίσκεται στο www.apografi.gr (η οποία παρουσιάστηκε ζωντανά στην εκπομπή), μέσω της οποίας ο ενδιαφερόμενος έχει πλήρη εικόνα για τις προσφερόμενες θέσεις.

Με το νέο σύστημα κινητικότητας καταργούνται παρεμβάσεις πελατειακού χαρακτήρα και αίρονται γραφειοκρατικές διαδικασίες του παρελθόντος, με αποτέλεσμα να συντομεύουν πλέον οι διαδικασίες, τόνισε η υπουργός.

Εντός του έτους υλοποιείται και η ψηφιοποίηση του Δημοσίου, χάρη στην οποία δεν θα χρειάζεται η αυτοπρόσωπη παρουσία του πολίτη στις δημόσιες υπηρεσίες για να εξυπηρετηθεί, ανέφερε η κ. Γεροβασίλη.

Είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνει ο διαγωνισμός για την κάρτα του υπαλλήλου, στην οποία θα αποτυπώνονται σε μια πλατφόρμα τα υπηρεσιακά στοιχεία του από την ώρα της πρόσληψής του έως την αποχώρησή του. Έτσι, δεν θα χρειάζεται να προσκομίζει έγγραφα για κάθε μεταβολή (υπηρεσιακή εξέλιξη, συνταξιοδότηση κ.λπ.), με αποτέλεσμα να μειώνονται η γραφειοκρατία, το κόστος και η ταλαιπωρία.

Αντίστοιχα οφέλη θα έχει και ο κάθε συναλλασσόμενος με την αυτόματη αναζήτηση εγγράφων, την ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων και την ψηφιακή υπογραφή, ενώ στη μετεξέλιξη του έργου προβλέπεται η διασύνδεση των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, με αποτέλεσμα τη γρήγορη έκδοση συντάξεων.

Η αρμόδια υπουργός υπογράμμισε ότι οι σχετικές χρηματοδοτήσεις είναι εξασφαλισμένες, ενώ, με βάση το στρατηγικό σχεδιασμό μεταρρυθμίσεων, τα έργα ψηφιοποίησης αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί στα τέλη του 2019.

Πηγή: ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα