Για ποιους «παγώνει» το τέλος επιτηδεύματος, επιπλέον 3 δισ. ευρώ για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ με στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στην οικονομία κατέθεσε η κυβέρνηση.

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε από το υπουργείο Οικονομικών για την «Κρατική αρωγή προς επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς για θεομηνίες, επείγουσες ρυθμίσεις για τη στήριξη της οικονομίας, συμπληρωματικός κρατικός προϋπολογισμός και συνταξιοδοτική ρύθμιση» προβλέπει την υλοποίηση σειράς μέτρων για την αντιμετώπισης των αρνητικών

συνεπειών του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο περιλαμβάνει:

Δυνατότητα χορήγησης ενίσχυσης με τη μορφή «αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού», σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού.

Η ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων, δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη.

Μετατίθεται από την 1η-1-2021, η δυνατότητα συμμόρφωσης των εκδοτών με την υποχρέωση σύνταξης των ετήσιων οικονομικών εκθέσεων σε ενιαίο ηλεκτρονικό μορφότυπο.

Επανακαθορίζεται το θεσμικό πλαίσιο και η διαδικασία χορήγησης κρατικής αρωγής [επιχορήγηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.)] προς επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς που πλήττονται από θεομηνίες.

Συνιστώνται επιτροπές κρατικής αρωγής. Προβλέπεται ότι οι διαδικασίες κάθε είδους ενίσχυσης για θεομηνίες, υλοποιούνται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας κρατικής αρωγής.

Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος και για το φορολογικό έτος 2020 (παράταση της απαλλαγής που ίσχυε για το έτος 2019), οι αγρότες κανονικού καθεστώτος, για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα πέντε 5 έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α. καθώς και οι αλιείς παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται αλιευτικά σκάφη μέχρι 12 μέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει τη δυνατότητα επέκτασης της μείωσης ή ακόμα και κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Ήδη στο τραπέζι υπάρχει η παράταση για την αναστολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία ήδη εφαρμόζεται για το 2021, καθώς και η ελάφρυνση των φορολογικών βαρών με την προσαρμογή των τεκμηρίων στη νέα πραγματικότητα.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, από την υποχρέωση πληρωμής του τέλους επιτηδεύματος εξαιρούνται 11 κατηγορίες επαγγελματιών.

Οι κατηγορίες αυτές είναι:

Τα πρόσωπα που ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%.Οι εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 100 κατοίκους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.Οι ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και η ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει 5 έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών

Οι επιτηδευματίες με ατομικές επιχειρήσεις, εφόσον υπολείπονται 3 έτη από το έτος της συνταξιοδότησής του. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται για τη φορολογική νομοθεσία το 65ο έτος της ηλικίας.Οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές ΕπιχειρήσειςΟι Συνεταιρισμοί Εργαζομένων,Οι αγρότες-μέλη αγροτικών συνεταιρισμών.Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί.Οι σχολικοί συνεταιρισμοί.Οι Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας με τη μορφή Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης ή Συνεταιρισμού Εργαζομένων.Οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, που βρίσκονται σε εκκαθάριση, πτώχευση ή αδράνεια».
Keywords
Τυχαία Θέματα