Γιάννης Καρούζος: Τι είναι το Mobbing, πώς το ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Σύμφωνα με το Δικαστήριο της Ε.Ε. στην υπόθεση T-377/17, η έννοια της «ηθικής παρενόχλησης» καλύπτει την καταχρηστική επί ορισμένο χρονικό διάστημα διαγωγή που εκδηλώνεται κατά τρόπο επαναληπτικό ή συστηματικό με είδη συμπεριφοράς, με προφορικό ή γραπτό λόγο, με χειρονομίες ή πράξεις, ορισμός ο οποίος συνεπάγεται ότι η ηθική παρενόχληση πρέπει να γίνεται νοητή ως μια μεταχείριση που έχει κατ’ ανάγκη ορισμένη χρονική διάρκεια και προϋποθέτει την ύπαρξη επαναλαμβανομένων ή εξακολουθητικών επιλήψιμων πράξεων οι οποίες τελούνται με πρόθεση, σε αντίθεση με εκείνες που είναι ακούσιες.

Επιπλέον,

οι εν λόγω συμπεριφορές, πράξεις, χειρονομίες, εκδηλώσεις προφορικού ή γραπτού λόγου πρέπει να έχουν ως αποτέλεσμα την προσβολή της προσωπικότητας, της αξιοπρέπειας ή της φυσικής ή ψυχολογικής ακεραιότητας ενός προσώπου. 

Μάλιστα, μελέτες έχουν υποδείξει ότι ένα ποσοστό που ανέρχεται στο 8% των ευρωπαίων εργαζομένων έχει υποστεί mobbing, με συνέπεια τη μείωση της αποδοτικότητας στην εργασία έως και 80%.

Το mobbing, ως επαναλαμβανόμενη, διαρκής και μεθοδική ψυχολογική καταδίωξη που στοχεύει σε απόπειρες εξοστρακισµού εργαζομένων από το εργασιακό περιβάλλον, αποτελεί µια πραγματικότητα και για τη χώρα µας. Σημειωτέον δε ότι, στην Ελλάδα, ένας στους δέκα εργαζομένους παραδέχεται ότι βιώνει συνθήκες εκφοβισμού στην εργασία του.

Keywords
Τυχαία Θέματα