Γιάννης Μανιάτης: Η κεντροδεξιά τροφοδοτεί την ακροδεξιά

Η ακροδεξιά και τα λαϊκίστικα κόμματα εκμεταλλεύονται τα προβλήματα των πολιτών, όχι για να προσφέρουν λύσεις σε αυτά, αλλά για τα δικά τους μικροπολιτικά παιχνίδια, δηλώνει ο επικεφαλής ευρωβουλευτών ΠΑΣΟΚ.

Επικίνδυνη χαρακτηρίζει τη στρατηγική του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο ανήκει η ΝΔ, να συνεργάζεται με τις ομάδες της Λεπέν και της Μελόνι, εγκαταλείποντας το συνταγματικό τόξο, ο αντιπρόεδρος της Ομάδας

των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), πρ. Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης.

Βρεθήκατε στο ευρωκοινοβούλιο σε μια ιστορική συγκυρία πολιτικής αποδυνάμωσης της ΕΕ με κρίση ηγεσίας σε σημαντικές χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, προβλήματα στις σχέσεις με ΗΠΑ λόγω εκλογής Τραμπ, άνοδο του αντισυστημισμού και του ευρωσκεπτικισμού. Το αισθανθήκατε αυτό στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο;

Προφανώς, το θέμα της επικαιρότητας είναι οι εξωφρενικές δηλώσεις Τραμπ για προσάρτηση της διώρυγας του Παναμά και του Καναδά ως 51ης Πολιτείας, αγορά της Γροιλανδίας, δηλώσεις που συμπληρώνονται με την πρωτοφανή εμπλοκή του Έλον Μασκ στα εσωτερικά της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Μεγ. Βρετανίας. Από την άλλη, στις Ευρωεκλογές είδαμε την άνοδο ακροδεξιών κομμάτων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Αυτή τη στιγμή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι ομάδες που κυριαρχούν τα κόμματα της Λεπέν και της Μελόνι είναι η τρίτη και η τέταρτη σε μέγεθος αντίστοιχα, ξεπερνώντας εκείνη των Φιλελευθέρων. Αυτό έχει ως συνέπεια να έχουμε ένα ευρωπαϊκό κοινοβούλιο στο οποίο είναι πολύ δύσκολο να σχηματιστούν προοδευτικές πλειοψηφίες. Αντίθετα, βλέπουμε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) στο οποίο ανήκει και η Νέα Δημοκρατία να μην είναι σταθερό στη συνεργασία με τις φιλοευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες και να αλλάζει θέσεις ανάλογα με τα συμφέροντά του. Ήδη στους πρώτους έξι μήνες, έχουμε δει αρκετές φορές το ΕΛΚ να εγκαταλείπει το «Συνταγματικό τόξο» και να δημιουργεί εναλλακτικές πλειοψηφίες με τις ομάδες της Λεπέν, της Μελόνι, ακόμα και με την ακραία Εναλλακτική για τη Γερμανία AfD. Είναι μία επικίνδυνη στρατηγική του Γερμανού κ. Βέμπερ η οποία πρέπει άμεσα να σταματήσει καθώς τροφοδοτεί περαιτέρω την ακροδεξιά αντί να την αντιμετωπίζει.

Πώς βιώσατε την εκλογική νίκη Τραμπ στους κύκλους των ευρωσοσιαλιστών;

H επανεκλογή του Donald Trump, όπως προανέφερα, ήδη ανατρέπει όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για γεωπολιτική ισορροπία και συμμαχίες. Αν η πρώτη του θητεία στον Λευκό Οίκο, καθώς και οι μέχρι σήμερα δηλώσεις του, μπορούν να αποτελέσουν μία πρόγευση για το τι να περιμένουμε, τότε θα πρέπει να προετοιμαστούμε για 4 χρόνια όπου η περιφρόνηση για το Διεθνές Δίκαιο και τους πολυμερείς οργανισμούς, η εγκατάλειψη εκ νέου της προσπάθειας για την πράσινη μετάβαση, ένας νέος εμπορικός πόλεμος και η ουσιαστική αποστασιοποίηση από παραδοσιακές συμμαχίες, είναι προκλήσεις στις οποίες θα κληθούμε να ανταποκριθούμε ως Ευρώπη. Ουσιαστικά, διασπάται αυτό που μετά τον Β΄ Π.Π. ονομάζουμε «Δύση». Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει η Ένωση να σταθεί αυτόνομα στο νέο χαοτικό διεθνές περιβάλλον, να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να προστατεύσει την οικονομία της, τη βιομηχανική της βάση και, τελικά, την κοινωνική της συνοχή. Επιπλέον, δεν μπορούμε πλέον να περιμένουμε από τις ΗΠΑ να μας προστατεύουν, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα σύνορά της από κάθε είδους απειλή, και από κάθε αναθεωρητική δύναμη. Να γίνει, επιτέλους η Ε.Ε. Στρατηγικά Αυτόνομη.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να δούμε τους λόγους για τους οποίους ο Τραμπ κατάφερε να κερδίσει τόσο τους εκλέκτορες, όσο και την λαϊκή ψήφο, κάτι που δεν είχε καταφέρει 8 χρόνια πριν. Είναι σημαντικό, ως προοδευτικοί πολίτες να αναλύσουμε σωστά τα μηνύματα των αμερικανικών εκλογών, αλλά και άλλων εκλογών στην Ευρώπη, ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ακραία λαϊκιστικά και ακροδεξιά φαινόμενα.

Υπάρχει κίνδυνος να βυθιστεί η ευρωζώνη ξανά σε οικονομική κρίση;

Θέλω να ελπίζω πως οι Ευρωπαϊκές ηγεσίες έχουν πάρει τα μαθήματά τους από τα λάθη του παρελθόντος και θα πάρουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε η Ευρώπη να μπορεί να συνεχίσει να είναι ανταγωνιστική στην παγκόσμια οικονομία. Η Έκθεση του πρώην Ιταλού Πρωθυπουργού και Διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι περιγράφει ξεκάθαρα τα μέτρα που πρέπει να πάρει η Ευρώπη για να ανακτήσει τον χαμένο χρόνο και να ενισχύσει την οικονομία, ώστε να μπορούμε να σταθούμε αποτελεσματικά σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο. Δυστυχώς, οι μέχρι τώρα αποφάσεις τόσο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Κυβερνήσεων), όσο και της Επιτροπής, διακρίνονται από πλήρη αμηχανία και αναβλητικότητα.

Είναι αναπότρεπτη πια η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη;

Τίποτα δεν είναι αναπότρεπτο στην πολιτική. Είναι στο χέρι μας να τα καταφέρουμε. Η ακροδεξιά και τα λαϊκίστικα κόμματα εκμεταλλεύονται τα προβλήματα των πολιτών, όχι για να προσφέρουν λύσεις σε αυτά, αλλά για τα δικά τους μικροπολιτικά παιχνίδια. Είναι καθήκον μας να απαντήσουμε στα προβλήματα των πολιτών με ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες λύσεις. Για παράδειγμα, ως βασική μας κοινωνική προτεραιότητα, έχουμε τόσο ως ΠΑΣΟΚ, όσο και ως Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές, την επίλυση της Στεγαστικής Κρίσης, που πλήττει κυρίως τις νεότερες γενιές και τη μεσαία τάξη. Πετύχαμε τον ορισμό για πρώτη φορά Επιτρόπου αρμόδιου για τη Στέγαση, τον Δανό Σοσιαλιστή Dan Jorgensen. Επιπλέον, μετά από πρωτοβουλία μας αποφασίστηκε η δημιουργία ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Στέγαση, που στόχο θα έχει την καταγραφή προτάσεων και βέλτιστων πρακτικών για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης που πλήττει εκατομμύρια ευρωπαίους.

Έχει βάση η εκτίμηση ότι με τις εξελίξεις στη Συρία αναβαθμίζεται ο γεωστρατηγικός ρόλος της Τουρκίας;

Δυστυχώς ναι, παρά το γεγονός ότι το Συριακό κρύβει και πολλές παγίδες για την Τουρκία και ασφαλώς εμάς στην Ελλάδα πρέπει να μας προβληματίσει πολύ σοβαρά, Η Ελληνική κυβέρνηση τόσο σε διμερές, όσο και Ευρωπαϊκό επίπεδο θα πρέπει να αναπτύξει πρωτοβουλίες και δράσεις που θα αποτρέψουν ένα στρατηγικό σφιχταγκάλιασμα της Συρίας από την Τουρκία, που θα άλλαζε τις ισορροπίες σε γεωπολιτικό επίπεδο. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την υπογραφή ενός Τουρκο-Συριακού Συμφώνου στα πρότυπα του Τουρκο-Λιβυκού, που θα ακρωτηρίαζε την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Για το λόγο αυτό, με επείγουσα ερώτησή μου προς την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για τα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Κάγια Κάλλας, της ζητώ να προστατεύσει τα εθνικά μας συμφέροντα που είναι κι ευρωπαϊκά, αλλά και να ξεκαθαρίσει τι συνέπειες θα έχει ένα παράνομο Τουρκο-Συριακό σύμφωνο στις ευρωτουρκικές και ευρωσυριακές σχέσεις. Επιπλέον, για να προστατεύσουμε τους Κούρδους της Συρίας από την Τουρκική επιθετικότητα, καθώς και τους εκατοντάδες χιλιάδες Χριστιανούς από πιθανές διώξεις του καθεστώτος, καταθέσαμε ως Ευρωομάδα του ΠΑΣΟΚ μία Ερώτηση με την οποία καλούμε την Κ. Κάλλας να χρησιμοποιήσει κάθε δυνατότητα, συμπεριλαμβανομένου και ενός ευρωπαϊκού εμπάργκο όπλων, σε περίπτωση που η Τουρκία αποφασίσει να επιτεθεί στους Κούρδους.

Έχει τραυματιστεί η εικόνα της χώρας μας στις Βρυξέλλες με τόσες άρσεις ασυλίας ευρωβουλευτών κατά την προηγούμενη περίοδο;

Από τη μικρή μου εμπειρία στις Βρυξέλλες δεν νομίζω ότι έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Άλλωστε, το πόσο υψηλά σκέφτονται την Ελλάδα και το ΠΑΣΟΚ οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές, φάνηκε και από την εκλογή μου ως Αντιπροέδρου της Ομάδας το περασμένο καλοκαίρι, αναθέτοντάς μου μάλιστα τα δύσκολα χαρτοφυλάκια της Εξωτερικής πολιτικής, της Άμυνας – Ασφάλειας και Αμυντικής Βιομηχανίας, καθώς και της Διεθνούς Ενεργειακής Ασφάλειας και Συνεργασίας.

#ΓΙΑΝΝΗΣ_ΜΑΝΙΑΤΗΣ #ΠΑΣΟΚ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Γιάννης Μανιάτης,giannis maniatis