Γιατί ενισχύονται τα λαϊκίστικα και τα ακραία πολιτικά ρεύματα στην Ευρώπη

Τα τελευταία χρόνια εντυπωσιάζει και ανησυχεί ολόκληρη την Ευρώπη η άνοδος κομμάτων που είτε χαρακτηρίζονται λαϊκίστικα, είτε κινούνται στα άκρα του πολιτικού φάσματος. Είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα κομμάτων στη Σουηδία, στην Ουγγαρία, στην Αυστρία, στη Γαλλία και στη Γερμανία που έχουν σηκώσει σημαία κατά των Βρυξελλών, έχοντας ήδη καταγράψει σημαντικές εκλογικές νίκες.

Στην κατηγορία αυτή, υπάρχουν φωνές που κατατάσσουν

και την περίπτωση της Τζόρτζια Μελόνι, αν και η ίδια έχε πετύχει με τη στάση της πάνω σε ευρωπαϊκά θέματα πρώτης γραμμής, όπως στον πόλεμο στην Ουκρανία, στο μεταναστευτικό και το ενεργειακό, να τηρήσει μια πιο συμβατική στάση με αποτέλεσμα να κερδίσει σε ένα βαθμό την εμπιστοσύνη των εταίρων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και κυρίως στα κράτη-μέλη του Νότου.

Η κάθε περίπτωση πρέπει να αξιολογείται ξεχωριστά. Η πολιτική δράση του AfD στην Γερμανία έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από την ιταλική συμμαχία που βρίσκεται στην εξουσία. Ωστόσο, η Ευρώπη χρειάζεται να εξετάσει τα αίτια της στροφής της λαϊκής ψήφου σε σχήματα με αντισυμβατική τοποθέτηση υπό το πρίσμα της εξέτασης της οικονομικής, κοινωνικής και αξιακής πραγματικότητας στη σημερινή Ε.Ε.

Για παράδειγμα φαινόμενα αλαζονείας, ναρκισσισμού και διαφθοράς πλήττουν την αξιοπιστία του ευρωπαϊκού πολιτικού συστήματος, διαταράσσουν τις σχέσεις εμπιστοσύνης με την κοινή γνώμη και αφήνουν περιθώρια στ,ην αντιευρωπαϊκή ρητορική να αναπτυχθεί. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε ρεπορτάζ που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας στο έγκυρο Politico σχετικά με Ευρωπαίους πολιτικούς που επιλέγουν για τις μετακινήσεις τους ιδιωτικά jets, αδιαφορώντας εκτός των άλλων και για την επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Το παράδειγμα που δίνει κάθε πολιτικό πρόσωπο είναι ισχυρό και πρέπει να εντάσσεται σε ένα πλαίσιο αξιοπρέπειας, σοβαρότητας, μετριοφροσύνης και πάνω απ’ όλα σεβασμού στον πολίτη. Ειδικά σήμερα, που η πλειοψηφία της κοινής γνώμης αντιμετωπίζει τεράστιες πιέσεις κυρίως σε οικονομικό επίπεδο, η αποφυγή ελιτίστικων συμπεριφορών συνιστά μια προϋπόθεση για τη διατήρηση μιας υγιούς σχέσης επικοινωνίας μεταξύ των stakeholders. Την ίδια ώρα, η προστασία της εικόνας των ευρωπαϊκών θεσμών συνιστά αδήριτη ανάγκη που δεν «σηκώνει» εκπτώσεις.

Πως να αντιδράσει ο πολίτης όταν ακούει για σκάνδαλα εντός του Ε.Κ με κίνητρο τον πλουτισμό τη στιγμή δε που οι ευρωβουλευτές θεωρούνται και είναι από τους πιο καλοπληρωμένους σε ολόκληρη την Ευρώπη; Το σωστό παράδειγμα άσκησης πολιτικής στην ευρωπαϊκή σφαίρα έχει και την εξής ευεργετική επιρροή: συνιστά ένα ισχυρό ανάχωμα σε όλους όσοι περιμένουν στην γωνία για να στρέψουν τα βέλη τους στο ευρωπαϊκό εγχείρημα και να δικαιολογήσουν τρόπω τινά έναν άκρατο αντιευρωπαϊσμό.

Κι εδώ καταλήγουμε στην ευθύνη των εθνικών κομμάτων για τις επιλογές που κάνουν και την λίστα που καταρτίζουν και αφορά στα πρόσωπα που θα μεταβούν στις Βρυξέλλες για να υπερασπιστούν το δημόσιο συμφέρον, αλλά και την καλύτερη δυνατή λειτουργία του κορυφαίου αυτού κοινού οράματος για μια ενιαία Ευρώπη.

#ΕΥΡΩΠΗ #ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ #ΕΚΛΟΓΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα