Γιατί η μετάλλαξη Δέλτα αυξάνει τις πιθανότητες για σοβαρή λοίμωξη - Διπλασιάστηκαν τα κρούσματα

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής, χτύπησε... «καμπανάκι» για τη μετάλλαξη Δέλτα, της οποίας τα κρούσματα «εκτοξεύθηκαν», καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε περισσότερα από 450.

Μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ο κ. Τσακρής υποστήριξε ότι η μετάλλαξη Δέλτα έχει μεγαλύτερη παθογονικότητα σε σύγκριση με τις προηγούμενες, λέγοντας ότι η διασπορά της εν λόγω

μετάλλαξης σηματοδοτεί την αυξημένη μεταδοτικότητα, αλλά και το πόσο πιο παθογόνος ή όχι έχει γίνει ο νέος ιός.

«Η πρώτη απλή ανάγνωση δείχνει σαν να είναι λιγότερο παθογόνος, γιατί έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα σε νέους και πολύ περισσότερους εμβολιασμένους. Πρέπει να γίνει πολύ πιο προσεκτική ανάγνωση των δεδομένων που έχουμε, να συγκρίνουμε ηλικίες, άτομα που ανήκουν στο ίδιο φύλο, με ίδια υποκείμενα νοσήματα, να δούμε πώς συμπεριφέρθηκαν στο πρώτο επιδημικό κύμα, πώς στο δεύτερο, στο τρίτο κ.λπ. και να καταλάβουμε αν πραγματικά έχει μεταβληθεί η παθογονικότητα, δηλαδή η ικανότητα να σκοτώνει τον ξενιστή. Για παράδειγμα, δεδομένα που έρχονται από τον Καναδά δείχνουν ότι η παθογονικότητα έχει αυξηθεί».

«Όταν ο ιός θα σκοτώσει αργότερα τον ξενιστή του δεν τον ενδιαφέρει πια τον ιό να συνεχίσει να μη σκοτώνει τον ξενιστή που έχει προσβάλει. Από τις πρώτες ενδείξεις του αυξημένου ιικού φορτίου είναι πολύ μεγαλύτερο από τις προηγούμενες μεταλλάξεις που είχαν επικρατήσει. Φαίνεται να είναι ένας παράγοντας που μάλλον αυξάνει κι όχι μειώνει την ικανότητα του ιού να προκαλεί σοβαρή λοίμωξη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τσακρής.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι αν έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, ακόμα και αν είναι πιο παθογόνος ο ιός, δεν θα καταγραφούν τελικά πολύ σοβαρές λοιμώξεις, γιατί οι ευάλωτοι θα είναι θωρακισμένοι.

Πότε θα έρθει το τέλος της πανδημίας

Σχετγικά με τις δηλώσεις συναδέλφων του, δηλαδή ότι το τέλος της πανδημίας θα έρθει μέσα στην επόμενη χρονιά, ο κ. Τσακρής σημείωσε ότι η πρόβλεψη αυτή έχει βάση, μόνο «αν δεν έχουμε άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις και πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις», προσθέτοντας ότι ο ιός θα συνεχίζει να υπάρχει.

«Οι κορονοϊοί δύσκολα μπορούν να περιοριστούν. Οι εμβολιασμοί έχουν αποτέλεσμα να μην επιβαρύνουν το σύστημα υγείας και αυτός που έχει εμβολιαστεί να μην κινδυνεύει από σοβαρή λοίμωξη. Δεν προκαλούν απλή γρίπη, αλλά αυτό που λέμε post covid effect, δηλαδή τι αποτελέσματα θα έχουν σε βάθος χρόνου, που μπορεί να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό, το νευρικό και το καρδιαγγειακό σύστημα με συνέπειες που δεν μπορούμε να τις προβλέψουμε».

Τέλος, αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβριο, ο καθηγητής στάθηκε στα πανεπιστήμια, σημειώνοντας ότι για να υπάρξει ομαλή λειτουργία θα πρέπει ένα μεγάλο ποσοστό των φοιτητών να είναι εμβολιασμένοι.

«Εκτόξευση» για τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα, ξεπέρασαν τα 450

Ο ΕΟΔΥ, εκτός από τα 1834 κρούσματα σήμερα (8 νεκροί, 123 διασωληνωμένοι) ανακοίνωσε και τις νέες μολύνσεις με τη μετάλλαξη Δέλτα, αλλά και γενικότερα για τις μεταλλάξεις. Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα νέα όσον αφορά την μετάλλαξη Δέλτα στην χώρα μας.

Όπως αναφέρει η έκθεση του ΕΟΔΥ, τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα αντιστοιχούν σε 868, από τις 17 Ιουνίου 2021 έως τις 12 Ιουλίου 2021 από τον έλεγχο των 856 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 760 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC) και 69 δείγματα με στελέχη υπό παρακολούθηση (Variants Under Monitoring).

Από τα 760 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 466 αφορούν στο στέλεχος Delta, 200 αφορούν στο Alpha, 93 αφορούν στο Βeta και 1 αφορούν στο Gamma.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα των μεταλλάξεων:

Ολοκληρώθηκε από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ, η γονιδιωματική ανάλυση σε 856 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 17 Ιουνίου 2021 έως 12 Ιουλίου 2021.

Από τον έλεγχο των 856 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 760 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern - VOC) και 69 δείγματα με στελέχη υπό παρακολούθηση (Variants Under Monitoring). Εκ των 760 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 466 αφορούν στο στέλεχος Delta, 200 αφορούν στο Alpha, 93 αφορούν στο Βeta και 1 αφορούν στο Gamma. Εκ των 69 δειγμάτων με στελέχη υπό παρακολούθηση, όλα αφορούν στο στέλεχος B.1.1.318 (Variant E484K).

Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί στην επικράτεια συνολικά 22.656 δείγματα από εγχώρια κρούσματα. Εξ αυτών 19.323 προέρχονται από τυχαία επιλογή δειγμάτων, 2.572 προέρχονται από στοχευμένη λήψη ή επιλογή δειγμάτων και για 761 δείγματα δεν είναι διαθέσιμος ο τρόπος επιλογής.

Μεταξύ των 19.323 τυχαία επιλεγμένων δειγμάτων στην επικράτεια, τα τέσσερα πιο συχνά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση που έχουν απομονωθεί είναι το Alpha, με ποσοστό 75,60%, ακολουθούμενο από το B.1.1.318 (Variant E484K) με
ποσοστό 11,15%, το Delta με ποσοστό 1,55% και το Beta με ποσοστό 0,71%.

Η διαχρονική εξέλιξη της σχετικής συχνότητας των αλληλουχηθέντων δειγμάτων από τυχαία δειγματοληψία ανά είδος στελεχών απεικονίζεται στο Διάγραμμα 9 μέχρι και την εβδομάδα 26, ενώ δίνονται επιπλέον προσωρινά στοιχεία για τις εβδομάδες 27-28.

Από τα 2.572 δείγματα που έχουν ληφθεί ή επιλεγεί στοχευμένα, έχουν βρεθεί 2.410 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση. Από τα δείγματα αυτά, 50,19% αφορούν στο B.1.1.318 (Variant E484K), 19,98% στο Delta, 16,49% στο Alpha, 6,80%
στο Beta, 0,16% στο C.36 και 0,08% στο Gamma.

Επιπλέον, έχουν απομονωθεί συνολικά 171 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση ή ενδιαφέροντος από δείγματα εισαγόμενων κρουσμάτων, εκ των οποίων 109 αφορούν στο Alpha, 47 στο Delta, 5 στο Beta, 4 στο Β.1.1.318 (Variant E484K), 2 στο
B.1.621 (VOI), 1 στο Kappa, 1 στο Eta, 1 στο C.36, 1 στο B.1.623.

Αναλυτικά η έκθεση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα σήμερα, αλλά και τις μολύνσεις με τις μεταλλάξεις

Keywords
Τυχαία Θέματα