Γιατί η Ρωσία ήθελε τόσο να καταλάβει το Τσέρνομπιλ;

Μετά από μάχες ωρών, τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν το Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας, την περιοχή που το 1986 έγινε θέατρο μιας από τις μεγαλύτερες πυρηνικές καταστροφές στην παγκόσμια ιστορία. Γιατί όμως η Μόσχα ήθελε τόσο μια «χωματερή πυρηνικών»;

Λίγα μέρη στην Ουκρανία κουβαλούν τέτοια φόρτιση όπως το Τσέρνομπιλ. Την πόλη που το 1986 έγινε γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο για το πυρηνικό δυστύχημα που έλαβε χώρα εκεί. Την πόλη που τα ρωσικά στρατεύματα έδωσαν μάχη χθες και τελικά κατέλαβαν

λίγο μετά το μεσημέρι ώρα Ελλάδας. Για ποιον λόγο όμως η Ρωσία να θέλει να καταλάβει αυτή την χωματερή πυρηνικών σε έναν από τουτς πρώτους της στόχους στην Ουκρανία;

{https://twitter.com/TadeuszGiczan/status/1496905910404460547}

Παρότι η απάντηση μπορούν να την ξέρουν παρά μόνο οι αξιωματούχοι της Μόσχας, ένα από τα βασικά στοιχεία της απόφασης αυτής είναι το γεγονός πως πρόκειται για τον πιο σύντομο δρόμο για τις δυνάμεις που μπήκαν στην Ουκρανία από τη Λευκορωσία, προς την πρωτεύουσα της χώρας στο Κίεβο. «Η πόλη είναι σημαντική εξαιτίας της τοποθεσίας της» εκτιμούσε πρώην αξιωματούχος του Αμερικανικού στρατού σε συνέντευξή του «Αν οι ρωσικές δυνάμεις σκοπεύουν να επιτεθούν στο Κίεβο από τον βορρά, το Τσέρνομπιλ είναι ακριβώς εκεί, στον δρόμο τους».

{https://twitter.com/Reuters/status/1497047449017495569?s=20&t=BomJbz1_A75z9Yj_1N9OCg}

Το Τσέρνομπιλ βρίσκεται λιγότερο από 16 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία, μια χώρα σύμμαχο της Ρωσίας στην οποία η τελευταία συγκέντρωνε στρατεύματα πριν την εισβολή. Από εκεί, το Κίεβο είναι σε μια ευθεία περίπου 130 χιλιομέτρων.

Ο δρόμος από τη Λευκορωσία στο Κίεβο μέσω Τσέρνομπιλ είναι ελκυστικός για όσους σχεδιάζουν τις κινήσεις του ρωσικού στρατού, αφού δίνει τη δυνατότητα σ' αυτόν να περάσει τον ποταμό Δνείπερο στη Λευκορωσία, αποφεύγοντας να τον διασχίσει εντός Ουκρανίας και πίσω από τις γραμμές του αντιπάλου με σαφώς μεγαλύτερο ρίσκο.

«Θέλουν το Τσέρνομπιλ γιατί θέλουν τον έλεγχο ολόκληρης της χώρας» ανέφερε η Έβελιν Φάρκας, σύμβουλος της προεδρίας Ομπάμα για τη Ρωσία και την Ουκρανία. «Θέλουν να περικυκλώσουν την πρωτεύουσα».

Το Τσέρνομπιλ περικλείει και μια «απαγορευμένη ζώνη» στην οποία βρίσκεται ο κατεστραμμένος πυρηνικός αντιδραστήρας του πρώην πυρηνικού εργοστασίου και στην εγκαταλελειμμένη πόλη Πρίπιατ, όπου οι εργάτες έχουν σπαταλήσει χρόνια ολόκληρα αποσυναρμολογώντας με κόπο τον πρώην σταθμό ηλεκτροπαραγωγής και καθαρίζοντας ραδιενεργά συντρίμμια.

{https://twitter.com/CNN/status/1496934234363203596?s=20&t=BomJbz1_A75z9Yj_1N9OCg}

Μετά την έκρηξη του 1986, ένα ραδιενεργό σύννεφο διέσχισε το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Η ραδιενέργεια στην περιοχή γύρω από το εργοστάσιο μειώθηκε αρκετά με το πέρας των δεκαετιών από την καταστροφή, ενώ στην περιοχή έχουν παρατηρηθεί αγέλες άγριων ζώων που πληθαίνουν παρά την μόλυνση του εδάφους.

Ο Φάρκας σημειώνει πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν, παρά το γεγονός πως δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για την ίδια την περιοχή, η Μόσχα θα ήθελε να «ασφαλίσει» την περιοχή, ιδιαίτερα στην περίπτωση μιας παρατεταμένης μάχης με τους Ουκρανούς, αν η Ρωσία καταλάβει το σύνολο της Ουκρανίας. «Σίγουρα δεν θα ήθελαν “ορφανά” πυρηνικά να γυρίζουν μέσα στη χώρα» αναφέρει η Φάρκας. «Καταλαβαίνουν τον κίνδυνο».

Όσοι αντιδραστήρες δεν καταστράφηκαν στο πυρηνικό ατύχημα του 1986, συνέχιζαν να παράγουν ενέργεια μέχρι το 2000, όταν το εργοστάσιο έκλεισε οριστικά. «Είναι ένα άχρηστο οικόπεδο» αναφέρουν Αμερικανοί αξιωματούχοι. «Όμως αν θες να πας γρήγορα στο Κίεβο, περνάς πρώτα από το Τσέρνομπιλ» συμπλήρωναν οι ίδιοι.

ΠΗΓΗ: nbcnews.com

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ρωσία, Τσέρνομπιλ,rosia, tsernobil