Γιατί μηνύουν τον Τραμπ 22 πολιτείες

Από την πρώτη κιόλας μέρα της θητείας του ο Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψε περίτρανα την περιφρόνησή του στο αμερικανικό Σύνταγμα.

Ο βομβαρδισμός εκτελεστικών διαταγμάτων του Ντόναλντ Τραμπ έχει προκαλέσει σύγχυση και αβεβαιότητα σε χιλιάδες μετανάστες που αγωνιούν για το μέλλον τους στη χώρα, ενώ ήδη το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας προαναγγέλλει εφόδους και συλλήψεις σε σχολεία,

νοσοκομεία και εκκλησίες.

Την Δευτέρα ο Τραμπ υπέγραψε διάταγμα για την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στα νότια σύνορα με το Μεξικό, ενώ υπέγραψε επίσης μια δήλωση για την καταστρατήγηση του δικαιώματος του εδάφους [δηλαδή του δικαιώματος όποιου γεννιέται στην επικράτεια των ΗΠΑ να αποκτά την αμερικανική ιθαγένεια].

Είκοσι δύο πολιτείες - μεταξύ των οποίων η Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσεϊ και το Κονέκτικατ - καθώς και η Περιφέρεια της Κολούμπια και το Σαν Φρανσίσκο προσέφυγαν σε ομοσπονδιακό δικαστήριο για να εμποδίσουν το διάταγμα του Τραμπ.

Ο Δημοκρατικός Γενικός Εισαγγελέας του Νιου Τζέρσεϊ Ματ Πλάτκιν δήλωσε την Τρίτη ότι οι πρόεδροι μπορεί να έχουν ευρεία εξουσία, αλλά δεν είναι βασιλιάδες: «Ο πρόεδρος δεν μπορεί, με μια μονοκοντυλιά, να καταργήσει την 14η τροπολογία, τελεία και παύλα».

Σημειώνεται πως η 14η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος ορίζει ρητά πως «όλοι οι άνθρωποι που γεννήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες ή απέκτησαν την υπηκοότητα τους και υπόκεινται στην δικαιοδοσία τους [των Ηνωμένων Πολιτειών] είναι πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Πολιτείας στην οποία κατοικούν.

»Καμμιά Πολιτεία δεν θα δημιουργήσει ή επιβάλει κανένα νόμο που θα περιορίσει τα προνόμια ή τις προστασίες των πολιτών των Ηνωμένων Πολιτειών, ούτε θα στερήσει καμμιά Πολιτεία από κανέναν άνθρωπο την ζωή του, την ελευθερία του ή την περιουσία του χωρίς κατάλληλη δικαστική διαδικασία, ούτε θα αρνηθεί [καμμιά Πολιτεία] σε κανέναν άνθρωπο ισότιμη νομική προστασία εντός της κυριαρχίας της».

Για τον Γενικό Εισαγγελέα του Κονέκτικατ Ουίλιαμ Τονγκ - που αποτελεί τον πρώτο Κινεζοαμερικανό εκλεγμένο Γενικό Εισαγγελέα της χώρας - η αγωγή είναι προσωπική προσωπική υπόθεση:

«Η 14η τροπολογία λέει αυτό που σημαίνει, και σημαίνει αυτό που λέει - αν γεννηθείς σε αμερικανικό έδαφος, είσαι Αμερικανός. Τελεία και παύλα». «Δεν υπάρχει καμία νόμιμη νομική συζήτηση σε αυτό το ζήτημα. Το γεγονός όμως ότι ο Τραμπ έχει καταφανώς λάθος δεν τον εμποδίζει από το να προκαλέσει σοβαρή ζημιά σε αμερικανικές οικογένειες όπως η δική μου».

Το δικαίωμα εδάφους δεν κατοχυρώνεται απλώς στο σύνταγμά μας, αλλά αποτελεί κλειδί της θεμελιώδους υπόσχεσης της Αμερικής. Ενώ επί του παρόντος εξετάζουμε τις λεπτομέρειες των εκτελεστικών διαταγμάτων που εξέδωσε ο Πρόεδρος Τραμπ, η Νέα Υόρκη είναι έτοιμη να λάβει κάθε μέτρο στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας για να διασφαλίσει ότι όσοι γεννιούνται στην πολιτεία μας έχουν όλα τα δικαιώματα και την προστασία που έχουν παραχωρηθεί σε προηγούμενες γενιές νέων Αμερικανών», ανέφερε σε δήλωσή της η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Κάθι Χόχουλ.

Οι οργανώσεις εργάζονται τώρα πυρετωδώς για τη διερεύνηση των διαθέσιμων νομικών όπλων, με το Αμερικανικό Συμβούλιο Μετανάστευσης (ACLU) να έχει ήδη καταθέσει αγωγή.

«Για πάνω από 100 χρόνια υπήρξε μια συναίνεση σε αυτή τη χώρα - συμπεριλαμβανομένου και του Ανώτατου Δικαστηρίου - πως τα άτομα που γεννήθηκαν από μη Αμερικανούς πολίτες στο έδαφος των ΗΠΑ είναι Αμερικανοί», δήλωσε η δικηγόρος του ACLU Έιμι Μπέλσερ.

«Αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει ο πρόεδρος Τραμπ με εκτελεστικό διάταγμα. Τροποποιήσεις του Συντάγματος, όπως είναι η συγκεκριμένη, πρέπει να εγκριθεί από μια ισχυρή πλειοψηφία στο Κογκρέσο».

«Στοχευμένες» επιδρομές και έφοδοι σε εκκλησίες και σχολεία

Τον φόβο στις κοινότητες των μεταναστών εντείνουν οι αναφορές για επιδρομές της υπηρεσίας Μετανάστευσης (ICE) σε πολλές πόλεις τις επόμενες ημέρες.

Ο «Τσάρος των Συνόρων» Τομ Χόμαν έχει μιλήσει για στοχευμένες επιχειρήσεις, διευκρινίζοντας πως η ICE θα αναζητήσει συγκεκριμένα άτομα με ποινικό ιστορικό, αν και έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο συλλήψεων κι περισσότερων ατόμων χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα.

«Δεν υπάρχει τίποτα στο νόμο περί μετανάστευσης και ιθαγένειας (ΙΝΑ) που να λέει ότι πρέπει να καταδικαστείς για σοβαρό έγκλημα προκειμένου να απομακρυνθείς από τη χώρα», ανέφερε ο Χόμαν. «Οπότε θα υπάρξουν περισσότερες «παράπλευρες» συλλήψεις, με δεδομένο πως μας αναγκαζουν να πάμε στην εκάστοτε κοινότητα για να βρούμε τον τύπο που ψάχνουμε».

Με την τελευταία απόφαση του Τραμπ, άλλωστε, οι αμερικανικές υπηρεσίες επιβολής της τάξης θα είναι πλέον εκ νέου σε θέση να συλλαμβάνουν παράτυπους μετανάστες σε λεγόμενες «ευαίσθητες» τοποθεσίες - όπως σχολεία, νοσοκομεία και εκκλησίες. Οι συλλήψεις εκεί ήταν απαγορευμένες από το 2011, ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε επεκτείνει τη ρύθμιση.

«Οι εγκληματίες», σημειώνει το διάταγμα που υπέγραψε ο Τραμπ, «δεν θα μπορούν πλέον να κρύβονται στα σχολεία και τις εκκλησίες της Αμερικής για να αποφύγουν τη σύλληψη».

«Δεν προσπαθούμε να φιλοξενήσουμε εγκληματίες», απαντά ο αιδεσιμότατος Κάρπεν του Αγίου Ανδρέα που έχει δεχτεί χιλιάδες οικογένεις μεταναστών στο Upper West Side της Νέας Υόρκης. Πριν από μερικές ημέρες, ανήρτησε μια πινακίδα στην πόρτα του ναού, που λέει πως οι αρχές θα χρειαστούν ακόμη ένταλμα για να εισέλθουν σε αυτόν τον οίκο λατρείας.

«Ειλικρινά, νομίζω ότι θέλουν να ενσταλάξουν φόβο», ανέφερε στο ABC. «Αισθάνομαι ότι είναι πραγματική ασέβεια προς τη θρησκευτική μας παράδοση αλλά και την ικανότητά μας να εκπληρώνουμε τη θρησκευτική μας αποστολή».

#ΝΤΟΝΑΛΝΤ_ΤΡΑΜΠ #ΗΠΑ #ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ #ΜΕΞΙΚΟ #ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ #ΑΓΩΓΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Τραμπ 22,trab 22