Γιατί οι τιμές στα σπίτια της Αθήνας αυξάνονται ταχύτερα από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις

Δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει πως τα σπίτια στην Αθήνα είναι ακριβότερα συγκριτικά με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Η Αθήνα έχει γίνει μια από τις πιο ακριβές αγορές κατοικιών στην Ευρώπη, με διαμερίσματα σε πιο υποβαθμισμένη βιομηχανική περιοχή να είναι πλέον εφάμιλλα των πλουσιότερων ευρωπαϊκών πόλεων και πολυτελείς αναπτύξεις να ξεφυτρώνουν κατά μήκος της ακτογραμμής της.

Οι τιμές

των κατοικιών στην ελληνική πρωτεύουσα αυξήθηκαν κατά 12,2% τον Οκτώβριο, σχεδόν τριπλάσιες από τα κέρδη στη Στοκχόλμη και αντίθετες με τις μειώσεις σε πόλεις όπως το Παρίσι, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Η άνοδος οφείλεται εν μέρει στις μακρές, αργές επιπτώσεις της κρίσης χρέους της Ελλάδας. Εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια έχουν εμπλακεί σε νομικές εμπλοκές, αραιώνοντας την αγορά και ανεβάζοντας τις τιμές στην Αθήνα ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη ευρωπαϊκή πόλη.

Ενώ το τέλος της εποχής του φθηνού χρήματος έχει πλήξει την αγοραστική δύναμη σε όλη την Ευρώπη, η έλλειψη κατοικιών κερδίζει το πάνω χέρι σε περισσότερες πόλεις.

Το Λονδίνο, το Παρίσι και το Βερολίνο κατέγραψαν ετήσια μείωση στα τελευταία μηνιαία στοιχεία τους, αλλά ο κύριος όγκος των αγορών που παρακολουθείται από το Bloomberg City Tracker σημειώνει άνοδο, με το Μιλάνο, τη Μαδρίτη και τη Στοκχόλμη να καταγράφουν αυξήσεις άνω του 3%.

Ορισμένα είναι ζητούμενες τιμές και ενδεικτικά επίπεδα, ενώ άλλα είναι επίσημα στοιχεία για τις συναλλαγές. Οι τιμές της Αθήνας προέρχονται από έναν δείκτη του Σπιτογάτου, τον οποίο το Bloomberg χρησιμοποίησε για να υπολογίσει τις μηνιαίες ζητούμενες τιμές στις πέντε περιοχές της πόλης και στη συνέχεια προέβη σε μέσο όρο αυτών των επιπέδων για να δημιουργήσει μια τιμή σε ολόκληρη την πόλη.

Επίσης το δημοσίευμα αναφέρει πως η δεκαετής κρίση χρέους της Ελλάδας άφησε στους δανειστές 107 δισεκατομμύρια ευρώ χρέους το 2016. Έκτοτε, οι τράπεζες έχουν πουλήσει επισφαλή δάνεια, αλλά με πολλά από αυτά να υποστηρίζονται από ακίνητα, η εξασφάλιση αυτή έχει εμπλακεί στις προσπάθειες να επιτευχθούν συμφωνίες πληρωμής με τους οφειλέτες. Ενώ τα σπίτια θα μπορούσαν τελικά να βγουν σε πλειστηριασμό, οι διαπραγματεύσεις συμπιέζουν την προσφορά στο μεταξύ.

Η Ελλάδα προβλέπεται να αναπτυχθεί ταχύτερα από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση φέτος και η κατά κεφαλήν παραγωγή αναμένεται να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα του 2009, δηλαδή σε περισσότερα από 21.000 ευρώ φέτος - μια ισχυρή ανάκαμψη από το χαμηλό των 16.200 ευρώ αμέσως μετά την αποφυγή της εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.

Η δυναμική αυτή έχει μετατρέψει περιοχές όπως το Γκάζι σε περιζήτητη γειτονιά. Με τη στενότητα σε ζωτικό χώρο, πρώην αποθήκες έχουν μετατραπεί σε σοφίτες γύρω από την Technopolis - ένα παλιό εργοστάσιο φυσικού αερίου που έχει μετατραπεί σε βιομηχανικό μουσείο και εκθεσιακό χώρο.

Σε άλλα μέρη της Αθήνας, όπως το αριστοκρατικό προάστιο της Γλυφάδας, ξεφυτρώνουν πολυτελή συγκροτήματα που απευθύνονται σε πλούσιους επενδυτές από το εξωτερικό, ιδίως από την Κίνα.

Οι εργασίες αρχίζουν επιτέλους και στο Ελληνικό. Η ανάπλαση του παλιού αεροδρομίου της πόλης ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ - το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο στην Ελλάδα - θα περιλαμβάνει περίπου 10.000 πολυτελείς παραθαλάσσιες κατοικίες και διαμερίσματα μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης το 2026.

Αλλά η οικοδόμηση δεν προχωράει αρκετά γρήγορα για να απαλύνει την τρέχουσα έλλειψη, και αυτό πιέζει τους καταναλωτές. Το κόστος στέγασης κατανάλωσε περισσότερο από το ένα τρίτο του διαθέσιμου εισοδήματος των ελληνικών νοικοκυριών πέρυσι, σε σύγκριση με το 20% του μέσου όρου σε ολόκληρη την ΕΕ.

Οι τιμές στην ελληνική αγορά οικιστικών ακινήτων θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν, παρά τις αβεβαιότητες στην εγχώρια και την παγκόσμια οικονομία, ανέφερε η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας στην έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα νωρίτερα αυτό το μήνα. Βραχυπρόθεσμα, εκτιμάται ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον, κυρίως από το εξωτερικό, θα παραμείνει έντονο.

**Αυτό το άρθρο δημιουργήθηκε με τη βοήθεια του Bloomberg Automation

Keywords
Τυχαία Θέματα