Γιατί βγαίνει αρνητικό το rapid test και θετικό το PCR - Πότε πρέπει να γίνονται

Νέες οδηγίες για το πότε είναι σωστό να διενεργείται PCR και πότε rapid test έδωσαν χτες κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα και η

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, τόνισε πως «δεν χρειάζεται PCR μετά από θετικό rapid και επειδή αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολλά κρούσματα και μεγάλη ταλαιπωρία, είναι καλύτερα με το rapid

τεστ να μείνουμε στο σπίτι».

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, εξήγησε πως όσοι έχουν αρνητικό rapid αλλά θετικό μοριακό τεστ, είναι άτομα με χαμηλό ιικό φορτίο.

Όπως είπε και εκείνη, μόνο οι ανεμβολίαστοι που νοσούν για πρώτη φορά και θέλουν να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης είναι απαραίτητο να επιβεβαιώσουν το rapid με μοριακό. «Οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν χρειάζεται να το επιβεβαιώνουν» υπογράμμισε.

Πότε πρέπει να γίνεται PCR και πότε rapid test

Από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, ξεκαθάρισε πως τα rapid test εμφανίζουν εξαιρετική αξιοπιστία και δεν έχει βρεθεί έλλειμμα ευαισθησίας απέναντι στην Όμικρον.

Ο καθηγητής – μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ανέφερε ότι οι μεταλλάξεις της Όμικρον στην περιοχή που στοχεύει το rapid test είναι δύο «και έχουν παρατηρηθεί και σε άλλα στελέχη χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα ευαισθησίας στην ανίχνευσή τους».

Επιπλέον, ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε και τη σημασία διεξαγωγής PCR test (μοριακού) καθώς -όπως είπε- είναι «ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για να χρησιμοποιείται σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις».

«Σε φάση έξαρσης της επιδημίας, υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό ατόμων που θα περάσουν τη νόσο τελείως ασυμπτωματικά και θα διαγνωστούν στην αποδρομή της νόσου, δηλαδή στην τελική φάση που είναι θετικό το PCR σε πολύ χαμηλό φορτίο και αρνητικό το rapid. Και σε αυτή την περίπτωση δεν πρόκειται για μεταδοτικούς φορείς γιατί μπορεί το PCR να βγαίνει θετικό ακόμα και 30 ημέρες μετά από την αρχική λοίμωξη, χωρίς ωστόσο να μεταδίδουν» σημείωσε ο επίκουρος καθηγητής.

Σύμφωνα με τον ίδιο «αρκετές εταιρείες έχουν κάνει τους ελέγχους τους για τη διαγνωστική αξιοπιστία των rapid έναντι της Όμικρον ενώ το Health Security Agency στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει βρει κανένα πρόβλημα ευαισθησίας».

«Οι μελέτες λοιπόν, δείχνουν πως η χρονική διαφορά μεταξύ της θετικοποίησης του PCR και του rapid, δηλαδή του χρόνου που είναι θετικό το μοριακό και αρνητικό το rapid, στην αρχή της νόσου, είναι μερικές ώρες μέχρι μια ημέρα. Σε αυτό το χρονικό διάστημα η πιθανότητα μετάδοσης είναι μικρότερη γιατί το φορτίο είναι χαμηλό. Το γεγονός ότι για να εκτελεστεί το PCR χρειάζεται αρκετές ώρες μέχρι ημέρες ανάλογα με το φορτίο που υφίσταται το σύστημα, στην ουσία δεν βοηθάει για να ανακοπεί η μετάδοση διότι μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του PCR, θα έχει θετικοποιηθεί και το rapid» ανέφερε.

Αρνητικό rapid test θετικό PCR

Σήμερα οι πολίτες σχηματίζουν ουρές έξω απο διαγνωστικά κέντρα προκειμένου να ελεγχούν για να μπορέσουν να κάτσουν σήμερα και αύριο στο γιορτινό τραπέζι.

Την ίδια στιγμή πάρα πολλά είναι να περιστατικά όπου πολίτες καταγγέλουν πως τα rapid test τους βγαίνουν αρνητικά ενώ τα PCR θετικά.

Το αμερικανικό FDA έχει πει επισήμως ότι τα rapid test συχνά δυσκολεύονται να εντοπίσουν τη μετάλλαξη Ομικρον και συστήνει μοριακό τεστ ειδικά σε περίπτωση συμπτωμάτων.

Οι ελληνικές αρχές πάντως καθησυχάζουν για την αξιοπιστία των rapid τεστ και η κυβέρνηση διά της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας συστήνει να μη γίνεται μοριακό τεστ σε περίπτωση θετικού rapid και συμπτωμάτων, προκειμένου να αποφεύγεται η ταλαιπωρία. Ο καθηγητής Γκ. Μαγιορκίνης αναγνώρισε το ζήτημα, αλλά εξήγησε ότι το χρονικό διάστημα του αρνητικού rapid το ιικό φορτίο είναι χαμηλό και ο κίνδυνος μετάδοσης μικρότερος.

Keywords
Τυχαία Θέματα