Γιατροί του Κόσμου: «Πρόσβαση στον άμαχο πληθυσμό και απομάκρυνση των τραυματιών από τη Συρία τώρα»

Σε συμβολικές δράσεις προχωρούν οι Γιατροί του Κόσμου με αφορμή τη συμπλήρωση 7 χρόνων από τον πόλεμο στη Συρία.

Αντιπροσωπείες των Γιατρών του Κόσμου στη Γαλλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, το Βέλγιο την Ολλανδία καθώς επίσης και την Ελλάδα, στις 19 Μαρτίου, θα αναρτήσουν πανό την ίδια ώρα, σε σημαντικά

και αναγνωρίσιμα σημεία της κάθε χώρας με κοινό μήνυμα «Πρόσβαση στον άμαχο πληθυσμό και απομάκρυνση των τραυματιών από τη Συρία τώρα» φορώντας συμβολικά «ματωμένες» ιατρικές μπλούζες. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα, η αντιπροσωπεία των Γιατρών του Κόσμου θα βρεθεί στις 11 το πρωί στα Προπύλαια.

«Τα τελευταία 7 χρόνια στη Συρία ακόμα και η πρόσβαση στην ιατρική φροντίδα έχει μετατραπεί σε "όπλο" του πολέμου» υπογραμμίζει ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας, Νικήτας Κανάκης. Στη συνέχεια ο κ. Κανάκης προσθέτει ότι «την ώρα που οι βομβαρδισμοί ωθούν τον άμαχο πληθυσμό στο να καταφύγει σε σημεία που θα του προσφέρουν καταφύγιο και φροντίδα, οι καταστροφές νοσοκομείων αντιστοιχούν σε επίθεση στη σωματική ακεραιότητα του πληθυσμού. Μόνο τις 3 τελευταίες βδομάδες 1.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην ανατολική Γκούτα».

Από την πλευρά της η πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Γαλλίας, Φρανσουάζ Σιβινιόν επισημαίνει ότι «Μια διπλωματική παρέμβαση για τη επίλυση της σύγκρουσης πρέπει να επιτρέψει τον πολιτικό συμβιβασμό αυτού του διαρκούς πολέμου».

Περίπου 11,3 εκατομμύρια Σύροι, ο μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, έχουν ανάγκη ιατρικής υποστήριξης και επιβιώνουν σε δυσμενείς συνθήκες.

Όπως αναφέρουν οι Γιατροί του Κόσμου σε ανακοίνωσή τους αρνούνται «την αναπόφευκτη θνησιμότητα», απαιτούν για ακόμη μία φορά «να προκριθεί μία πολιτική λύση» και ζητούν «τη διεθνή παρέμβαση για τον αφοπλισμό των αντιμαχόμενων δυνάμεων». Ακόμη απαιτούν «την τήρηση της ανθρωπιστικής ανακωχής για την αντιμετώπιση των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών υγείας του άμαχου πληθυσμού ως αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της βίας, όπως και τη λήξη της ατιμωρησίας».

Τέλος οι Γιατροί του Κόσμου καλούν τη διεθνή κοινότητα «να εφαρμόσει τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλιστεί η πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια. Παράλληλα να πράξει ότι είναι δυνατό ώστε να δοθεί ένα τέλος στα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται εδώ και μία επταετία».

Keywords
Τυχαία Θέματα