Γώγος: «Ύφεση της πανδημίας, προχωρούν οι εμβολιασμοί» - Τι είπε για τα εμβόλια νέας γενιάς

Ο Χαράλαμπος Γώγος, Καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, αναφέρθηκε στην πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα, το πρόγραμμα εμβολιασμού άλλα και τα εμβόλια νέας γενιάς.

«Η κατάσταση είναι καλή. Έχουμε ύφεση της πανδημίας, πολύ καλύτερους δείκτες, αργά αλλά σταθερά για τα νοσοκομεία. Με πτωτικές τάσεις θα πάμε. Έχουμε μπροστά μας ένα μακρύ καλοκαίρι, θα προχωρήσουμε και τους εμβολιασμούς», ανέφερε ο καθηγητής στην «Κοινωνία ώρα MEGA» το πρωί

της Πέμπτης.

«Υπάρχουν προβληματισμοί, αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να ακούμε τους ειδικούς. Δεν είναι τυχαία η παρουσία τους, υπάρχουν συστάσεις, πρέπει να τις ακολουθούμε. Έχουμε σταθερά 90-100.000 εμβολιασμούς τη μέρα», τόνισε για το πρόγραμμα του εμβολιασμού.

Ο κ. Γώγος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι: «Αυξάνεται το ποσοστό του νοσηλευτικού προσωπικού που εμβολιάζεται. Είναι πάνω από 50% αυτή την στιγμή. Υπάρχουν συζητήσεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό, υπάρχει αυτή η συζήτηση και στην επιτροπή βιοηθικής.

Η πεποίθησή μας είναι ότι πρέπει να εμβολιάζονται οι υγειονομικοί αναμφισβήτητα. Υπάρχει το θέμα του συνεχούς ελέγχου των εργαζομένων στα νοσοκομεία. Αν εμβολιαστεί όλο το προσωπικό το νοσοκομείο θα λειτουργεί πιο εύρυθμα. Πρέπει να υπάρξει ενημέρωση σαφής για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, να υπάρχουν κίνητρα και αν χρειαστεί να συζητήσουμε το θέμα της υποχρεωτικότητας».

Αναφορικά με την αναστάτωση στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» στη Θεσσαλονίκη, όπου αναισθησιολόγος, που ήταν ανεμβολίαστη, βρέθηκε θετική στον κορονοϊό, ο κ. Γώγος σχολίασε: «Οι υγειονομικοί θα μπορούσαν να έχουν εμβολιαστεί εδώ και καιρό. Οι γιατροί είχαν προτεραιότητα εμβολιασμού. Στα περισσότερα νοσοκομεία υπήρχε και δεύτερο εμβολιαστικό κύμα. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει άνθρωπος που να ήθελε να εμβολιαστεί και δεν μπορούσε. Και τώρα μπορεί και πρέπει».

Εξάλλου, ο κ. Γώγος αναφέρθηκε και στη «δεύτερη γενιά εμβολίων» η οποία προσφέρει διαρκή ανοσία. «Γίνεται συνεχής προσπάθεια βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των εμβολίων. Τα εμβόλια δρουν σε δύο κατευθύνσεις, την παραγωγή αντισωμάτων και τη δημιουργία μιας ανοσιακής μνήμης.

Σε κάποιες μελέτες που γίνονται δείχνουν ότι τα νέα εμβόλια θα στοχεύουν στην ενεργοποίηση των Τ-κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος ώστε να παρέχουν μακροχρόνια προστασία έναντι του κορονοϊού», σημείωσε ο κ. Γώγος σχετικά με τα εμβόλια.

Keywords
Τυχαία Θέματα