Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Πρωταθλήτρια στη φορολογία η Ελλάδα - «Ανησυχία» Κουτενάκη

Πρώτη στην αύξηση της φορολογίας και την επιβολή ΦΠΑ και ειδικών φόρων κατανάλωσης η χώρα μας, αλλά τελευταία και καταϊδρωμένη στην ευρωζώνη στις επενδύσεις.

Αυτό το αντιφατικό μείγμα για την τσέπη των ελλήνων πολιτών καταδεικνύει η τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή για το διάστημα Απριλίου - Σεπτεμβρίου 2018.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο επικεφαλής του Γραφείου, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, αν και στο συνολικό βάρος

φόρων και εισφορών (με στοιχεία 2015 &2016) η Ελλάδα βρίσκεται στην 7η θέση στις 16 χώρες της ευρωζώνης, μετατρέπεται σε «πρωταθλήτρια» όταν εξετάσει κανείς την αύξηση που επήλθε την περίοδο 2007-2016, ενώ αρνητική πρωτιά και με διαφορά καταγράφει και στο ύψος ΦΠΑ και ειδικών φόρων κατανάλωσης με 15,8% έναντι μέσου όρου 11,9%.

Την ίδια ώρα η χώρα μας έρχεται τελευταία στις πολυπόθητες επενδύσεις, γεγονός για το οποίο χτύπησε καμπανάκι, άλλο μέλος του Γραφείου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

«Είμαστε στον πάτο της ευρωζώνης στο 12%. Προφανώς πρέπει να αυξηθεί το ποσοστό, αλλά πρέπει να πω, να μην έχουμε ψευδαισθήσεις ότι αν υπάρξει μεγαλύτερος ρυθμός ανάπτυξης θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας. Σε άλλες χώρες έχουμε δει ότι δεν το κάνει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Παναγιώτης Κωνσταντίνου.

Ειδική μνεία έκανε ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης και στο ζήτημα της διεκδίκησης αναδρομικά των περικοπών σε 13ο και 14ο μισθό, εκφράζοντας ανησυχίες για προσφυγές στο ΣτΕ υπό τη μορφή χιονοστιβάδας, που προκαλούν αβεβαιότητα για την ελληνική οικονομία. «Είναι σημαντικό δημοσιονομικό ρίσκο, που οφείλουμε να καταγράψουμε και να επισημάνουμε ως πιθανό κίνδυνο για το επόμενο διάστημα», τόνισε ο επικεφαλής του Γραφείου.

Ο ίδιος δήλωσε αδυναμία προσδιορισμού του σχετικού ποσού, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως αν πάρει κανείς υπόψη του το ακραίο σενάριο ότι προσφεύγουν δικαστικά όλοι όσοι υπέστησαν τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, δικαιώνονται και τα ποσά πρέπει να τους επιστραφούν τότε «μπορεί βέβαια να φανταστεί κανείς ότι αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο μέγεθος, που δεν χωράει σε κανέναν ετήσιο προϋπολογισμό».

Για προϋπολογισμό περιορισμένων αναπτυξιακών προοπτικών, με σταθερή αύξηση στις μισθολογικές δαπάνες του κράτους και έμφαση στην υπερφορολόγηση, κάνει λόγο στο μεταξύ ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο του δελτίο για την ελληνική οικονομία.

Keywords
Τυχαία Θέματα