«Γρίφος» Οικονόμου για τον ανασχηματισμό, τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη σημερινή ενημέρωση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απάντησε σήμερα στις φήμες για ανασχηματιμό και επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, το 2023.

Συγκεκριμένα, όταν ρωτήθηκε με νόημα, κατά τη σημερινή ενημέρωση (briefing) των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου τύπου, εάν θα πρέπει οι δημοσιογραφοι να μην κανονίσουν κάτι αυτή την Πέμπτη, ο κ. Οικονόμου απάντησε με έναν...γρίφο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ναι, να μην κανονίσετε κάτι για να παρακολουθήσετε τις εργασίες του Υπουργικού Συμβουλίου

την Παρασκευή».

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών επανέλαβε ότι αυτές θα γίνουν στην ώρα τους, το 2023. «Οι εκλογές θα γίνουν το 2023 όλα τα άλλα είναι σενάρια που δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα. Η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στην δουλειά της. Αυτό ισχύει και για τον ανασχηματισμό και τις εκλογές», ανέφερε.

Αναφορικά με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, επισήμανε ότι είναι απλά «εργαλείο δουλειάς» και «δεν πολιτευόμαστε με βάση τις δημοσκοπήσεις».

Πρόσθεσε ότι δείχνουν περίπου τη διαφορά των εθνικών εκλογών ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι καταρρέουν τα «σενάρια επιστημονικής φαντασίας» περί κατάρρευσης της κυβέρνησης.

Σε άλλα σημεία της εισαγωγικής του τοποθέτησης, ο κ. Οικονόμου ανέφερε:

Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε στην ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα. Ένα ακόμη δείγμα προς την κατεύθυνση αυτή είναι η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού στη περιοδεία του στη Μαγνησία ότι θα διατεθούν πρόσθετοι πόροι 171 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της βιολογικής κτηνοτροφίας και ακόμα 70 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της βιολογικής αγροτικής παραγωγής. Είμαστε δίπλα στους παραγωγούς και το αποδεικνύουμε στην πράξη. Γιατί η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα είναι μια στρατηγική με τεράστια σημασία για τη χώρα μας, τόσο μέσα στην παρούσα κρίση όσο και μακροπρόθεσμα.

Στην ενίσχυση τόσο της αγροτικής οικονομίας, όσο και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποβλέπει και το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που εισάγει κίνητρα για την ανάπτυξη επιχειρήσεων, μέσω συνεργασιών και εταιρικών μετασχηματισμών.

Πρόκειται για μία πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, ενταγμένη στο Εθνικό Σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που στοχεύει στην αύξηση του μέσου μεγέθους της ελληνικής πολύ μικρής, μικρής και μεσαίας επιχείρησης, στην τόνωση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, στην αύξηση της παραγωγικότητάς τους, στην ανάπτυξη και στη βιωσιμότητά τους. Ανάμεσα στ άλλα με το νομοσχέδιο:
-Εισάγουμε τον θεσμό της συνεργασίας των επιχειρήσεων.
-Βελτιώνουμε διατάξεις φορολογικών κινήτρων που υπήρχαν σε προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους.
-Ενισχύουμε την αγροτική οικονομία και προωθούμε τη συνεργασία φυσικών προσώπων, κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.

Στο πλαίσιο αυτό, παρέχεται σημαντική έκπτωση φόρου εισοδήματος, ύψους 30% για 9 χρόνια στη νέα εταιρική σχέση που θα προκύψει από τη συνεργασία ατομικών, πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Ακόμη ευνοϊκότερα είναι τα κίνητρα στην περίπτωση συνεργασιών φυσικών προσώπων κατ’ επάγγελμα αγροτών, καθώς η απαλλαγή αυτή θα ανέρχεται στο 50%. Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά σε επαγγελματίες αγρότες μέλη Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων συλλογικών φορέων, όπως οι ομάδες παραγωγών, καθώς και σε επαγγελματίες αγρότες που συνάπτουν δεσμευτικές συμβάσεις με επιχείρηση-αγοραστή για την απορρόφηση των προϊόντων τους στο πλαίσιο της συμβολαιακής γεωργίας, χορηγείται απαλλαγή κατά 50% από τον φόρο εισοδήματος επί των φορολογητέων κερδών από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, εφόσον το 75% των προϊόντων παραγωγής τους πωλείται μέσα στο πλαίσιο των συνεργασιών αυτών.

Η αναστολή της υποχρεωτικότητας στη χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους κοινωνικού συγχρωτισμού -πλην των δομών υγείας και των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς- από την 1η Ιουνίου και η ραγδαία αποκλιμάκωση των επιδημιολογικών δεικτών, μας δίνει μια αφορμή αισιοδοξίας. Είναι, λοιπόν, στιγμή για να επισημάνουμε κάποια σημεία αυτής της επίμονης και επίπονης πορείας και να κάνουμε ένα πρώτο απολογισμό:

1.Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η Ελλάδα βρίσκεται στη 12η καλύτερη θέση στην Ε.Ε. των 27 στον δείκτη της συνολικής υπερβάλλουσας θνησιμότητας από κάθε αιτία θανάτου στα δυο τελευταία χρόνια της πανδημίας. Το λέω αυτό προς απάντηση στα διάφορα που έχουν γραφτεί και υποστηριχτεί χωρίς να αξιολογούνται σοβαρά επιστημονικά δεδομένα, δημογραφικά χαρακτηριστικά της χώρας, διαφορές στον τρόπο καταγραφής των κρουσμάτων και των απωλειών από Covid σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης.

2.Καταφέραμε να εμβολιαστεί το 75% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, ποσοστό πολύ υψηλότερο σε σχέση με την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της χώρας, και στο ίδιο επίπεδο με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, παρά την υπονόμευση για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα του εμβολιασμού στο εσωτερικό της χώρας.

3.Υπερδιπλασιάσαμε τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας που πλέον προσεγγίζουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και προσλάβαμε 18.500 μόνιμους και έκτακτους υγειονομικούς στο Ε.Σ.Υ..

4.Επιταχύναμε λόγω της πανδημίας την ψηφιοποίηση του Κράτους με 1.000 νέες ψηφιακές υπηρεσίες και πάνω 500 εκατ. ψηφιακές συναλλαγές των πολιτών με το Κράτος.

5.Ήμασταν μια από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που παρείχαμε περισσότερα από 125 εκατ. δωρεάν αυτοδιαγνωστικά τεστ από τον Απρίλιο του 2021.

6.Η οικονομία μας το 2021 είχε τον 3ο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη και την μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας, παρά την πανδημία.

7.Ήμασταν μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που εισηγήθηκαν και πέτυχαν να δημιουργηθεί το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, πήραμε τους περισσότερους πόρους στην Ε.Ε. (άνω των 30 δισ. ευρώ) με βάση πληθυσμό και Α.Ε.Π., ενώ το σχέδιο που υποβάλαμε με περισσότερες από 170 δημόσιες επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις ήταν από τα πρώτα που εγκρίθηκαν, υλοποιούνται ήδη και αποσπούν πολύ θετικά σχόλια από την Επιτροπή.

Με τον δεύτερο πιο γηρασμένο -και άρα πιο ευάλωτο- πληθυσμό στην Ευρώπη και ένα από τα πιο αδύναμα συστήματα δημόσιας υγείας λόγω της πολυετούς υποχρηματοδότησης και της ελλιπούς πολιτικής στήριξης τα προηγούμενα χρίνια, το αποτέλεσμα διαχείρισης για την Ελλάδα θα μπορούσε να ήταν ένα αρνητικό παράδειγμα αποτυχημένης διαχείρισης. Η πανδημία θα μπορούσε να είχε ρημάξει τη χώρα μας και τον πληθυσμό μας. Αλλά αυτό δεν συνέβη. Με βάση τις δυνατότητες και τους διαθέσιμους πόρους καταφέραμε να τα πάμε καλύτερα του αναμενόμενου και σίγουρα καλύτερα από τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε..

Φυσικά πάντοτε θα παραμένει η θλίψη, αλλά και η συντριβή για όσους και όσες χάσαμε και δεν ξεχνάμε κανέναν. Βγήκαμε όμως τελικά πιο δυνατοί από την πανδημία και αξιοποιούμε όσα μάθαμε κατά τη διάρκεια αυτής της διετίας.

#ΓΙΑΝΝΗΣ_ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ #ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ #ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ_ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ #ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ #ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα