ΓΣΕΕ για κατώτατο μισθό: Το κράτος σε ρόλο απόλυτου ρυθμιστή του εισοδήματος των εργαζομένων

H διαμόρφωση του κατώτατου μισθού από ελεύθερη συλλογική διεργασία μετατρέπεται οριστικά σε κρατικοδίαιτη διαδικασία αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ στο πλαίσιο της επικείμενης έναρξης της διαδικασίας διαμόρφωσης του κατωτάτου μισθού από το υπουργείο Εργασίας.

Ειδικότερα, επισημαίνει ότι η Κυβέρνηση εφαρμόζει και μάλιστα θριαμβολογώντας το καθεστώς ρύθμισης του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου που το 2013, όταν και θεσπίστηκε, «αναθεμάτιζε εμφατικά και καταψήφιζε ως αξιωματική αντιπολίτευση».

Όπως τονίζεται

πρόκειται για ένα νομοθετημένο κατώτατο μισθό/ημερομίσθιο, ο οποίος, μέσα από μια γραφειοκρατική-δαιδαλώδη διαδικασία και μια «μίνι» διαβούλευση 15 ημερών, θα αποτελεί προϊόν (προειλημμένης;) απόφασης του εκάστοτε υπουργού Εργασίας, έπειτα και από σχετική γνωμοδότηση του Υπουργικού Συμβουλίου.

«Και βέβαια μιλάμε για ένα κατώτατο μισθό με παγωμένες τριετίες» τονίζει η ΓΣΕΕ και υποστηρίζει ότι με αυτόν τον τρόπο «νομιμοποιείται» η ωμή κατάλυση του δικαιώματος των εργαζομένων και των εργοδοτών να διαπραγματεύονται ελεύθερα και συλλογικά συνδιαμορφώνοντας το ύψος του βασικού μισθού -που αφορά την πλειοψηφία των εργαζομένων- στο πλαίσιο της υπογραφής της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

«Του θεσμού της ΕΓΣΣΕ (Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας), που μέσω αυτού κατορθώθηκε στη δίνη της κρίσης να διατηρηθούν αρχικά τα 751,39 ευρώ (βασικός μισθός) και τα 33,57 ευρώ (βασικό ημερομίσθιο) χωρίς ηλικιακό κριτήριο και υποκατώτατο μισθό, με το επίδομα γάμου και με 3 τριετίες για τους υπαλλήλους και 6 για τους εργατοτεχνίτες» προσθέτει η ΓΣΕΕ και κατηγορεί την Κυβέρνηση για κίβδηλους ισχυρισμούς και φρούδες υποσχέσεις περί επαναφοράς των Ελεύθερων Συλλογικών Διαπραγματεύσεων και υποστηρίζει ότι εάν πραγματικά, επιθυμούσε την αποκατάσταση της Συλλογικής Αυτονομίας θα επανέφερε το αντίστοιχο Νομοσχέδιο του 2015 που απέσυρε.

«Η Συνομοσπονδία, που διαφώνησε τεκμηριωμένα και από την πρώτη στιγμή στη νομοθετική διάταξη του 2013, συνεχίζει να αντιτίθεται στην μετά 5 χρόνια εφαρμογή της. Η πλήρης επαναφορά και ενεργοποίηση του καθεστώτος των Ελεύθερων Συλλογικών Διαπραγματεύσεων όπως ίσχυε έως το 2010 είναι για εμάς το κεντρικό αίτημα, επιτακτική ανάγκη και κρίσιμο διακύβευμα» καταλήγει η ΓΣΕΕ στην ανακοίνωσή της.

Keywords
Τυχαία Θέματα