ΓΣΕΕ: Νέο επαγγελματικό Ταμείο με συμπληρωματικές παροχές για τους εργαζόμενους

Επανέρχεται από τη ΓΣΕΕ το σχέδιο για το νέο “Εθνικό Επαγγελματικό Ταμείο“. Θα καλύπτει τους εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, ενώ από τον βασικό κορμό του θα μπορούν να επικρέμονται και ασφαλιστικοί κλάδοι που θα καλύπτουν επαγγελματικούς χώρους.

Πρόκειται για το επαγγελματικό Ταμείο που ανακοίνωσαν οι κοινωνικοί εταίροι (ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικές οργανώσεις), μετά τη σύναψη της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Μάρτιος 2018).

Το εν λόγω Ταμείο σχεδιάζεται με στόχο να καλύψει τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και τους αυτοαπασχολούμενους με συμπληρωματικές παροχές, είτε εφάπαξ βοηθήματος είτε επικουρικές μηνιαίας σύνταξης.

Το Ταμείο θα καλύπτει τους εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, ενώ από τον βασικό κορμό του θα μπορούν να επικρέμονται και ασφαλιστικοί κλάδοι που θα καλύπτουν επαγγελματικούς χώρους.

Tην πρόταση για τη δημιουργία Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου Ασφάλισης για συμπληρωματικές παροχές (επικουρικές και εφάπαξ) επανέφερε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, μιλώντας σε Ημερίδα με τίτλο: «Παρόν - Μέλλον και Προοπτικές των Επαγγελματικών Ταμείων Υποχρεωτικής Ασφάλισης» που διοργάνωσε η Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης Ελλάδος με αφορμή την ετήσια γενική συνέλευση της Pension Europe στην Αθήνα, μέλος της οποίας είναι η Ε.Τ.Ε.Α.Ε.

Το Ταμείο θα καλύπτει τους εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, ενώ από τον βασικό κορμό του θα μπορούν να επικρέμονται και ασφαλιστικοί κλάδοι οι οποίοι θα καλύπτουν επαγγελματικούς χώρους ενδεχομένως με επιπρόσθετο ασφάλιστρο. Επίσης, εκτός από τους κλάδους, θα μπορεί και κάποια εταιρεία -εφόσον το επιθυμεί- να καταβάλλει και υψηλότερα ποσοστά ασφάλισης για τους εργαζόμενούς της, κατά τα οριζόμενα στο καταστατικό.

Το σχέδιο προβλέπει στην αρχή η επιβάρυνση να είναι μικρή (0,50% για τον εργαζόμενο και 1% για τον εργοδότη) καθώς ακόμα δεν υπάρχει χώρος για πρόσθετη επιβάρυνση του μη μισθολογικού κόστους. Το ταμείο θα καλύπτει τους περίπου 750.000 εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, ενώ από τον βασικό κορμό του θα μπορούν να επικρέμονται και ασφαλιστικοί κλάδοι οι οποίοι θα καλύπτουν επαγγελματικούς χώρους ενδεχομένως με επιπρόσθετο ασφάλιστρο.

Στο ταμείο θα λειτουργούν ατομικές μερίδες, μέσω των οποίων κάθε εργαζόμενος θα μπορεί να παρακολουθεί την πορεία του συνταξιοδοτικού του λογαριασμού. Οι τακτικές εισφορές θα υπολογίζονται ως ποσοστό επί των μικτών τακτικών αποδοχών. Εισφορές θα καταβάλλονται και στα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και στο επίδομα άδειας, ενώ οι συντάξεις θα καταβάλλονται σε 12μηνη βάση (αν δεν επιλεγεί η λύση της εφάπαξ παροχής).

Επαγγελματικά ταμεία

Στο μεταξύ ριζικές αλλαγές στο ιδιαίτερα ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς που υπάρχει σήμερα για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης με πλήρως αφορολόγητες εισφορές, πλήρως αφορολόγητη καταβολή εφάπαξ αναμένεται να φέρει το νομοσχέδιο που προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στο πλαίσιο της ευρύτερης αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου που διέπει την λειτουργία του Δεύτερου Πυλώνα ασφάλισης.

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, μετά την μεταρρύθμιση στην επικουρική ασφάλιση και με την εισαγωγή κεφαλαιοποιητικού συστήματος για τους νέους από την 1η Ιανουαρίου, σειρά παίρνει η επαγγελματική ασφάλιση με το νομοσχέδιο να κατατίθεται στη Βουλή εντός του 2022 πιθανότατα εντός καλοκαιριού.

Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης προσανατολίζεται να προχωρήσει σε περιορισμό των φοροαπαλλαγών που έχουν μόνο τα επαγγελματικά ταμεία σήμερα με στόχο να δοθούν επιπλέον κίνητρα για την ανάπτυξη όχι μόνο των ΤΕΑ, αλλά παράλληλα τόσο του ΤΕΚΑ (Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης), όσο και του τρίτου πυλώνα (προγράμματα ασφαλιστικών εταιρειών). Στη συζήτηση για την διαμόρφωση του νέου πλαισίου λειτουργίας τόσο των ΤΕΑ, όσο και του τρίτου πυλώνα ασφάλισης θα συμμετάσχουν και οι κοινωνικοί εταίροι.
Η κυβέρνηση δηλώνει ανοιχτή σε ιδέες για τη λειτουργία πολυεργοδοτικών ΤΕΑ, με στόχο να αντιμετωπιστεί η δυσκολία συμμετοχής των εργαζομένων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακας.

«Η νομοθεσία για την επαγγελματική ασφάλιση είναι αρκετά παλιά. Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που έχουμε, στη συνολική αποτύπωση των οικονομικών μεγεθών, είναι η πολύ μικρή αποταμίευση στην Ελλάδα. Ειδικά η ασφαλιστική αποταμίευση είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση» επισήμανε ο κ. Τσακλόγλου.

Στην Τράπεζα της Ελλάδος σχεδιάζεται να περάσει η εποπτεία των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης. Οι αλλαγές προωθούνται στο πλαίσιο της ευρύτερης αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου που διέπει την λειτουργία του Δεύτερου Πυλώνα και του σχεδίου νόμου που αναμένεται έως το καλοκαίρι. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις βρίσκονται σε τελικό στάδιο με τους αρμόδιους στην ΤτΕ.

Σήμερα, τα ΤΕΑ, με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια πάνω από 1,8 δισ. ευρώ, εποπτεύονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την Εθνική Αναλογιστική Αρχή και μία Ειδική Υπηρεσία του υπουργείου Εργασίας. Το πρόβλημα προκύπτει από το γεγονός ότι η εποπτεία παραμένει κατακερματισμένη σε διαφορετικές Αρχές, στις οποίες μάλιστα, παρατηρείται υποστελέχωση.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή την στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν 25 Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης με 201 εκατ. ευρώ επενδυτικό χαρτοφυλάκιο. Αν σε αυτά προστεθούν και τα 4 Ταμεία υποχρεωτικής ασφάλισης, από τους κλάδους του φαρμάκου, των πετρελαιοειδών, των τροφίμων και της ιδιωτικής ασφάλισης, τότε το συνολικό αποθεματικό εκτοξεύεται στο 1,8 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα