«Γυάλινη οροφή»: Το φαινόμενο και οι επιπτώσεις στην υγεία των γυναικών
Το φαινόμενο της «γυάλινης οροφής» - ένας όρος που περιγράφει τα αόρατα εμπόδια που δυσκολεύουν τις γυναίκες και τις μειονότητες να ανελιχθούν στο χώρο εργασίας- έχει αντίκτυπο στην πνευματική και σωματική υγεία των γυναικών.
Σύμφωνα με το news4health, ο όρος «γυάλινη οροφή» αναφέρεται σε αόρατα εμπόδια που εμποδίζουν ορισμένα άτομα από το να ανελιχθούν στο εργασιακό τους περιβάλλον. Γνωρίζεις ότι έχεις φτάσει σε αυτό το σημείο όταν λιγότερο ικανά άτομα σε προσπερνούν στην ιεραρχία.
Ο όρος γυάλινη οροφή υιοθετήθηκε πρώτη φορά από δημοσιογράφους της εφημερίδας Wall
Στη θεωρία, οποιοσδήποτε άνθρωπος με προσόντα μπορεί να ανέβει στην ιεραρχία της δουλειάς. Υπάρχουν νόμοι που θα έπρεπε να έκανε αυτήν την γυάλινη οροφή να μην υπάρχει. Ωστόσο, αυτά, τα αόρατα εμπόδια επιμένουν. Οι ηγέτες ενδεχομένως να μην γνωρίζουν τις δικές τους πολιτισμικές προκαταλήψεις σχετικά με τον φύλο και τη φυλή. Η «γυάλινη οροφή» εμποδίζει άτομα από το να αποκτήσουν συγκεκριμένες δουλειές παρόλο που διαθέτουν ό,τι χρειάζεται και τις αξίζουν. Είναι ένα φαινόμενο που επηρεάζει την καριέρα, το στάτους και τον τρόπο ζωής.
Το αποτέλεσμα του φαινομένου της «γυάλινης οροφής» συνεχίζεται και μετά το τέλος της εργασίας. Μπορεί να έχει αντίκτυπο και στην πνευματική και σωματική υγεία του ατόμου που το βιώνει.
Παραδείγματα «γυάλινης οροφής»Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα μπορεί να παρατηρηθεί στο γραφείο του Προέδρου των ΗΠΑ. Δεν υπάρχει νόμος που να αποτρέπει σε γυναίκα να εργάζεται εκεί. Ωστόσο, αυτό δεν έχει συμβεί ακόμα.
Ας πάρουμε ένα άλλο παράδειγμα μίας εταιρείας με ποικίλο δυναμικό προσωπικό, που υπάρχει μεγάλη γυναικεία εκπροσώπηση και παρουσία μειονοτήτων. Στις θέσεις της ανώτατης διοίκησης, όμως, αυτές οι ομάδες πληθυσμού υποεκπροσωπούνται.
Ένα άλλο παράδειγμα. Ας υποθέσουμε ότι είστε μία γυναίκα που βρίσκεστε χρόνια σε μία εταιρεία. Ανοίγει μία θέση στον τομέα της ανώτατης διοίκησης. Διαθέτετε εμπειρία και τα προσόντα. Αντί για να προαχθείτε, όμως, σας ανατίθεται να εκπαιδεύσετε τον νέο manager, που τυχαίνει να είναι λιγότερο ικανός.
Οι γυναίκες και οι μειονότητες μπορεί να αποκλειστούν από συναντήσεις και μαζικές συναντήσεις. Ίσως αποκλειστούν από γεγονότα που διεξάγονται έξω από τη δουλειά. Όταν τα προσθέσεις όλα, αυτοί οι αποκλεισμοί μπορεί να αποδυναμώσουν τις επαγγελματικές σου σχέσεις. Βρίσκεσαι μακριά από μελλοντικά γεγονότα και ευκαιρίες που μπορεί να αναβαθμίσουν την καριέρα σου.
Άλλες πιο άμεσες δράσεις συμβάλουν επίσης στο φαινόμενο της «γυάλινης οροφής». Αυτό μπορεί να συμπεριλαμβάνει προκατειλημμένες διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού, σεξουαλική κακοποίηση και εχθρικά εργασιακά περιβάλλοντα. Τα αόρατα εμπόδια είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποδείξεις ότι υπάρχουν. Ωστόσο, τα αποτελέσματα τους είναι εκεί για να τα νιώσεις.
Οι επιπτώσεις της «γυάλινης οροφής» σε γυναίκες και μειονότητεςΑυτό το φαινόμενο μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο στην υγεία των ατόμων. Μία καριέρα σε τέλμα και η ανικανότητα να κερδίσεις υψηλότερο εισόδημα μπορεί να προκαλέσει:
αμφισβήτηση του εαυτού σου αίσθηση απομόνωσης πικρία, δυσαρέσκεια θυμόΑυτά τα συναισθήματα μπορεί να εισχωρήσουν σε κάθε τομέα της ζωής σου.
ΣτρεςΜία μελέτη του 2019 αποκάλυψε ότι το φαινόμενο της «γυάλινης οροφής» μπορεί να έχει ένα άμεσο αντίκτυπο σε επίπεδα άγχους σε γυναίκες υπάλληλους. Το χρόνιο στρες είναι γνωστό ότι επηρεάζει το ανοσοποιητικό, το πεπτικό και το καρδιαγγειακό σύστημα. Συμπτώματα μακροχρόνιου στρες μπορεί να περιλαμβάνουν:
ευερεθιστότητα θυμός λύπη προβλήματα ύπνου πονοκέφαλουςΤο χρόνιο στρες μπορεί να συνεισφέρει στην:
αυξημένη αρτηριακή πίεση καρδιακή ασθένεια διαβήτη Διαταραχές διάθεσηςΟι γυναίκες τείνουν να έχουν άγχος και κατάθλιψη περισσότερο από τους άντρες. Μία μελέτη του 2016 υποστηρίζει ότι διακρίσεις με βάση το φύλο στη δουλειά, που περιλαμβάνει την άνιση ευκαιρία καθώς και το άνισο μισθολόγιο, μπορεί να είναι ένας παράγοντας που συμβάλει σε αυτό.
Σημάδια και συμπτώματα άγχους μπορεί να περιλαμβάνουν:
νευρικότητα ανησυχία αεικινησία αυξημένος καρδιακός παλμός γρήγορη αναπνοή ιδρώτας προβλήματα συγκέντρωσης προβλήματα ύπνου γαστρεντερικά προβλήματαΣημάδια και συμπτώματα κατάθλιψης μπορεί να περιλαμβάνουν
λύπη αίσθηση απελπισίας ευερεθιστότητα ξεσπάσματα θυμού απώλεια ενδιαφέρονται για καθημερινές δραστηριότητες προβλήματα ύπνου αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες έλλειψη ενέργειας αίσθηση αναξιότητας και ενοχής προβλήματα συγκέντρωση ανεξήγητοι σωματικοί πόνοι δυσκολία διαχείρισης καθημερινών δραστηριοτήτων Πόσο εξαπλωμένο είναι το φαινόμενο της «γυάλινης οροφής»Το 1995, η Επιτροπή Γυάλινης Οροφής εξέδωσε μια έκθεση που ανέφερε ότι μόνο το 3% - 5% των ανώτερων διευθυντικών θέσεων σε εταιρείες του Fortune 500 καλύπτονταν από γυναίκες.
Σύμφωνα με μια έρευνα του Pew Research Center το 2014 σχετικά με τις γυναίκες και την ηγεσία, 4 στους 10 Αμερικανούς είπαν ότι υπάρχουν 2 μέτρα και 2 σταθμά για τις γυναίκες που θέλουν να ανέβουν στα υψηλότερα επίπεδα των επιχειρήσεων ή της πολιτικής.
Γενικά, οι γυναίκες δεν αμείβονται τόσο καλά όσο οι άνδρες. Ενώ κάποιοι το αποδίδουν στις γυναίκες που δεν ζητούν περισσότερα, μία ερευνητική εργασία του 2018 απέδειξε το αντίθετο. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ενώ οι γυναίκες ζητούν καλύτερη μισθοδοσία δεν την παίρνουν.
Μία μελέτη από το 2013 ανέλυσε όλες τις μεταβάσεις των CEO σε εταιρείες του Fortune 500 για 15 χρόνια. Διαπίστωσαν ότι οι λευκές γυναίκες και οι έγχρωμοι είναι πιο πιθανό από τους λευκούς άνδρες να προαχθούν όταν οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε παρακμή. Αυτό είναι γνωστό ως «γυάλινος γκρεμός». Όταν τελικά αντικαθίστανται αυτοί οι διευθύνοντες σύμβουλοι, τείνει να είναι λευκοί άνδρες.
ΣύνοψηΗ γυάλινη οροφή είναι ένας όρος που περιγράφει τα αόρατα εμπόδια που δυσκολεύουν τις γυναίκες και τις μειονότητες να ανελιχθούν στο χώρο εργασίας. Ενώ τα πράγματα έχουν βελτιωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, το πρόβλημα παραμένει.
Το φαινόμενο της γυάλινης οροφής επηρεάζει αρνητικά. Η στασιμότητα στη θέσης εργασίας, στην αμοιβή και στο στάτους μπορεί να σας αφήσει απογοητευμένους και αγχωμένους. Ευτυχώς, υπάρχουν μερικά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να διαχειριστείτε το άγχος στη ζωή σας.
Το μακροχρόνιο στρες μπορεί να συμβάλει σε προβλήματα ψυχικής και σωματικής υγείας. Εάν έχετε συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης, επισκεφθείτε έναν γιατρό. Υπάρχουν θεραπευτικές επιλογές που μπορούν να βοηθήσουν.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Βόμβα» Ζελένσκι: Κάνει πίσω για το ΝΑΤΟ
- «Να είμαστε προετοιμασμένοι για επεισόδιο με την Τουρκία – Στρατικοποιείται η ζωή μας στην Ευρώπη»
- Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που δεν βγαίνει η εκπομπή της Μαλέσκου
- Η Υβόννη Μαλτέζου για τον γάμο της με τον Αρζόγλου: Στα 21 ήμουν ήδη ζωντοχήρα
- Κρίσεις στις ΕΔ: Αποφεύχθηκε η «τριπλή αποστρατεία» που ήθελε το ΓΕΕΘΑ
- Δεν θα συνεχιστεί η «Τούρτα της Μαμάς»
- Θλίψη στον Ολυμπιακό: Πέθανε ο Νίκος Σιδέρης
- Oικονομολόγος του Harvard: «Οι πιο σωστές κινήσεις για να βγάλετε χρήματα»
- Σάκης Αρναούτογλου: Μπόρες χιονιού στην Αττική – Πότε θα «χτυπήσει» η νέα κακοκαιρία
- Καιρός αύριο: Καταιγίδες, τσουχτερό κρύο και χιόνια ακόμα και στα πεδινά
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dikaiologitika
- Παρέμβαση Ζελένσκι και απόθεωσή του στο βρετανικό Κοινοβούλιο: «Έχουμε απέναντί μας έναν Αττίλα» (βίντεο)
- Αφαίρεση διπλώματος για πάντα: Τι προβλέπει ο ΚΟΚ για τους... επικίνδυνους οδηγούς
- Ο Πούτιν φέρεται να «κρύβει» την ερωμένη του, Αλίνα Καμπάεβα και τα παιδιά τους στην Ελβετία (βίντεο)
- Έρχεται η κακοκαιρία Φίλιππος: Σε ποιες περιοχές θα χιονίσει, τι καιρό θα κάνει στην Αττική (βίντεο, χάρτης)
- Συγκινητικές στιγμές στη Θεσσαλονίκη: Ουκρανοί ψάλλουν τον εθνικό ύμνο της Ελλάδας και τραγουδούν Θεοδωράκη (βίντεο)
- Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών: Μεγάλη συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας (εικόνες, βίντεο)
- Aπο κολαστήριο μετατρέπεται σε καταφύγιο: Οργανώσεις, εθελοντές, απλοί πολίτες αλλάζουν τον κυνοκομείο Σπάρτης
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Ένα κορίτσι δείχνει τη ζωή μέσα στα καταφύγια και γίνεται viral (βίντεο)
- Θετικός στον κορονοϊό και με ήπια συμπτώματα ο Γιώργος Γεραπετρίτης
- «Γυάλινη οροφή»: Το φαινόμενο και οι επιπτώσεις στην υγεία των γυναικών
- Τελευταία Νέα Dikaiologitika
- «Γυάλινη οροφή»: Το φαινόμενο και οι επιπτώσεις στην υγεία των γυναικών
- Ο Πούτιν φέρεται να «κρύβει» την ερωμένη του, Αλίνα Καμπάεβα και τα παιδιά τους στην Ελβετία (βίντεο)
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Ένα κορίτσι δείχνει τη ζωή μέσα στα καταφύγια και γίνεται viral (βίντεο)
- Ευρωπαϊκή Task Force για την υποστήριξη μαθητών και φοιτητών της Ουκρανίας πρότεινε η Κεραμέως
- Αφαίρεση διπλώματος για πάντα: Τι προβλέπει ο ΚΟΚ για τους... επικίνδυνους οδηγούς
- Παρέμβαση Ζελένσκι και απόθεωσή του στο βρετανικό Κοινοβούλιο: «Έχουμε απέναντί μας έναν Αττίλα» (βίντεο)
- Aπο κολαστήριο μετατρέπεται σε καταφύγιο: Οργανώσεις, εθελοντές, απλοί πολίτες αλλάζουν τον κυνοκομείο Σπάρτης
- Θετικός στον κορονοϊό και με ήπια συμπτώματα ο Γιώργος Γεραπετρίτης
- Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών: Μεγάλη συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας (εικόνες, βίντεο)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Δυναμική συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
- Ουκρανία: Τα «σκοτεινά» σημεία του πολέμου
- Πανελλαδικές 2022: Στις 14 ή 15 Ιουνίου η έναρξη των εξετάσεων
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Η McDonald's κλείνει «προσωρινά» τα 850 καταστήματά της στη Ρωσία
- Δένδιας από Βιέννη: Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε έναν ανθρωπιστικό διάδρομο στη Μαριούπολη
- Οι απώλειες του ουκρανικού στρατού - Τι λένε οι Ρώσοι
- Πεντάγωνο: 2.000 ως 4.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία
- Πόλεμος στην Ουκρανία: «Έως και 4.000 οι νεκροί Ρώσοι στρατιώτες», λέει το αμερικανικό Πεντάγωνο
- A.Ξανθός: Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι η ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Δεν θα υποχωρήσει ο Πούτιν λένε οι ΗΠΑ – Φοβούνται τα χειρότερα