Γυναίκα στις ΗΠΑ συνελήφθη γιατί αρνήθηκε θεραπεία για τη φυματίωση

Οι υπάλληλοι της δημόσιας υγείας, ως έσχατη λύση, μπορούν να κινηθούν νομικά εάν ένα άτομο με ενεργό κρούσμα φυματίωσης αρνηθεί τη θεραπεία.

Ένας δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου της Κομητείας Πιρς εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για μια γυναίκα από την Τακόμα που αρνείται τη θεραπεία για φυματίωση για περισσότερο από ένα χρόνο. Ο δικαστής Φίλιπ Σόρενσεν επικύρωσε επίσης την προηγούμενη διαταγή του που επέβαλε στη γυναίκα να περιοριστεί στη φυλακή της κομητείας Πιρς ή να απομονωθεί σε άλλη κατάλληλη

εγκατάσταση για θεραπεία έως ότου οι υγειονομικοί υπάλληλοι κρίνουν ότι είναι ασφαλής για να πάρει εξιτήριο.

Η γυναίκα, το όνομα της οποίας το Υπουργείο Υγείας αρνήθηκε να αποκαλύψει, είχε πολλές ευκαιρίες να απομονωθεί ή να αναζητήσει θεραπεία, αλλά δεν το έκανε. Η ίδια πιάστηκε στο «ραντάρ» του τμήματος υγείας τον Ιανουάριο του 2022, όταν εμφανίστηκε στα επείγοντα μετά από τροχαίο και οι ακτινογραφίες του θώρακά της αποκάλυψαν ότι είχε φυματίωση σε εξέλιξη. Η γυναίκα βρέθηκε επίσης θετική στην Covid-19.

Ο δικαστής υπέγραψε το ένταλμα σύλληψης «ως έσχατη λύση» την περασμένη Πέμπτη, αφού οι υγειονομικοί υπάλληλοι του έκαναν έκκληση για 16η φορά στις 24 Φεβρουαρίου να πείσει τη γυναίκα να συμμορφωθεί με την εντολή του και να πάρει τα φάρμακά της ή να απομονωθεί οικειοθελώς. Σύμφωνα με το νόμο της πολιτείας της Ουάσιγκτον, οι υπάλληλοι δημόσιας υγείας έχουν τη νομική εξουσία να ζητήσουν δικαστική εντολή όταν η άρνηση ενός ατόμου να λάβει φάρμακα απειλεί το κοινωνικό σύνολο.

Η γυναίκα με εντολή του δικαστηρίου μεταφέρθηκε σε κατάλληλα διαμορφωμένη εγκατάσταση εντός της κομητείας. Ο δικαστής δεν διευκρίνισε στην εντολή του τον λόγο για τον οποίο η γυναίκα αρνείται να συμμορφωθεί και προειδοποίησε τους αστυνομικούς που θα τη συλλάμβαναν ότι θα μετέφεραν «έναν ασθενή με ενεργή φυματίωση» και ότι θα έπρεπε να πάρουν τις «κατάλληλες προφυλάξεις».

Ως συνήγορος της γυναίκας ορίστηκε από το δικαστήριο η Sarah Tofflemire η οποία ισχυρίστηκε ότι ένας λόγος που εκείνη αρνείται τη θεραπεία είναι επειδή δεν συνειδητοποιεί πλήρως τι της συμβαίνει. «Δεν αντιλαμβάνεται την κατάστασή της», είπε η Tofflemire, σημειώνοντας ότι όταν η γυναίκα συμμετείχε σε νομικές διαδικασίες «μιλούσε χρησιμοποιώντας έναν γρήγορο και ανοργάνωτο λόγο».

«Ενοχλείται κυρίως από τα έγγραφα που φτάνουν στο σπίτι της και όχι από την κατάστασή της αυτή καθαυτή», δήλωσε η Tofflemire στο NBC News. «Έχει απειλήσει επανειλημμένα ότι θα αυτοκτονήσει αν συνεχιστεί η επίδοση εγγράφων στο σπίτι της».

Ο Κένι Βία, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, δήλωσε ότι η γυναίκα θα απομονωθεί «σε μια εγκατάσταση εξοπλισμένη με ό,τι χρειάζεται για εξετάσεις και θεραπεία». «Θα συνεχίσουμε μέσω της δικαστικής οδού και θα εξαντλήσουμε όλες τις επιλογές μας προκειμένου να προστατεύσουμε την κοινότητα και να πείσουμε την ασθενή να αναζητήσει εθελοντικά τη σωτήρια θεραπεία που χρειάζεται», είπε ο Βία.

Η φυματίωση μπορεί να είναι θανατηφόρα εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία και τα μολυσμένα άτομα κινδυνεύουν να τη μεταδώσουν σε άλλους. Τα βακτήρια που προκαλούν τη φυματίωση εξαπλώνονται μέσω του αέρα όταν ένα άτομο με ενεργό κρούσμα βήχει, φτερνίζεται ή μιλάει.

Συνήθως, η θεραπεία της φυματίωσης διαρκεί τρεις έως εννέα μήνες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, αλλά οι ασθενείς που σταματούν να παίρνουν τα φάρμακά τους πριν από την ολοκλήρωση της θεραπείας μπορεί να είναι επικίνδυνοι για τους άλλους.

Ο Nigel Turner, διευθυντής του τμήματος ελέγχου μεταδοτικών ασθενειών του τμήματος υγείας της κομητείας, δήλωσε ότι το τμήμα χρειάστηκε να ζητήσει τη βοήθεια της δικαιοσύνης τρεις φορές τα τελευταία 20 χρόνια για να συμμορφωθούν ασθενείς με φυματίωση και να δεχθούν θεραπεία.

Παγκόσμια μάστιγα η φυματίωση κάποτε σκότωσε εκατομμύρια ανθρώπους και άρχισε να μειώνεται στις ΗΠΑ σταθερά από το 1992, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Οι ΗΠΑ κατέγραψαν περίπου 7.900 ενεργές περιπτώσεις το 2021, ανέφερε ο οργανισμός. Και τα εμβόλια κατά της φυματίωσης δεν χορηγούνται πλέον ευρέως στις ΗΠΑ, αφενός επειδή η ασθένεια δεν είναι τόσο διαδεδομένη και αφετέρου επειδή δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στους ενήλικες.

ώσεις το 2021, ανέφερε ο οργανισμός. Και τα εμβόλια κατά της φυματίωσης δεν χορηγούνται πλέον ευρέως στις ΗΠΑ, αφενός επειδή η ασθένεια δεν είναι τόσο διαδεδομένη και αφετέρου επειδή δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στους ενήλικες.

#ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ #ΣΥΛΛΗΨΗ #ΗΠΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα