Deutsce Welle: «Γυρίζει» σελίδα η Άγκυρα, η ξαφνική φιλία με την Ελλάδα

Οι τουρκοελληνικές σχέσεις «έκαναν» μια θετική «στροφή» μετά τους φονικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου και το θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Στον γερμανικό τύπο δεν πέρασε απαρατήρητη η αιφνιδιαστική επιχείρηση προσέγγισης των δύο χωρών, ενώ πριν λίγο καιρό η Τουρκία απειλούσε την Ελλάδα ακόμη και με πόλεμο.

Πού οφείλεται άραγε
αυτή η ξαφνική γαλήνη;

Η Stuttgarter Nachrichten περιγράφει καταρχήν αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση για τις δύο χώρες. Για το όλο λάμψη πρόσωπο του Τσαβούσογλου μετά από συνάντηση με τον „φίλο Νίκο" στις Βρυξέλλες, για τη "μεγάλη χαρά" του Δένδια που συνομίλησε με τον Τσαβούσογλου.

Αλλά το επιστέγασμα αυτή της προσέγγισης ήταν η επιστολή Ερντογάν με αφορμή την εορτή της 25ης Μαρτίου, "μια αξιοσημείωτη χειρονομία, γιατί η ημέρα τιμά την έναρξη της ελληνικής επανάστασης κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1821, η οποία ολοκληρώθηκε με την ανεξαρτησία της Ελλάδας", όπως υπενθυμίζει ο αρθρογράφος.

«Οι ψηφοφόροι προτιμούν μια πιο μετριοπαθή πορεία»

Η εφημερίδα δίνει βήμα στον Γιάννη Γρηγοριάδη, επικεφαλής του προγράμματος για την Τουρκία στο ΕΛΙΑΜΕΠ και καθηγητή στο τουρκικό Πανεπιστήμιο Bilkent στην Άγκυρα. "Οι ψηφοφόροι προτιμούν μια πιο μετριοπαθή πορεία" είπε στην εφημερίδα ο Έλληνας καθηγητής παρουσιάζοντας μια νέα δημοσκόπηση. "Έλληνες και Τούρκοι δεν έχουν ακολουθήσει την κλιμάκωση των πολιτικών και στις δύο χώρες".

Η εφημερίδα αναφέρεται στα δημοσκοπικά ευρήματα της έρευνας, στην οποία καταδείχθηκε ότι πριν από την αποκλιμάκωση των διμερών σχέσεων οι πολίτες και στις δύο χώρες θεωρούσαν ότι τα προβλήματα είναι σοβαρά, αλλά μόνο ένα ποσοστό κάτω από το 20% και στις δύο χώρες τάσσονταν υπέρ μιας στρατιωτικής λύσης. "Ένας στους δύο Έλληνες και πάνω από κάθε δεύτερο Τούρκο ζητά διευθέτηση των πολιτικών και διπλωματικών σχέσεων" επισημαίνει η εφημερίδα.

Σημειώνεται ότι ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι οι θετικές αυτές εξελίξεις φάνηκαν σε κοινή δήλωση των δύο χωρών μετά τον τέταρτο γύρο της συνάντησης της Θετικής Ατζέντας στην πρωτεύουσα Άγκυρα στις 22 Μαρτίου και σε συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Mevlüt Çavuşoğlu, στις Βρυξέλλες.

Η νέα στάση της Άγκυρας απέναντι στην Αθήνα είναι η κύρια αιτία της πρόσφατης προσέγγισης των διμερών σχέσεων, δήλωσε ο Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια συνέντευξής του.

Σύμφωνα με το The Daily News, ο Νίκος Δένδιας επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ανταποκριθεί αναλόγως σε αυτή τη νέα στάση της Άγκυρας, παρόλο που η Αθήνα έχει πλήρη επίγνωση ορισμένων δυσκολιών στις σχέσεις.

«Θα ήταν ασυγχώρητο να μην επιχειρήσουμε να αξιοποιήσουμε αυτή την αλλαγή», εξέφρασε ο κ. Δένδιας.

Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που έστειλαν ομάδες διάσωσης και προσέφεραν βοήθεια στην Τουρκία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου.

Αντίστοιχα, αμέσως μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στη βόρεια Ελλάδα, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 57 άνθρωποι, η Τουρκική Δημοκρατία προσέφερε συλλυπητήρια και βοήθεια.

Μετά το δυστύχημα, η Τουρκική Δημοκρατία επέτρεψε τη μεταφορά ενός Έλληνα κρατούμενου στην Ελλάδα για να παραστεί στην κηδεία του γιου του.

Στις 20 Μαρτίου, ο Çavuşoğlu και ο Dendias συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες και αποφάσισαν να υποστηρίξουν αμοιβαία τις υποψηφιότητες των δύο χωρών σε διεθνείς οργανισμούς.

#ΤΟΥΡΚΙΑ #ΕΛΛΑΔΑ #ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ #ΝΙΚΟΣ_ΔΕΝΔΙΑΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα