Η Google προσφέρει και επίσημα την Τεχνητή Νοημοσύνη στις υπηρεσίες της βιομηχανίας πολέμου

Το 2018 εργαζόμενοι της Google - διαμαρτυρόμενοι για μια σύμβαση με το Πεντάγωνο που θα χρησιμοποιούσε αλγόριθμους υπολογιστικής όρασης για την ανάλυση υλικού από drones - πέτυχαν να κρατήσουν την εταιρεία μακριά από την βιομηχανία πολέμου. Εφτά χρόνια μετά η Alphabet αλλάζει τους κανόνες.

Η Alphabet αποσύρει τις δεσμεύσεις της περί μη χρήσης μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης για σκοπούς που «θα μπορούσαν να προκαλούσες σοβαρές βλάβες», όπως

είναι η ανάπτυξη όπλων και εργαλείων παρακολούθησης.

Αναθεωρώντας τις αρχές που είχε θέσει η ίδια η εταιρεία το 2018, υποστηρίζει τώρα πως οι επιχειρήσεις και οι δημοκρατικές κυβερνήσεις πρέπει να συνεργαστούν για μια τεχνητή νοημοσύνη που «ενισχύει την εθνική ασφάλεια».

Οι αρχές ΤΝ της μητρικής της Google περιελάμβαναν μέχρι και την περασμένη Πέμπτη ρητή αναφορά σε τέσσερις «εφαρμογές που δεν θα ακολουθήσουμε»: όπλα, παρακολούθησεις, τεχνολογίες που «προκαλούν ή είναι πιθανό να προκαλέσουν βλάβη» και χρήση μοντέλων με τρόπους που αντιβαίνουν στις αρχές του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εκπρόσωπος της Google αρνήθηκε να απαντήσει σε συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με τις νέες πολιτικές της εταιρείας, αλλά παρέπεμψε σε μια ανάρτηση των Demis Hassabis και James Manyika για τους λόγους της επικαιροποίησης.

Σε αυτήν τα υψηλόβαθμα στελέχη της Google υποστήριζουν πως η αναθεώρηση κρίθηκε απαραίτητη επειδή η τεχνολογία έχει γίνει πολύ πιο διαδεδομένη και υπάρχει ανάγκη για εταιρείες που θα εξυπηρετούν κυβερνήσεις και αρχές ασφαλείας.

«Υπάρχει ένας παγκόσμιος ανταγωνισμός που λαμβάνει χώρα για την ηγεσία της AI μέσα σε ένα όλο και πιο σύνθετο γεωπολιτικό τοπίο. Πιστεύουμε ότι οι δημοκρατίες πρέπει να ηγηθούν στην ανάπτυξη της ΤΝ, με γνώμονα βασικές αξίες όπως η ελευθερία, η ισότητα και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», έγραψαν οι Hassabis και Manyika. «Και πιστεύουμε ότι οι εταιρείες, οι κυβερνήσεις και οι οργανισμοί που μοιράζονται αυτές τις αξίες θα πρέπει να συνεργαστούν για τη δημιουργία ΤΝ που προστατεύει τους ανθρώπους, προωθεί την παγκόσμια ανάπτυξη και υποστηρίζει την εθνική ασφάλεια».

«Κανόνας» το δόγμα Τραμπ

Ο Demis Hassabis αποτελεί έναν από τους συνιδρυτές της DeepMind, που εξαγοράστηκε από τη Google - θυγατρική της Alphabet - το 2015. Σε συνέντευξή τότε δήλωνε ότι μεταξύ των όρων που είχε θέσει για την εξαγορά ήταν η τεχνολογία της DeepMind να μην χρησιμοποιούνταν ποτέ για στρατιωτικούς σκοπούς ή για την παρακολούθηση προσώπων.

Οι αρχές της Google που περιόριζαν την χρήση ΤΝ σε θέματα ασφαλέιας διαφοροποιούσαν τον κολοσσό από τους ανταγωνιστές του.

Microsoft και Amazon συνεργάζονται εδώ και καιρό με το Πεντάγωνο, ενώ στα τέλη του περασμένου έτους η OpenAI ανακοίνωσε πως ξεκινά συνεργασία με την εταιρία αμυντικής τεχνολογίας Anduril για την ανάπτυξη τεχνολογίας για το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.

Η αλλαγή πολιτικής της Google αποτελεί μια στροφή της εταιρείας που συμβαδίζει με την κυρίαρχη πλέον άποψη της τεχνολογικής βιομηχανίας - την οποία ενσαρκώνει ο κορυφαίος σύμβουλος του προέδρου Τραμπ - βάσει της οποίας οι εταιρείες θα πρέπει να εργάζονται στην υπηρεσία των εθνικών συμφερόντων των ΗΠΑ.

Ακολουθεί επίσης τις αντίστοιχες κινήσεις δημόσιας αποκήρυξης εκ μέρους των Big Tech των προηγούμενων δεσμεύσεών τους για ισότητα των φυλών και των φύλων, πολιτικές στις οποίες αντιτίθεται η κυβέρνηση Τραμπ.

#ΤΕΧΝΗΤΗ_ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ #ΑΜΥΝΤΙΚΗ_ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ #ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Google, Τεχνητή Νοημοσύνη,Google, techniti noimosyni