Η Huwaei εγκαταλείπει το Android, με δικό της λειτουργικό από το νέο έτος τα tablet

Με δικό της λειτουργικό η Huawei από το νέο έτος.

Η Huawei παρουσίασε ένα νέο τηλέφωνο ναυαρχίδα με εξ ολοκλήρου δικό της λογισμικό που στοχεύει να δώσει στους χρήστες μια εναλλακτική λύση στο Android της Google ή στο iOS της Apple,

σε μια προσπάθεια του κινεζικού τεχνολογικού γίγαντα να αμυνθεί έναντι πιθανών περαιτέρω κυρώσεων από την Ουάσιγκτον.

Το νέο smartphone Mate 70, που ξεκινά από 5.499 γιουάν (760 δολάρια), διαθέτει το λειτουργικό σύστημα HarmonyOS Next, το οποίο δεν υποστηρίζει πλέον εφαρμογές που βασίζονται σε Android.

Διαφημίζεται ως μια «καθαρόαιμη» τεχνολογία που αναπτύχθηκε αποκλειστικά από τους μηχανικούς της Huawei.

«Αυτό είναι το πιο ισχυρό μας τηλέφωνο (στη σειρά Mate)», δήλωσε ο Richard Yu, ο πρόεδρος της καταναλωτικής επιχείρησης της Huawei, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσίασης της Τρίτης. «Πάντα μας αντιγράφουν, αλλά ποτέ δεν μας έχουν καταφέρει να μας ξεπεράσουν».

Από το νέο έτος, όλα τα νέα τηλέφωνα και συσκευές tablet της Huawei θα λειτουργούν με (αυτό) το δικό της λειτουργικό σύστημα, πρόσθεσε.

Το Mate 70 είναι ο διάδοχος της περσινής σειράς Mate 60, την οποία οι ειδικοί του κλάδου δεν μπορούσαν να καταλάβουν πώς η εταιρεία θα μπορούσε να έχει την τεχνολογία για να φτιάξει ένα προηγμένο τσιπ μετά από σαρωτικές προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να περιορίσουν την πρόσβαση της Κίνας στην ξένη τεχνολογία.

Το Mate 70 αντιπροσωπεύει ένα «κρίσιμο βήμα» στην εξέλιξη του λογισμικού της Huawei, δήλωσε στο CNN ο Lucas Zhong, ερευνητής στην Canalys.

Η απομάκρυνση από το λειτουργικό Android «θα είναι απαραίτητη για τη Huawei για να διατηρήσει τη δυναμική του στην κατηγορία premium, να ενισχύσει την πίστη των καταναλωτών και νέους καταναλωτές», είπε.

Αυτή η αλλαγή κατέστη δυνατή με την κυκλοφορία του Mate 60 Pro τον Αύγουστο του 2023, το οποίο γρήγορα έγινε σύμβολο του τεχνολογικού ανταγωνισμού μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Σύμφωνα με την Canalys, το μερίδιο της Huawei στην κινεζική αγορά τηλεφώνων που κοστίζουν περισσότερα από 600 δολάρια αυξήθηκε από 11% το τρίτο τρίμηνο του 2022 σε 33% την ίδια περίοδο φέτος, σε μια αξιοσημείωτη αντιστροφή της τύχης της εταιρείας. Την ίδια περίοδο, το μερίδιο της Apple στην ίδια αγορά high-end μειώθηκε από 72% σε 52%.

Η Huawei, παλαιότερα ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής smartphone στον κόσμο, πάλευε για επιβίωση από τότε που χτυπήθηκε από τους περιορισμούς στις εξαγωγές των ΗΠΑ το 2019.

Η δεινή κατάσταση της εταιρείας την ανάγκασε αργότερα να πουλήσει την οικονομική της μάρκα κινητών, Honor.

Διαζύγιο με Android

Η πρώτη έκδοση του HarmonyOS, η οποία υποστήριζε εφαρμογές που βασίζονται σε Android, κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 2019, μήνες μετά τη θέση της Huawei στη μαύρη λίστα εμπορίου των ΗΠΑ που απαγόρευε στις αμερικανικές εταιρείες να πωλούν τεχνολογία και λογισμικό στην κινεζική εταιρεία χωρίς άδεια.

Αυτή η απαγόρευση εμπόδισε εταιρείες όπως η Google να προμηθεύουν νέες συσκευές Huawei με την έκδοση του Android OS.

Όμως, με τα χρόνια, η Huawei χρησιμοποίησε τους πόρους της για να αναπτύξει αυτό που αποκάλεσε μια πλήρως εγχώρια πλατφόρμα για να ανταγωνιστεί τα δυτικά πρότυπα. Μεγάλες κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας φέρεται να έχουν συμμετάσχει, προσλαμβάνοντας προγραμματιστές για τη δημιουργία συμβατών εφαρμογών.

Το Σάββατο, ο Xu είπε ότι η Huawei στοχεύει στην ανάπτυξη 100.000 εφαρμογών για το λειτουργικό της σύστημα τον επόμενο χρόνο.

#HUAWEI #ANDROID #ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Huwaei,Android