Η αγωνία στο κόκκινο για νέο σεισμό - Η πόλη άντεξε, ο τρόμος του Εγκέλαδου επέστρεψε (pics&vid)

Μνήμες 1999 ξύπνησε σε πολλούς το «χτύπημα» του Εγκέλαδου σήμερα. Και όχι άδικα, αφού ο σεισμός που ταρακούνησε την Αθήνα ήταν ιδιαίτερα δυνατός, τρομοκρατώντας τους κατοίκους της Αθήνας ενώ η αγωνία τους βρίσκεται στο κόκκινο. 

Ο φόβος ενός νέου δυνατού σεισμού παραμένει καθώς ο κόσμος βρίσκεται σε σύγχυση μετά και τις αντικρουόμενες απόψεις σεισμολόγων. Άλλοι επιστήμονες

θεωρούν, ότι ο κύριος σεισμός ήταν αυτός που χτύπησε την Αττική στις 14:13 το μεσημέρι, ενώ άλλοι θεωρούν πως υπάρχει βάσιμη πιθανότητα ενός δεύτερου ισχυρότερου σεισμού.

Από την στιγμή του σεισμού και ύστερα, οι κορυφαίοι σεισμολόγοι με δηλώσεις τους εκφράζουν διαφορετικές απόψεις για το εάν αυτός ήταν ο κύριος ενώ την ίδια στιγμή είναι έκδηλη και η ανησυχία του κόσμου. Όλοι τους, όμως, καλούν τον κόσμο να παραμένει ψύχραιμος και να ακολουθεί τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

Χουλιάρας: Ή πάμε για εκτόνωση ή πάμε για μεγαλύτερο σεισμό

Ο Γεράσιμος Χουλιάρας με τρεις αναρτήσεις στο Facebook συνιστά ψυχραιμία ωστόσο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου σεισμού.

Συγκεκριμένα σε ανάρτησή του αναφέρει: «2 σενάρια υπάρχουν. Ή πάμε για εκτόνωση Ή πάμε για μεγαλύτερο σεισμό. Μόνο ο χρόνος και η καταγραφή της ακολουθίας θα το δείξουν αυτό και κανένας βιαστικός άνθρωπος»

Συνολάκης: Με ανησυχεί η περιοχή στο Μοναστηράκι
Ο Κώστας Συνολάκης, καθηγητής Φυσικών Καταστροφών μίλησε στο Open TV για τον ισχυρό σεισμό με επίκεντρο τη Μαγούλα που ταρακούνησε την Αττική. Τόνισε, ότι θα πρέπει να ελεγχθούν από μηχανικό τα σπίτια που έχουν υποστεί βλάβες. «Αυτό που με ανησυχεί πάρα πολύ είναι διάφορα σπίτια, που είναι στο Μοναστηράκι, γιατί υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης και η περιοχή πρέπει να ελεγχθεί πολύ προσεκτικά».

Γκανάς: Νωρίς να πούμε αν ήταν ο κύριος σεισμός
Ο διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών δήλωσε ότι είχαμε μια ισχυρή δόνηση που έγινε βόρεια της Μαγούλας και ήταν επιφανειακή. «Το επίκεντρο του σεισμού είναι κοντά στο εργοστάσιο τσιμέντων στο Καμάρι, είναι φυσιολογική για την περιοχή της Πάρνηθας και είναι δυτικά από το ρήγμα που έδωσε τον σεισμο του 1999. Θα συνεχιστούν οι μετασεισμοί, αλλά είναι νωρίς να πουμε ότι είναι ο κύριος σεισμός. Μια ώρα μετά τον μεγάλο σεισμό είναι φυσιολογική η εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας με μετασεισμούς με μεγέθη έως 3,8.», σημείωσε στο OPEN TV.

Παπαδόπουλος: Ακόμη δεν είμαστε βέβαιοι αν ήταν ο κύριος σεισμός
«Ακόμη δεν έχουμε βεβαιότητα γι' αυτό, χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Βεβαίως, είναι ενθαρρυντικό ότι έχουν γίνει μερικοί μετασεισμοί, ο μεγαλύτερος είχε μέγεθος 4,4 Ρίχτερ. Ωστόσο, οι μετασεισμοί που έχουν γίνει δεν μας δίνουν τη βεβαιότητα ότι ο πρώτος ήταν ο κύριος», δήλωσε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στο OPEN TV, αναφορικά με τον σεισμό που έπληξε την Αττική.

Λέκκας: Δεν είμαστε σίγουροι ότι ο σεισμός προκλήθηκε από το ρήγμα της Πάρνηθας
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας διευκρίνισε ότι δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα το ρήγμα που τον προκάλεσε, δηλαδή εάν προέρχεται από το ίδιο ρήγμα που προκάλεσε τον φονικό σεισμό του 1999 ή από κάποιο παρακλάδι αυτού.Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι θα πρέπει οι πολίτες για τις επόμενες ώρες να είναι ήρεμοι, ενώ επισήμανε ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν τη μετασεισμική δραστηριότητα μέχρι να βεβαιωθούν εάν ήταν ο κύριος σεισμός.

Τσελέντης: Από το ρήγμα της Πάρνηθας που προκάλεσε τον σεισμό του 1999, τα 5,1 Ρίχτερ

Σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη πρόκειται για τμήμα του ρήγματος της Πάρνηθας, που είχε προκαλέσει τον μεγάλο σεισμό στην πρωτεύουσα το 1999. «Πρόκειται για τον κύριο σεισμο, αν και είναι παρακινδυνευμένο να βγάλουμε συμπεράσματα τόσο νωρίς», ανέφερε. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει έντονη μετασεισμική δραστηριότητα, αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις για επόμενο δυνατό σεισμό. Αναμένονται μετασεισμοί αλλά όχι του ίδιου μεγέθους, σύμφωνα με τον Άκη Τσελέντη. «Δεν περιμέναμε να δώσει άμεσα σεισμό το συγκεκριμένο ρήγμα άλλα έδωσε», δήλωσε στο Οpen TV.

Πλειώνης: Ικανοποιητική η μετασεισμική ακολουθία
Ο καθηγητής του ΑΠΘ και πρόεδρος του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Μανώλης Πλειώνης τόνισε πως το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών μελετά το φαινόμενο, ενώ χαρακτήρισε ικανοποιητική τη μετασεισμική ακολουθία, ωστόσο τόνισε πως πρέπει να περιμένουμε 48 ώρες για να εξαχθούν συμπεράσματα με βεβαιότητα.

Σκορδίλης: Δεν ξέρουμε πώς μπορεί να εξελιχθεί
Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίλης ανέφερε ότι ο σεισμός που σημειώθηκε στην Αττική στις 14:13 ήταν πιθανότατα ο κύριος σεισμός, ενώ οι σεισμολόγοι παρακολουθούν τη δραστηριότητα για να εξάγουν πιο ασφαλή συμπεράσματα. «Δεν μπορεί να μιλησει καποιος κατηγορηματικα ότι πρόκειται για προέκταση του ίδιου ρήγματος της Πάρνηθας που προκάλεσε τον μεγάλο σεισμό του 1999, γιατί βρίσκεται 6χλμ. βορειότερα. Χρειάζεται μια προσοχή γιατί δεν ξέρουμε πώς μπορεί να εξελιχθεί. Προσεισμοί πάντως δεν προηγήθηκαν».

Άντεξε η Αθήνα

Μικρές ζημιές από τον σεισμό 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκαν και στο κτίριο της Βουλής, το οποίο εκκενώθηκε. Παλαιά κτίρια σε Δραπετσώνα και Πετράλωνα κατέρρευσαν ενώ μικροπροβλήματα εντοπίστηκαν στα Πατήσια, Μαγούλα και στο κέντρο της Αθήνας. Ωστόσο, εξετάζοντας το μέγεθος του σεισμού κοινό συμπέρασμα είναι ότι η Αθήνα άντεξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα