Η αλλαγή σκυτάλης στη Γερμανία θα σώσει την προβληματική οικονομία της; - Αναλυτές αμφιβάλλουν

Τα αδύναμα σημεία του οικονομικού προγράμματος που φέρνει στη Γερμανία το φαβορί Φρίντριχ Μερτς.

Η δοκιμαζόμενη γερμανική οικονομία αποτέλεσε βασικό σημείο συζήτησης μεταξύ των επικριτών της κυβέρνησης Σολτς κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ωστόσο αναλυτές προειδοποιούν ότι μια νέα ηγεσία μπορεί να μην αλλάξει αυτή την εικόνα, σύμφωνα με το CNBC.

Καθώς οι ψηφοφόροι ετοιμάζονται να προσέλθουν στις κάλπες την Κυριακή, είναι σχεδόν

βέβαιο ότι η Γερμανία θα έχει σύντομα νέο καγκελάριο, με τον Φρίντριχ Μερτς της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης να αποτελεί το ακλόνητο φαβορί.

Ο Μερτς έχει επικρίνει τις οικονομικές πολιτικές του Σολτς συνδέοντάς τες με την κακή κατάσταση της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης. Μάλιστα, έχει υποστηρίξει ότι μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του θα έδινε στην οικονομία την ώθηση που χρειάζεται.

Αναλυτές που μίλησαν στο CNBC εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους γι' αυτό.

«Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η Γερμανία να αποκτήσει ένα ανανεωμένο οικονομικό μοντέλο μετά τις εκλογές, αλλά όχι ένα ολοκαίνουργιο μοντέλο που θα κάνει τον ανταγωνισμό να ζηλεύει», σχολίασε ο Carsten Brzeski, παγκόσμιος επικεφαλής μακροοικονομικών της ING.

Η οικονομική ατζέντα του CDU/CSU

Το οικονομικό πρόγραμμα του CDU/CSU περιλαμβάνει μειώσεις φόρων εισοδήματος και εταιρικών φόρων, λιγότερες επιδοτήσεις και λιγότερη γραφειοκρατία, αλλαγές στις κοινωνικές παροχές, απορρύθμιση, στήριξη της καινοτομίας, των νεοφυών επιχειρήσεων και της τεχνητής νοημοσύνης και ενίσχυση των επενδύσεων.

«Το πρόγραμμα τού CDU/CSU δεν είναι πολύ ακριβές σχετικά με το πώς θέλει να αυξήσει τις επενδύσεις στις υποδομές, την ψηφιοποίηση και την εκπαίδευση. Η πρόθεση υπάρχει, αλλά οι λεπτομέρειες απουσιάζουν», δήλωσε ο Brzeski, σημειώνοντας ότι στοχεύουν στην αναζωογόνηση του οικονομικού μοντέλου της Γερμανίας χωρίς να το αναθεωρήσουν πλήρως.

Η Geraldine Dany-Knedlik, επικεφαλής προβλέψεων στο ερευνητικό ινστιτούτο DIW του Βερολίνου, σημείωσε ότι το CDU επιδιώκει να επιτύχει και πάλι αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της τάξης του 2% μέσω του δημοσιονομικού και οικονομικού του προγράμματος που ονομάζεται «Ατζέντα 2030».

Ωστόσο, ο στόχος αυτός «φαίνεται μη ρεαλιστικός», όχι μόνο προσωρινά, αλλά και μακροπρόθεσμα, σχολίασε η ίδια στο CNBC.

Το ΑΕΠ της Γερμανίας μειώθηκε τόσο το 2023 όσο και το 2024. Η τεχνητή ύφεση μέχρι στιγμής έχει αποφευχθεί οριακά. Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,2% το τέταρτο τρίμηνο, σε σύγκριση με το προηγούμενο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αντιμετωπίζει πιέσεις σε βασικούς κλάδους όπως ο τομέας των αυτοκινήτων, προβλήματα στις υποδομές όπως το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας και κρίση στις οικοδομές κατοικιών.

Η Dany-Knedlik επισήμανε επίσης το λεγόμενο φρένο χρέους, που περιορίζει το μέγεθος του διαρθρωτικού δημοσιονομικού ελλείμματος και το πόσο χρέος μπορεί να αναλάβει η κυβέρνηση.

«Εάν οι δημόσιες επενδύσεις αυξηθούν εντός των ορίων του φρένου χρέους, θα είναι αναπόφευκτες σημαντικές αυξήσεις φόρων», δήλωσε ο Dany-Knedlik του DIW.

Η Franziska Palmas, ανώτερη οικονομολόγος για την Ευρώπη στην Capital Economics, βλέπει κάποια οφέλη στα σχέδια του CDU-CSU, λέγοντας ότι πιθανότατα θα είναι «θετικά» για την οικονομία, αλλά προειδοποιεί ότι η ώθηση που θα προκύψει θα είναι μικρή.

«Οι φορολογικές περικοπές θα στήριζαν τις καταναλωτικές δαπάνες και τις ιδιωτικές επενδύσεις, αλλά το αδύναμο κλίμα σημαίνει ότι οι καταναλωτές μπορεί να αποταμιεύσουν σημαντικό μέρος του πρόσθετου εισοδήματός τους και οι επιχειρήσεις μπορεί να είναι απρόθυμες να επενδύσουν», δήλωσε στο CNBC.

Ωστόσο, η Palmas επεσήμανε ότι δεν θα βγουν όλοι κερδισμένοι από τις νέες πολιτικές. Οι φορολογικές ελαφρύνσεις θα ωφελούσαν περισσότερο τα μεσαία και υψηλότερα εισοδήματα από ό,τι τα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα, τα οποία θα επηρεάζονταν από ενδεχόμενες μειώσεις των κοινωνικών παροχών.

Συνασπισμός μετ' εμποδίων

Μετά τις εκλογές της Κυριακής, το CDU/CSU είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χρειαστεί να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό, πιθανώς με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) ή τους Πράσινους.

Τα κόμματα θα πρέπει να διαπραγματευτούν μια συμφωνία συνασπισμού που θα περιγράφει τους κοινούς τους στόχους, μεταξύ άλλων για την οικονομία - κάτι που θα μπορούσε να αποδειχθεί δύσκολο εγχείρημα, δήλωσε η Palmas της Capital Economics.

«Το CDU και το SPD και οι Πράσινοι έχουν σημαντικά διαφορετικές θέσεις οικονομικής πολιτικής», ανέφερε, επισημαίνοντας τις αποκλίσεις σχετικά με τους φόρους και τη ρύθμιση της αγοράς. Σε αντίθεση με το CDU/CSU το SPD και οι Πράσινοι επιδιώκουν να αυξήσουν τους φόρους και αντιτίθενται στην απορρύθμιση, τουλάχιστον σε ορισμένους τομείς, εξήγησε η Palmas.

Παρ' όλα αυτά, εκτιμάται ότι η συμφωνία «θα περιλαμβάνει τις περισσότερες από τις κύριες οικονομικές προτάσεις του CDU», ανέφρε η Palmas.

Με πληροφορίες από CNBC

#ΓΕΡΜΑΝΙΑ #ΕΚΛΟΓΕΣ #ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Γερμανία, - Αναλυτές,germania, - analytes