Η αναβίωση των 120 δόσεων και σειρά άλλων μέτρων στην ατζέντα της κυβέρνησης με τους θεσμούς

Η ενεργοποίηση μιας νέας ρύθμισης με αύξηση του αριθμού των δόσεων σε 60 έως και 72 και αναβίωση των 100 ή 120 δόσεων για τους πληττόμενους από την πανδημία, θα βρεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς κατά τη διάρκεια της 11ης μεταμνημονιακή αξιολόγησης που ξεκινά στην Αθήνα.

Πρόθεση της κυβέρνηση να βρει κοινό τόπο με τα τεχνικά κλιμάκια πριν ξεκινήσουν οι επαφές με τους επικεφαλής ώστε το τελικό πλαίσιο να μπορέσει να ανακοινωθεί στο τέλος της επόμενης εβδομάδας. Η ατζέντα των δανειστών είναι διευρυμένη.

Σε αυτή βρίσκονται ψηλά η δημοσιονομική κατάσταση μετά τους περιορισμούς της πανδημίας, τα ελλείμματα και οι «τρύπες» στα έσοδα του προϋπολογισμού, ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας, τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών κ.ά. Η προετοιμασία ξεκινά από σήμερα με τα τεχνικά κλιμάκια να έχουν 10 ημέρες στη διάθεσή τους για να ετοιμάσουν την επίσκεψη των επικεφαλής, οι οποίοι θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα τις τηλεδιασκέψεις.

Παρ' όλα αυτά, η ελληνική πλευρά προτάσσει το ζήτημα της διευθέτησης των οφειλών. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να υπάρξει νέα ρύθμιση εξόφλησης των οφειλών στην Εφορία σε περισσότερες και μικρότερες δόσεις. Όπως αναφέρουν η τρέχουσα των 24 άτοκων και 48 δόσεων με επιτόκιο 2,5%, για τις οφειλές που έχουν «παγώσει» έως το τέλος του 2021 αρκεί προκειμένου οι επιχειρήσεις να λύσουν το πρόβλημα της ρευστότητας

Το σχέδιο της κυβέρνηση προβλέπει ρύθμιση με έως και 72 δόσεις. Σε αυτή θα μπορούν να ενταχθούν περισσότερες φορολογικές οφειλές οι οποίες γεννήθηκαν στην υγειονομική κρίση, όπως ο φόρος εισοδήματος, υποχρεώσεις ιδιοκτητών ακινήτων με «κουρεμένα» ενοίκια, που δεν εξοφλήθηκαν από επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την πανδημία.

Τα χρέη που συσσωρεύτηκαν το 2021

Συγκεκριμένα εκτός από τις αναστολές των φορολογικών υποχρεώσεων σχεδιάζεται, εφόσον συναινέσουν και οι θεσμοί, να ενταχθούν και χρέη που συσσωρεύτηκαν τη φετινή χρονιά. Αντίστοιχα θα ενταχθούν και οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία που διογκώνονται μήνα με τον μήνα. Πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι η νέα ρύθμιση να τρέξει από το 2022 με την καταβολή της πρώτης δόσης έως το τέλος Ιανουαρίου. Ωστόσο, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει κανένα σενάριο διαγραφής χρεών.

Στο ίδιο πλαίσιο διευκόλυνσης των επιχειρήσεων, σχεδιάζεται η δυνατότητα επανένταξης στις παλιές ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή ή υπέστησαν απώλεια τζίρου καθώς και για τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή αλλά υπό προϋποθέσεις. Το σχέδιο εντάσσεται στη προσπάθεια επιχειρήσεις και νοικοκυριά να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο στο τέλος του Απριλίου διαμορφώθηκε στα 109,1 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 3,4 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020, ενώ οι «κόκκινοι» οφειλέτες φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 20.637 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 με αποτέλεσμα να φτάνουν στους 3.937.848 υπόχρεους.

Ακόμα στο τραπέζι των συζητήσεων με τους Θεσμούς θα βρεθεί η πρόταση της κυβέρνησης για τη μονιμοποίηση του χαμηλού ΦΠΑ 13% σε εισιτήρια, καφέ, μη αλκοολούχα ποτά, κινηματογράφο, θέατρα και τουριστικό πακέτο εφόσον βρεθεί δημοσιονομικός χώρος.

Keywords
Τυχαία Θέματα