Η απληστία του Πούτιν για παραπάνω εδάφη και η διεύρυνση της ΕΕ

Η «αρπαγή» γης από τον Ρώσο ηγέτη, Βλαντιμίρ Πούτιν, μέσω πολέμου, ωθεί τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κάνουν τα δικά τους σχέδια επέκτασης.

Η προσθήκη νέων κρατών στην ΕΕ- ενδεχομένως και της Ουκρανίας - θα άνοιγε έναν νέο ασκό προκλήσεων αναφέρει δημοσίευμα του Politico.Το σενάριο ένταξης νέων κρατών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ίσως οδηγήσει σε σαρωτικές εσωτερικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και συγκρούσεις μεταξύ των σημερινών μελών της ΕΕ.

Παρά τις επώδυνες πολυπλοκότητες κάθε διαδικασίας διεύρυνσης, η επιθετικότητα της Ρωσίας έχει πείσει ορισμένες κυβερνήσεις της

ΕΕ ότι δεν έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν.

Ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε ότι: «Τώρα είναι η στιγμή για να είμαστε τολμηροί και να αλλάξουμε την προσέγγισή μας ως προς τη διεύρυνση της ΕΕ, δηλαδή το ενδεχόμενο να εντάξουμε τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και την Ουκρανία και τη Μολδαβία».

Η διεύρυνση της ΕΕ, αναμένεται να είναι ένα φλέγον ζήτημα που θα αναφερθεί στην ετήσια ομιλία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, στις 13 Σεπτεμβρίου.

Επταετής προθεσμία

Ένα ερώτημα είναι το χρονοδιάγραμμα. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ, ζήτησε να γίνουν δεκτά νέα μέλη στο μπλοκ έως το 2030. Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, υποστηρίζει την ιδέα της σταδιακής επέκτασης, με τις χώρες να αποκτούν πρώτα πρόσβαση στην ενιαία αγορά πριν γίνουν πλήρη μέλη της ΕΕ.

Ο Αυστριακός ΥΠΕΞ, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, έθεσε το ενδεχόμενο να επιτραπεί στις υποψήφιες χώρες να συμμετέχουν ως παρατηρητές στην Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας (ΕΠΑ) της ΕΕ, ένα όργανο των Βρυξελλών όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής.

Οι φόβοι ένταξης της Ουκρανίας

Η συζήτηση είναι πιθανό να προκαλέσει εσωτερικές συγκρούσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών πρωτευουσών, καθώς οι αξιωματούχοι σταθμίζουν την καταλληλότητα των υποψήφιων χωρών. Συγκεκριμένα εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για το ενδεχόμενο ένταξης της Ουκρανίας. Κυρίως εξαιτίας της διαφθοράς που επικρατεί στο εσωτερικό της.

Μόλις ο Μισέλ έθεσε την ημερομηνία «ορόσημο» του 2030, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αντέδρασε καθώς θεώρησε πώς είναι πολύ μικρό το χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα υπογράμμισε: «Θέλουμε να δώσουμε ένα θετικό μήνυμα στην Ουκρανία, αλλά πράγματα όπως αυτή η πρόταση (δηλαδή η ένταξη στην ΕΕ), να δοθούν περισσότερες εξουσίες στις ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών για τη διαφθορά μπορεί να στείλουν λάθος μήνυμα. Η Ουκρανία ήταν μια πολύ διεφθαρμένη χώρα».

Τα σιτηρά στο επίκεντρο

Η γεωργική πολιτική αποτελεί το «ευαίσθητο» σημείο, σε τυχόν μελλοντικές ενταξιακές συνομιλίες μεταξύ Βρυξελλών και Κιέβου. Οι φθηνές εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας θα μπορούσαν να πλημμυρίσουν την ΕΕ και να «εξαφανίσουν» τους βαριά επιδοτούμενους αγρότες του μπλοκ.

Η Πολωνία και πολλές άλλες χώρες της ΕΕ έχουν ήδη κλείσει τις πόρτες τους στις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών, λέγοντας ότι η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην προστασία των αγροτών τους.

Ένα άλλο σενάριο είναι το ενδεχόμενο να μετατοπίσει, (η ΕΕ), το κέντρο βάρους του μπλοκ προς τα ανατολικά, αμβλύνοντας ενδεχομένως την παραδοσιακά καθοριστική επιρροή της Γαλλίας και της Γερμανίας στις βασικές αποφάσεις.

Η διεκδίκηση και από το Κοσσυφοπέδιο

Παρά τα σενάρια ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ, και άλλες μικρότερες χώρες χτυπούν κουδούνι στις πόρτες του μπλοκ.

Η πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Βιόσα Οσμάνι, η χώρα του οποίου υπέβαλε επίσημα αίτηση ένταξης στην ΕΕ πέρυσι, καλωσόρισε με επιφύλαξη την ανανεωμένη εστίαση στη διεύρυνση.

Όπως δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον όλων, να ενταχθούν όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων».

Πρόσθεσε όμως ότι οι χώρες δεν είναι διατεθειμένες να περιμένουν για πάντα να αποφασίσει η ΕΕ.

Απαντήσεις σε όλα τα σενάρια, ωστόσο, αναμένεται να δώσουν οι αρμόδιοι υπουργοί ευρωπαϊκών υποθέσεων από τα 27 κράτη - μέλη, στα τέλη Οκτωβρίου.

#ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ_ΠΟΥΤΙΝ #ΠΟΛΕΜΟΣ #ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ_ΕΝΩΣΗ #ΟΥΡΣΟΥΛΑ_ΦΟΝ_ΝΤΕΡ_ΛΑΙΕΝ
Keywords
Τυχαία Θέματα