Η αξία του «χάρτη» για τις θαλάσσιες ζώνες

Στο ..πεδίο κρίνεται η εφαρμογή των κυριαρχικών δικαιωμάτων

Ποια είναι η αλήθεια για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό που ανακοίνωσε η Αθήνα; Ποιες οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις;

Μπορεί το ευρύ κοινό να αιφνιδιάστηκε από την κίνηση της Αθήνας να καταθέσει επίσημο σχέδιο για το εύρος των περιοχών που δυνητικά της ανήκουν (υφαλοκρηπίδα – ΑΟΖ) αλλά σίγουρα δεν αιφνιδιάστηκε η Τουρκία…

Ήταν γνωστή... εκκρεμότητα

Στους διπλωματικούς κύκλους και στους διαδρόμους των Βρυξελλών

ήταν γνωστό ότι η Ελλάδα είχε προθεσμία μέχρι τις 27 Απριλίου για να καταθέσει τον σχετικό χάρτη. Ήταν συμβατική υποχρέωση που εκκρεμούσε από το 2021 και για την οποία η Ελλάδα είχε καταδικαστεί.

Η αξία, ωστόσο, του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού είναι σημαντική. Για πρώτη φορά καταγράφονται με τον πλέον επίσημο τρόπο τα μέγιστα δυνητικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Όρια που σε λίγο καιρό θα είναι αναρτημένα στην σελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ως εκ τούτου θα αποτελούν ευρωπαϊκό κεκτημένο.

«Κλείνουμε εκκρεμότητες του παρελθόντος, υπερασπιζόμαστε τα εθνικά συμφέροντα στην πράξη», λένε από την κυβέρνηση.

Τι δείχνει ο ελληνικός χάρτης

Ο χάρτης αποτυπώνει τα μέγιστα δυνητικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας δηλαδή, την πλήρη επήρεια της ηπειρωτικής χώρας και των νησιών συμπεριλαμβανομένου του Καστελόριζου.

Στον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό συμπεριλαμβάνονται οι συμφωνίες για οριοθέτηση ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο ενώ στις μη οριοθετημένες περιοχές όπως στο Αιγαίο ακολουθείται η μέση γραμμή που καθορίζει το εξωτερικό όριο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ο «χάρτης» και το «καλώδιο»

Οι επιπτώσεις του συγκεκριμένου χάρτη που δημοσιοποίησε η Αθήνα σε σχέση με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις επί του παρόντος είναι μηδενικές. Υπό την έννοια ότι δεν αποτελούν στην πράξη άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Και κάπου εδώ «κουμπώνει» η συνεχής αναβολή των εργασιών για την ηλεκτρική διασύνδεση ΕλλάδαςΚύπρου. Ο Γ. Γεραπετρίτης έσπευσε να αποσυνδέσει τα δύο ζητήματα σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΙ. «Τα ζητήματα δεν είναι αλληλένδετα. Η ηλεκτρική διασύνδεση είναι ένα έργο που θα συνεχιστεί στον κατάλληλο χρόνο. Δεν υπάρχει παρασκήνιο ούτε αμφιθυμία» είπε. Τόσο η Β. Σοφίας όσο και το Μαξίμου διαψεύδουν τα περί ..απροθυμίας του Ισραήλ να υποστηρίξει την Ελλάδα σε περίπτωση έντασης με την Τουρκία και αποδίδουν την καθυστέρηση στην πόντιση του καλωδίου σε τεχνικά ζητήματα..

Όμως γεγονός είναι ότι η υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης αν και δεν αποτελεί καν άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων (η πόντιση καλωδίων είναι ελεύθερη για όλες τις χώρες) στην προκειμένη περίπτωση παίρνει αυτή τη διάσταση αφού η Τουρκία εξακολουθεί να υπερασπίζεται το παράνομο Τουρκολυβικό μνημόνιο.

Η τουρκική αντίδραση

Η κυβέρνηση «διάβασε» την επίσημη Τουρκική αντίδραση με θετικό πρόσημο.. «Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κινήθηκε μάλλον σε χαμηλούς τόνους» ήταν το σχόλιο του Μαξίμου παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα κατέστησε σαφές ότι «οι απόπειρες τετελεσμένων γεγονότων δεν θα έχουν καμία νομική συνέπεια για τη χώρα μας, σήμερα ή αύριο, όπως δεν είχαν και στο παρελθόν».

Σε χαμηλούς τόνους κινήθηκε και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σχολιάζοντας: «Σεβόμαστε και επιδιώκουμε την ειρήνη και την καλή γειτονία. Από την άλλη πλευρά υποστηρίζουμε ενεργά και σθεναρά τα εθνικά μας συμφέροντα».

Στην πραγματικότητα η Αθήνα τονίζει ότι σε επίπεδο διαπραγμάτευσης με την Τουρκία πλέον ξεκινάει από την ίδια αφετηρία. «Η Τουρκία έχει ξεδιπλώσει το μάξιμουμ των αξιώσεων της. Τώρα και εμείς δηλώνουμε με τον πλέον επίσημο τρόπο το 100% των αξιώσεων μας» τονίζει ανώτατη διπλωματική πηγή.

Αυτό δεν σημαίνει – όπως τονίζει το Μαξίμου- ότι η Ελλάδα επιδιώκει όξυνση των σχέσεων της με την Τουρκία. Αντίθετα η Αθήνα έκανε τα πάντα σε επίπεδο ρητορικής να στείλει το μήνυμα ότι επιθυμεί να διατηρήσει ανοιχτούς διαύλους.

Ο τουρκικός χάρτης

Η Μιλιέτ έσπευσε νωρίς το πρωί της Μ. Τετάρτης να παρουσιάζει χάρτη

που στηρίζεται σε επιστημονική μελέτη και εξυπηρετεί το αφήγημα της γαλάζιας πατρίδας αφού χωρίζει το Αιγαίο στην μέση λαμβάνοντας ως σύνορο τη μέση γραμμή μεταξύ των ηπειρωτικών ακτών.

Μετά την κριτική που δέχθηκε η κυβέρνηση από την αντιπολίτευση ότι ..σύρθηκε από την Τουρκία το Μαξίμου διευκρίνισε πως «ο Χωροταξικός σχεδιασμός είναι προϊόν πολύμηνης προσπάθειας. Η Τουρκία αντέδρασε στον δικό μας σχεδιασμό και όχι το αντίστροφο. Η αντίδραση είναι αναμενόμενη».

#ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ_ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ_ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ #ΧΑΡΤΗΣ #ΑΙΓΑΙΟ #ΤΟΥΡΚΙΑ #ΥΠΕΞ #ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ_ΣΧΕΣΕΙΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Η αξία του «χάρτη» για τις θαλάσσιες ζώνες,