Η Χαμάς ζητά σύνοδο κορυφής των αραβικών χωρών μετά το σχέδιο Τραμπ για τη Γάζα

Η Χαμάς απορρίπτει καρτηγορηματικά την πρόταση Τραμπ για τη Γάζα.

Η Χαμάς ζητά να γίνει άμεσα σύνοδος κορυφής των αραβικών κρατών μετά την πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ να αναλάβουν οι ΗΠΑ τη Γάζα.

Η Χαμάς έχει ήδη δηλώσει ότι απορρίπτει καρτηγορηματικά την πρόταση αυτή. Ανάλογη ήταν και η αντίδραση των γειτονικών χωρών, όπου ο Τραμπ έχει στόχο να εκτοπίσει τους Παλαιστινίους της Γάζας.

«Η Γάζα είναι για τους ανθρώπους της και δεν θα φύγουν», ανέφερε η Χαμάς. «Καλούμε τη σύγκληση έκτακτης αραβικής συνόδου κορυφής για την αντιμετώπιση του εκτοπισμού» πρόσθεσε και τόνισε ότι τα σχόλια Τραμπ «ισοδυναμούν με μια ανοιχτή δήλωση πρόθεσης για κατάληψη του εδάφους. Δεν χρειαζόμαστε καμία χώρα για τη διαχείριση της Λωρίδας της Γάζας και δεν δεχόμαστε την αντικατάσταση μιας κατοχής με μια άλλη», σημειώνει η Χαμάς.

«Καλούμε τους αραβικούς λαούς και τους διεθνείς οργανισμούς να αναλάβουν ισχυρή δράση για να απορρίψουν το σχέδιο Τραμπ».

Η απάντηση στον μεσίτη Τραμπ

Σε αυτή την περίπτωση είναι οι Αίγυπτος, Ιορδανία και οι Άραβες του Κόπλου. Και κανείς τους δεν εντυπωσιάστηκε από το σχέδιο Τραμπ. Σε μία έντονη δήλωσή της η Σαουδική Αραβία απέκλεισε ασυζητητί τον διωγμό των Παλαιστινίων από την προπατορική τους γη και προειδοποίησε πως δεν θα ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ, αν πρώτα δεν ιδρυθεί παλαιστινιακό κράτος.

Είναι μια κίνηση που θα κατέστρεφε την ολοκλήρωση των Συμφωνιών του Αβραάμ - την αραβο-ισραηλινή διαδικασία ομαλοποίησης που ξεκίνησε ο Τραμπ κατά την πρώτη του θητεία και έχει προχωρήσει ταχύτατα από το 2020.

Ο Νετανιάχου συμφωνεί με Τραμπ (φυσικά)

Στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου του Τραμπ για τη Γάζα που προκάλεσε αντιδράσεις, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου στήριξε τον Αμερικανό πρόεδρο (φυσικά) όταν υποστήριξε πως τα 1,8 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι που ζουν στη Γάζα πρέπει απλώς να μετακομίσουν σε γειτονικές χώρες με «ανθρωπιστικές καρδιές» και «μεγάλο πλούτο». Όπως το βλέπουν Τραμπ και Νετανιάχου, τελικά θα καταφέρουν να αλλάξουν το παράδειγμα της Μέσης Ανατολής.

Εγκαταλείπουν κάθε σχέδιο, που έχουν αποπειραθεί να πετύχουν οι ΗΠΑ, από την εποχή Κάρτερ και μετά, τη λύση των δύο κρατών δηλαδή και το αντικαθιστούν με αυτό που διακαώς επιθυμεί η ισραηλινή ακροδεξιά εδώ και χρόνια: να ξεφορτωθούν το «παλαιστινιακό πρόβλημα» αφού θα ξεφορτωθούν τους Παλαιστινίους.

Οι αντιδράσεις από τη Μέση Ανατολή

Μπορεί όμως οποιοσδήποτε ηγέτης του Κόλπου να διακινδυνεύσει να διευκολύνει αυτό που, με όλες τις προθέσεις και σκοπούς, θα ισοδυναμούσε με εθνοκάθαρση και παραβίαση του διεθνούς δικαίου, θέτοντας παράλληλα σε κίνδυνο τα καθεστώτα τους;

Οι σαλαφιστές-τζιχαντιστές εχθροί των βασιλικών οικογενειών του Κόλπου θα δημιουργούσαν τεράστιο πολιτικό ζήτημα με τον ξεριζωμό Παλαιστινίων από τη Γάζα και όλο τον απόηχο του παρελθόντος εκτοπισμού, συμπεριλαμβανομένης της nakba (καταστροφής) - τη φυγή και την απέλαση περίπου 700.000 Παλαιστινίων το 1948. Ο Τραμπ είχε και εναλλακτική: έθεσε την Αίγυπτο και την Ιορδανία ως πιθανούς προορισμούς για τους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους.

Όμως τόσο ο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι της Αιγύπτου όσο και ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας έχουν επανειλημμένα αντιταχθεί στο σχέδιο του Τραμπ να επανεγκαταστήσει Παλαιστίνιους από τη Λωρίδα της Γάζας στις χώρες τους. Επίσης, τον έχουν προειδοποιήσει από την πρώτη του εβδομάδα ανάληψης της δεύτερης θητείας τους. Τότε που ο Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «Βοήθησα πολύ τον Σίσι και ελπίζω ότι θα μας βοηθήσει και αυτός. Νομίζω ότι θα δεχτεί Παλαιστίνιους από τη Γάζα και πιστεύω ότι ο βασιλιάς της Ιορδανίας θα κάνει το ίδιο».

Ο Τραμπ ωστόσο απειλεί να κόψει τη βοήθεια των ΗΠΑ σε Αμμάν και Κάιρο - αν δεν βοηθήσουν στην υλοποίηση του σχεδίου του- καθώς και οι δύο χώρες εξαρτώνται άμεσα από αυτήν. Χωρίς βοήθεια θα αναγκάζονταν να εισαγάγουν μέτρα λιτότητας, διακινδυνεύοντας πολιτικές και οικονομικές αναταραχές. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί την υποβόσκουσα πίεση που τους ασκείται «Θα το κάνουν… Κάνουμε πολλά για αυτούς, και θα το κάνουν», είπε.

Αλλά μέχρι στιγμής, οι υπαινιγμοί περί οικονομικού εκβιασμού δεν έχουν αποδώσει. Ο Αιγύπτιος ηγέτης επανέλαβε την απόρριψή του για την επανεγκατάσταση Παλαιστινίων στη χώρα του την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας πως «ο εκτοπισμός και η απομάκρυνση του παλαιστινιακού λαού από τα εδάφη του είναι μια αδικία στην οποία δεν θα συμμετάσχουμε ποτέ».

Αντίστοιχη ήταν και η απάντηση του Αμπντουλάχ, ο οποίος δήλωσε σε Ευρωπαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες ότι η Ιορδανία παραμένει αταλάντευτη «στην αναγκαιότητα εγκατάστασης των Παλαιστινίων στη γη τους και απόκτησης των νόμιμων δικαιωμάτων τους, σύμφωνα με τη λύση των δύο κρατών».

Επίσης επειδή τα μηνύματα αυτά δεν φαίνεται να έφτασαν στον Τραμπ, κορυφαίοι διπλωμάτες από την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ απέρριψαν κατηγορηματικά κάθε βίαιο εκτοπισμό Παλαιστινίων κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Κάιρο το Σάββατο.

«Επιβεβαιώνουμε ότι απορρίπτουμε κάθε απόπειρα για συμβιβασμό των Παλαιστινίων, είτε μέσω διαφυγής από τη γη τους είτε μέσω εκκένωσης της γης από τους ιδιοκτήτες της… με οποιαδήποτε μορφή ή υπό οποιεσδήποτε συνθήκες ή δικαιολογίες», ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Έτσι, φαίνεται ότι ο οικονομικός καταναγκασμός των ΗΠΑ μπορεί κάλλιστα να έχει τελικά τα όριά του. Οι Η διακοπή βοήθειας από τις ΗΠΑ θα προκαλούσε σημαντικά πολιτικά προβλήματα, σε Ιορδανία και Αίγυπτο και θα ρίσκαρε την επιβίωση των ηγετών των δύο χωρών στην περίπτωση που συμφωνούσαν να επανεγκαταστήσουν 1,8 εκ. αγανακτισμένους και θυμωμένους πολίτες της Γάζας. Μαζί της και τη Χαμάς.

Ως εκ τούτου, οι περιφερειακοί ηγέτες μπορούν μόνο να ελπίζουν ότι ο Τραμπ δεν είναι σοβαρός σε αυτά που είπε και ότι αυτό είναι απλώς ένα αρχικό παιχνίδι. Οι Σαουδάραβες, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να συμφωνήσουν στην εξομάλυνση των σχέσεων εφόσον δεν προχωρήσει το σχέδιο του Τραμπ στη Γάζα.

#ΧΑΜΑΣ #ΓΑΖΑ #ΝΤΟΝΑΛΝΤ_ΤΡΑΜΠ #ΑΡΑΒΙΚΕΣ_ΧΩΡΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Χαμάς, Τραμπ, Γάζα,chamas, trab, gaza