Η δεύτερη ανάγνωση φανερώνει το φόβο της κυβέρνησης μετά τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ

Συγκρατημένη αισιοδοξία στο Μαξίμου για τις κάλπες στη Χαριλάου Τρικούπη- Τι εκτιμά και τι φοβάται.

Η απουσία του Παύλου Γερουλάνου ή της Άννας Διαμαντοπούλου από τον β΄ γύρο αποσυμπιέζει το Μαξίμου αλλά δεν λύνει το «γρίφο» των πρόσφατων ευρωεκλογών.
Πώς, δηλαδή, η Ν.Δ. θα ξανακερδίσει τους δυσαρεστημένους κεντρώους (αλλά και δεξιούς ψηφοφόρους) που έχασε στις πρόσφατες ευρωεκλογές μειώνοντας το ποσοστό της μέσα σε ένα χρόνο από το 40,56% στο 28,31%.

Εγκλωβισμένοι κεντρώοι

Στο Μαξίμου είδαν

στο 21,12% του Παύλου Γερουλάνου και στο 19,52% της Άννας Διαμαντοπούλου (συνολικά ποσοστό 40,64 %) ψηφοφόρους που έχουν ψηφίσει, έστω μία φορά, στις εθνικές εκλογές είτε το 2019 είτε το 2023, τη Ν.Δ. του Κ. Μητσοτάκη.

Πρόκειται για παραδοσιακούς κεντρώους και κεντροαριστερούς ψηφοφόρους οι οποίοι μετά την δίνη των μνημονίων και τον σταδιακό αφανισμό του ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα του ΣΥΡΙΖΑ είδαν στο πρόσωπο του κεντρογενούς του Κ. Μητσοτάκη, μία πολιτική στέγη.

«Την Κυριακή κάποιοι έκαναν απόπειρα επαναπατρισμού» παραδέχεται κυβερνητικό στέλεχος και συμπληρώνει: «Οι συγκεκριμένοι ψηφοφόροι μετά τον αποκλεισμό των Π. Γερουλάνου και Άννας Διαμαντοπούλου μάλλον νοιώθουν απογοητευμένοι. Είναι σαν το ανακλαστικό τίναγμα της γάτας προτού καταλήξει».

Με τα σενάρια να δίνουν και να παίρνουν σχετικά με το τι θα γινόταν αν ένας από τους δύο, ή ο Παύλος Γερουλάνος ή η Άννα Διαμαντοπούλου, υποχωρούσαν έναντι του άλλου ώστε να υπάρξει δυνατή εκπροσώπηση του εκσυγχρονιστικού μπλοκ στις εσωκομματικές εκλογές ή αν και κατά πόσο κάποιοι στη Ν.Δ. υποστήριξαν παρασκηνιακά την υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου (χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνεται), η κυβέρνηση εκπέμπει συγκρατημένη ικανοποίηση από τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ.

Περιθώρια ελιγμών

Στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ να ψάχνει από το ’19 μέχρι τώρα νέα πυξίδα και το ΠΑΣΟΚ να μην είναι βέβαιο ότι μπορεί να κάνει το μεγάλο επόμενο βήμα προς τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχουν περιθώρια να συγκρατήσουν αυτόν τον κόσμο.

Ακόμη και οι πλέον αισιόδοξοι, ωστόσο, κατανοούν ότι τα περιθώρια είναι περιορισμένα μετά από πέντε χρόνια διακυβέρνησης. «Εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να κάνουμε τη δουλειά μας όσο καλύτερα μπορούμε και να παρουσιάζουμε έργο. Φυσικά δεν μπορούμε να είμαστε το ίδιο ελκυστικοί όπως στα πρώτα χρόνια ή όπως θα ήταν ένας πρωτοεμφανιζόμενος αρχηγός αλλά έχουμε δείξει δείγματα σταθερότητας και διαρκούς προσπάθειας» λένε.

Γεγονός είναι ότι με έναν μεγάλο αριθμό υπουργών και κυβερνητικών στελεχών να προέρχονται από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. να έχει πιάσει «ταβάνι» στο άνοιγμα της προς την κεντροαριστερά είναι εξαιρετικά δύσκολο μετά από πέντε χρόνια να γραφτεί νέο συμβόλαιο με συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες που δηλώνουν δυσαρεστημένες από επιμέρους πολιτικές. Απαιτεί πολύ δουλειά και γεμάτο κρατικό «πουγκί» που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει.

Όλα δείχνουν ότι όσοι κεντρώοι αισθάνονται «εγκλωβισμένοι» θα παραμείνουν στον προθάλαμο της αποχής ή της δυσπιστίας μέχρι να δουν φως από την μία ή την άλλη πλευρά. Ή από την κυβέρνηση που θα τους λύσει τα προβλήματα ή από ένα άλλο κόμμα που θα μπορέσει να τους εμπνεύσει..

#ΝΕΑ_ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ #ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ #ΠΑΣΟΚ #ΕΚΛΟΓΕΣ_ΠΑΣΟΚ
Keywords
Τυχαία Θέματα
ΠΑΣΟΚ,pasok