Η διαρκής κρίση στη Λιβύη και ο ρόλος των περιφερειακών δυνάμεων
Η πολιτική διαίρεση της Λιβύης έχει δημιουργήσει δύο αντίπαλες κυβερνήσεις, που ελέγχουν τη διαχείριση των πετρελαϊκών εσόδων, επιδεινώνοντας περαιτέρω την οικονομική και πολιτική κρίση.
Η κρίση της Κεντρικής Τράπεζας στη Λιβύη αντικατοπτρίζει την ευρύτερη αναταραχή που επικρατεί στη χώρα από την πτώση του Μουαμάρ Καντάφι
Ο έλεγχος των πετρελαϊκών εσόδων, τα οποία αποτελούν πάνω από το 90% των κρατικών εσόδων της Λιβύης, βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης. Η χώρα, με αποδεδειγμένα αποθέματα άνω των 48 δισεκατομμυρίων βαρελιών, διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στην Αφρική και τα ένατα μεγαλύτερα παγκοσμίως. Η παραγωγή, που κυμαίνεται γύρω στα 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική της επιβίωση. Ωστόσο, η αστάθεια έχει διαταράξει επανειλημμένα τόσο την παραγωγή όσο και τις εξαγωγές. Οι αποκλεισμοί πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, κυρίως από ένοπλες ομάδες στην ανατολική Λιβύη, έχουν οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής, επιδεινώνοντας την οικονομία και μειώνοντας τα κρατικά έσοδα. Ο έλεγχος των εσόδων αυτών παραμένει σημείο σύγκρουσης, με κάθε πλευρά να προσπαθεί να εξασφαλίσει τους οικονομικούς πόρους για την ενίσχυση της εξουσίας της.
Η πολιτική διαίρεση της Λιβύης έχει δημιουργήσει δύο αντίπαλες κυβερνήσεις, που ελέγχουν τη διαχείριση των πετρελαϊκών εσόδων, επιδεινώνοντας περαιτέρω την οικονομική και πολιτική κρίση. Στη δυτική Λιβύη, η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), με επικεφαλής τον Αμπντούλ Χαμίντ Νταμπάιμπα και έδρα την Τρίπολη, υποστηρίζεται από την Τουρκία. Η Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης (ΚΤΛ) στην Τρίπολη, υπό τον Σαντίκ αλ-Καμπίρ μέχρι τον Αύγουστο του 2024, διαχειρίζεται το μεγαλύτερο μέρος των πετρελαϊκών εσόδων, που αποτελούν την κύρια πηγή κρατικών εσόδων.
Στην ανατολική Λιβύη, η Διοίκηση υπό τον στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ και τη στήριξη της Βουλής των Αντιπροσώπων ελέγχει ορισμένες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και υποστηρίζεται από χώρες όπως η Αίγυπτος και η Ρωσία. Η Διοίκηση αυτή έχει εκφράσει πολλές φορές δυσαρέσκεια για τον τρόπο με τον οποίο η ΚΤΛ κατανέμει τα έσοδα, κατηγορώντας τη για διαφθορά και άνιση κατανομή. Αυτή η διαμάχη έχει οδηγήσει σε αποκλεισμούς πετρελαϊκών εγκαταστάσεων από ένοπλες ομάδες, διακόπτοντας την παραγωγή και εντείνοντας τις πολιτικές εντάσεις, καθώς κάθε πλευρά επιδιώκει να ελέγξει τους οικονομικούς πόρους για την ενίσχυση της εξουσίας της.
Χαρακτηριστικό περιστατικό που ανέδειξε τις εντάσεις ήταν όταν η ανατολική Διοίκηση ζήτησε την απομάκρυνση του Σαντίκ αλ-Καμπίρ. Το 2022 ο ανατολικός πρωθυπουργός Φάτι Μπασάγκα, με τη στήριξη της Βουλής των Αντιπροσώπων, προσπάθησε να τον απολύσει, επικαλούμενος διαφθορά και αθέμιτη κατανομή των εσόδων. Αν και η προσπάθεια αυτή δεν είχε άμεσο αποτέλεσμα, ενίσχυσε την πολιτική πόλωση και την αστάθεια στη διαχείριση των κρατικών πόρων. Τελικά, τον Αύγουστο του 2024 το Προεδρικό Συμβούλιο της Λιβύης απέλυσε τον αλ-Καμπίρ, με τον Μοχάμεντ Αμπντουλσαλάμ αλ-Σούκρι να τον διαδέχεται.
Η εμπλοκή της Αιγύπτου και της Τουρκίας έχει προσδώσει περιφερειακή διάσταση στην κρίση. Η Αίγυπτος, η οποία υποστηρίζει τη Διοίκηση της ανατολικής Λιβύης και τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ) υπό τον στρατηγό Χαφτάρ, θεωρεί τη σταθερότητα στη Λιβύη απαραίτητη για την εθνική της ασφάλεια. Η υποστήριξη της Αιγύπτου προς την ανατολική ΚΤΛ εξυπηρετεί το στρατηγικό της συμφέρον να περιορίσει την ισλαμιστική επιρροή και να διασφαλίσει τα δυτικά της σύνορα.
Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία υποστηρίζει την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας με έδρα την Τρίπολη. Η εμπλοκή της Άγκυρας βασίζεται στην επιθυμία της να επεκτείνει την επιρροή της στη Μεσόγειο, να εξασφαλίσει ενεργειακές συμφωνίες και να προωθήσει τα περιφερειακά της συμφέροντα. Μια εξέλιξη που επισημαίνει τις δυναμικές στην περιοχή ήταν η συνάντηση, τον Αύγουστο του 2024, στην Άγκυρα, όπου η Τουρκία και η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας υπέγραψαν 18 μνημόνια συνεργασίας που επικεντρώνονται σε ενεργειακά έργα, οικονομικές συμφωνίες και στρατιωτική υποστήριξη.
Η εμπλοκή περιφερειακών δυνάμεων, σε συνδυασμό με την πολιτική διαίρεση της χώρας και τη διαμάχη για τον έλεγχο των πετρελαϊκών εσόδων, καθιστούν τη Λιβύη ένα πεδίο σύνθετων συγκρούσεων. Οι προσπάθειες για ενοποίηση της ΚΤΛ υπό την Ανατολική Διοίκηση, με στόχο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη δικαιότερη κατανομή των πόρων, παραμένουν στο επίκεντρο των προσπαθειών για πολιτική λύση. Μία λύση για την οποία, προς το παρόν, δεν φαίνεται να συντρέχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις.
(Η Ηλέκτρα Νησίδου είναι Πολιτική Επιστήμονας, ΜΑ Διεθνής & Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση & Πολιτική, ΕΚΠΑ – H ανάλυση περιλαμβάνεται στο 22ο Δελτίο Διεθνών & Ευρωπαϊκών Εξελίξεων του Ινστιτούτου ENA)
#ΗΛΕΚΤΡΑ_ΝΗΣΙΔΟΥ- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Βόμβα στα θεμέλια των Ενόπλων Δυνάμεων! Παραιτήσεις σοκ στην ΣΣΕ-Χ.Ουζουνάκης
- BΒC: Σκληρή η απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν
- Πέθανε ο θρυλικός πρόεδρος του Απόλλωνα Σμύρνης Κώστας Αλαμάνος
- Θεσσαλονίκη: Σε εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά σε εταιρεία με ανακυκλώσιμα υλικά στη ΒΙΠΕ Σίνδου
- Εορτολόγιο 2 Οκτωβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
- Ώρες Ευθύνης για την Νέα Δημοκρατία
- ΣΥΡΙΖΑ: Στο πειθαρχικό παραπέμπει τον Αντώναρο ο Ζαχαριάδης - «Σιγά τα ωά», του απαντά
- Ιρανικός πύραυλος σκοτώνει Παλαιστίνιο στη Γάζα - Σοκαριστικό βίντεο
- Το Ιράν υπόσχεται «τεράστια καταστροφή» αν το Ισραήλ ή οι σύμμαχοί του προβούν σε αντίποινα
- Πυρκαγιά στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας: Μάχη με τις διάσπαρτες εστίες θα δώσουν όλο το βράδυ οι πυροσβεστικές δυνάμεις
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dikaiologitika
- Μέση Ανατολή: Ο μεγαλύτερος φόβος των Αμερικανών - Ένα πλήγμα του Ισραήλ στα πυρηνικά του Ιράν
- Τι είναι ο υπερηχητικός πύραυλος Fattah-2 που εκτόξευσε το Ιράν στο Ισραήλ
- Πώς συνδέεται το εγκεφαλικό με την υπερβολική κατανάλωση καφέ και αναψυκτικών
- Ο Ζαχαριάδης ζητά την παραπομπή Αντώναρου στην επιτροπή δεοντολογίας
- Λίπος στην κοιλιά: 1 φρούτο, 1 τσάι και 1 μπαχαρικό για αδυνάτισμα
- Σε κανονικά για την εποχή επίπεδα η θερμοκρασία τον Σεπτέμβριο 2024
- Γιάννης Πανούσης στο Dnews για νεανική παραβατικότητα: «Να σταματήσει η μόδα της βίας»
- Η διαρκής κρίση στη Λιβύη και ο ρόλος των περιφερειακών δυνάμεων
- Η Χαμάς συγχαίρει το Ιράν - Μιλάει για ηρωική κίνηση
- «Καλπάζει» η βία ανηλίκων: Το ψυχοσυναισθηματικό προφίλ των παιδιών με τα μαχαίρια και τα ρόπαλα
- Τελευταία Νέα Dikaiologitika
- Η διαρκής κρίση στη Λιβύη και ο ρόλος των περιφερειακών δυνάμεων
- Η τουρκική εξωτερική πολιτική και η αναζήτηση διπλωματικής πυξίδας για τον Ερντογάν
- ΣΥΡΙΖΑ: Συμφωνία για μορατόριουμ στην ΚΟ - Περιπλέκει την κούρσα η υποψηφιότητα Φαραντούρη
- Φυσικές καταστροφές: Ψηφιακή εφαρμογή θα επιταχύνει τη διαδικασία των αποζημιώσεων
- Η συνεργασία του εφοπλιστή Ηλία Σάρρα με την γερμανική Luxcara στις ΑΠΕ, η Magna Energia και τα «παράδοξα» της Intratainment
- Μέση Ανατολή: Οι ανησυχίες της Ελλάδας μπροστά στην κλιμάκωση της κρίσης
- Νίκος Κοτζιάς: Τι συνέβη στον Σύριζα;
- Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Στην τελική ευθεία με «φευγάτους» και «πρίγκιπες»
- Το δίλημμα Καραμανλή - Σαμαρά και ο στόχος των τηλεφωνημάτων Μητσοτάκη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΗΠΑ: Άγρια κόντρα των υποψήφιων αντιπροέδρων στο ντιμπέιτ - Το κανάλι τους έκλεισε τα μικρόφωνα (βίντεο)
- Χρησιμοποιήθηκαν βαλλιστικοί πύραυλοι στην επίθεση του Ιράν;
- Έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό
- Βαθμολογία UEFA: Παρέμεινε στη 16η θέση η Ελλάδα, δεν πήραν βαθμούς Σκωτία και Ελβετία
- Αντωνία Ποντίκη: Η τρισδιάστατη εκτύπωση μεταμορφώνει τη φροντίδα των ασθενών
- Αρκάς: Καλημέρα με… δυσκολίες για πρωινό ξύπνημα
- Θεσσαλονίκη: Μεγάλη φωτιά σε εργοστάσιο με ανακυκλώσιμα υλικά στη Σίνδο
- Ιραν: Μαζική επίθεση με πάνω από 600 βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ
- Πολύωρη διακοπή νερού σήμερα σε περιοχή στη Θεσσαλονίκη
- Βρετανός make up artist μεταμορφώνεται σε celebrities -Απίθανη ομοιότητα, δεν τον καταλαβαίνεις [εικόνες]