Η δράση του ΝΑΤΟ μέσα από άλλο πρίσμα, τι είναι η άσκηση «Air Defender 23»

Το ΝΑΤΟ, 74 χρόνια μετά την ίδρυσή του, ξεκίνησε τη μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση στην ιστορία πάνω από τη Γερμανία κατά τη διάρκεια του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.

Το σενάριο που κανείς δεν θεωρούσε πολύ απίθανο έγινε πραγματικότητα.

Αν και έχουν περάσει 16 μήνες από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, οι δύο πλευρές δεν έχουν ακόμη επιτύχει κανένα αποτέλεσμα.

Στην μέχρι τώρα φάση, όπου οι ισορροπίες έχουν σχεδόν αλλάξει σε σχέση με τις πρώτες ημέρες του πολέμου, οι απειλές γίνονται όλο και πιο εμφανείς.

Ακριβώς σε μια τέτοια περίοδο, το ΝΑΤΟ έκανε ένα «κρίσιμο» βήμα και ξεκίνησε τη μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση στην ιστορία του στην καρδιά της Ευρώπης.

Αν και υποστηρίζεται ότι η εν λόγω άσκηση έχει σχεδιαστεί εδώ και χρόνια και δεν έχει στόχο τη Ρωσία, σχεδόν όλοι συμφωνούν ότι το βήμα αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί «τυχαίο».

Από τα εξαιρετικά εξελιγμένα οπλικά συστήματα μέχρι την άμεση ανταλλαγή πληροφοριών, από την εκπαίδευση μέχρι την άμεση οικονομική βοήθεια, η Δύση έχει χρησιμοποιήσει με κάποιο τρόπο σχεδόν κάθε «κρυφό άσσο» για να φέρει τη Ρωσία σε αδιέξοδο.

Τι συμβαίνει με την άσκηση του ΝΑΤΟ

Η συγκεκριμένη άσκηση του ΝΑΤΟ είναι πράγματι μια αμυντική άσκηση που δεν έχει καμία σχέση με τη Ρωσία, όπως λέει το ΝΑΤΟ, ή είναι μια πρόκληση για το καθεστώς Πούτιν και ένα μήνυμα προς τον υπόλοιπο κόσμο μέσω της Ρωσίας;

«Η άσκηση στην Γερμανία είναι ένα μήνυμα»

Σύμφωνα με το CNN Turk, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Aydın της Κωνσταντινούπολης, Ταρίκ Ογκουζλού, πιστεύει ότι «η άσκηση «Air Defender 2023», στην οποία συμμετείχαν 250 αεροσκάφη από 25 χώρες, μεταφέρει ένα μήνυμα σε στρατηγικό και γεωπολιτικό επίπεδο, ακόμη και αν ο ισχυρισμός «τυπική άσκηση ή άσκηση ρουτίνας» του δυτικού μετώπου είναι ο πραγματικός.

Η άσκηση αυτή δείχνει επίσης ότι η απειλή από τη Ρωσία λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από τους Ευρωπαίους.

Μια άλλη σημαντική διάσταση είναι ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να σηκώσει το χέρι του αν χρειαστεί για στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία.

Όπως, λόγου χάρη, το γεγονός ότι μπορεί να δοθούν μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία.

Ο καθηγητής Ογκζουλου, ανοίγει επίσης μια ξεχωριστή παρένθεση σχετικά με την Γερμανία.

Στην αρχή του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, η Γερμανία επικρίθηκε για υπερβολική παθητικότητα και επικρίθηκε για την παροχή πολύ περιορισμένης βοήθειας.

Μετά από πίεση των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, το Βερολίνο αύξησε σταδιακά τη βοήθεια.

Το γεγονός ότι αυτή η άσκηση πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία σημαίνει επίσης ότι «η διοίκηση του Βερολίνου έχει καταστήσει σαφή τη θέση της».

Σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο

Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική συνάντηση για την ένταξη της Σουηδίας, τις δαπάνες του ΝΑΤΟ και τον οδικό χάρτη της συμμαχίας.

Ο Ταρίκ Ογκουζλου σχολιάζει το γεγονός οτι το ΝΑΤΟ πραγματοποιεί την συγκεκριμένη άσκηση πριν από την Σύνοδο Κορυφής, «για να δείξει τις δυνάμεις του».

Στην ερώτηση για το πώς πιστεύει ο καθηγητής, Ταρίκ Ογκουζλου, ότι θα αντιδράσει η Μόσχα απαντά:

«Δεν νομίζω ότι η Ρωσία θα επιτεθεί σε χώρα του ΝΑΤΟ. Μπορεί το ΝΑΤΟ να οργανώσει ασκήσεις μεγάλης κλίμακας σε ορισμένα στρατηγικά σημεία. Αλλά αν τα πράγματα ξεπεράσουν το ελεγχόμενο επίπεδο για τη Μόσχα και υπάρξει μια μεγάλη ήττα στο πεδίο, τότε ίσως θελήσουν να χρησιμοποιήσουν το χαρτί των τακτικών πυρηνικών όπλων».

Τέλος, όσων αφορά τη σχέση Τουρκίας-Ρωσίας τονίζει ότι:

«Δεν μπορούμε να «σπάσουμε» τις γέφυρες με τη Ρωσία. Προχωράμε μπροστά μαζί οικονομικά και στρατηγικά. Υπάρχει επίσης η φιλία Ερντογάν-Πούτιν. Από την άλλη πλευρά του νομίσματος, είμαστε μία από τις ισχυρότερες χώρες στο ΝΑΤΟ, θέλουμε να διορθώσουμε τους διαχωρισμούς με τη Δύση και αναμένουμε ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας μπορεί να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό έδαφος για εμάς. Διότι εξακολουθούμε να έχουμε συμφέροντα στη Δύση, τόσο οικονομικά όσο και, σε κάποιο βαθμό, στρατιωτικά.

Όσο οι θέσεις γίνονται πιο σαφείς, τόσο στενεύουν τα περιθώρια ελιγμών των χωρών που παρατηρούν τις ισορροπίες και αυξάνεται η στρατηγική τους πίεση. Ελπίζω να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τη διαδικασία με τα σωστά βήματα».

Τι είναι η άσκηση «Air Defender 23»

Η άσκηση «Air Defender 23«, σύμφωνα με το bundeswehr (ένοπλες δυνάμεις της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας), είναι η μεγαλύτερη άσκηση ανάπτυξης αεροπορικών δυνάμεων στην ιστορία του ΝΑΤΟ και αποδεικνύει τη διατλαντική αλληλεγγύη.

Από τις 12 έως τις 23 Ιουνίου, έως και 10.000 συμμετέχοντες στην άσκηση από 25 έθνη με 250 αεροσκάφη θα εκπαιδεύσουν αεροπορικές επιχειρήσεις στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο υπό τη διοίκηση της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Ποιος συμμετέχει

25 έθνη και το ΝΑΤΟ ασκούν την κοινή ικανότητα αντίδρασης των αεροπορικών τους δυνάμεων σε κατάσταση κρίσης. Η Γερμανία αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο και αποτελεί τον κόμβο υλικοτεχνικής υποστήριξης.

Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Ιαπωνία, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες.

Αεροσκάφη από τα κράτη-εταίρους θα σταθμεύσουν σε διάφορες τοποθεσίες στη Γερμανία κατά τη διάρκεια της άσκησης.

#ΝΑΤΟ #ΜΕΤΛΕΤΗΤΕΣ #ΔΡΑΣΗ #ΠΟΛΕΜΟΣ #ΡΩΣΙΑ #ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
ΝΑΤΟ, Air Defender 23,nato, Air Defender 23