«Η Δύση προετοιμαζόταν να εισβάλει στην γη μας»: Το αφήγημα Πούτιν για την Ουκρανία και η συντέλεια... που δεν ήρθε

O Βλαντίμιρ Πούτιν παρουσίασε τη Δευτέρα την στρατιωτική δράση της Μόσχας στην Ουκρανία ως αναγκαστική απάντηση στις πολιτικές της Δύσης, ενώ αντίθετα με δημοσιεύματα δυτικών ΜΜΕ δεν προανήγγειλε καμία συντέλεια.

Μιλώντας στην στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία ανήμερα της επετείου για τη νίκη στον Β' Παγκοσμίο Πολέμου, ο Πούτιν παραλλήλισε τις μάχες του Κόκκινου Στρατού εναντίον των ναζιστικών στρατευμάτων

με τη δράση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Ενώ κατακεραύνωσε τη Δύση, δεν έδωσε καμία ένδειξη για αλλαγή της στρατηγικής του, αλλά ούτε και προανήγγειλε ευρεία κινητοποίηση των ρωσικών δυνάμεων, όπως φοβόντουσαν ορισμένοι στην Ουκρανία και τη Δύση.

Απευθυνόμενος στις φάλαγγες των επίλεκτων ρωσικών στρατευμάτων που «γέμισαν» την Κόκκινη Πλατεία, ο Πούτιν δήλωσε ότι η εκστρατεία στην Ουκρανία ήταν μια αναγκαία κίνηση για να αποτραπεί αυτό που περιέγραψε ως «μια απολύτως απαράδεκτη για εμάς απειλή (που) δημιουργήθηκε μεθοδικά δίπλα στα σύνορά μας».

«Ο κίνδυνος αυξανόταν μέρα με τη μέρα»

«Ο κίνδυνος αυξανόταν μέρα με τη μέρα», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι «η Ρωσία έδωσε μια προληπτική απάντηση στον επιτιθέμενο».

Δήλωσε, παράλληλα, ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας ήταν ένα καθαρά αμυντικό και αναπόφευκτο μέτρο κατά των σχεδίων για μια υποστηριζόμενη από το ΝΑΤΟ εισβολή σε εδάφη που, όπως είπε, ανήκουν ιστορικά στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας.

Ο Ρώσος ηγέτης έχει επανειλημμένα κατηγορήσει την Ουκρανία ότι υποκρύπτει επιθετικές προθέσεις - με την υποστήριξη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους - χωρίς, ωστόσο, να προσφέρει καμία απόδειξη για αυτό που αποκαλεί «ανοιχτές προετοιμασίες για επίθεση στην Κριμαία και την περιοχή Ντονμπάς της Ουκρανίας».

Κατηγόρησε και πάλι τη Δύση ότι δεν έλαβε υπόψη της τα ρωσικά αιτήματα για εγγυήσεις ασφαλείας και ανακοπή της επέκτασης του ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι αυτό δεν άφησε στη Μόσχα άλλη επιλογή από το να αναλάβει δράση στην Ουκρανία.

«Οι Ρώσοι πολεμούν για την πατρίδα»

Ο Ρώσος ηγέτης τόνισε ότι τα ρωσικά στρατεύματα πολεμούν για την ασφάλεια της χώρας, ενώ κάλεσε σε ενός λεπτού σιγή για να τιμήσει τους στρατιώτες που έπεσαν στη μάχη. Ο Πούτιν σημείωσε, μάλιστα, ότι ορισμένοι από τους στρατιώτες που συμμετέχουν στην παρέλαση έχουν πολεμήσει στο παρελθόν στην Ουκρανία.

Είπε ότι τα στρατεύματα στην Ουκρανία «πολεμούν για την πατρίδα, ώστε κανείς να μην ξεχάσει τα μαθήματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και να μην υπάρχει θέση στον κόσμο για δήμιους, εκτελεστές και ναζί».

Σημειώνεται πως η «Ημέρα της Νίκης» που γιορτάζει η Ρωσία στις 9 Μαΐου είναι η σημαντικότερη γιορτή της χώρας, η οποία γιορτάζεται με στρατιωτικές παρελάσεις σε όλη τη χώρα.

Η Σοβιετική Ένωση έχασε τον συγκλονιστικό αριθμό των 27 εκατομμυρίων ανθρώπων στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τον οποίο αποκαλεί Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο. Η σύγκρουση, η οποία κατέστρεψε τη χώρα και προκάλεσε τεράστια δεινά, άφησε βαθιά σημάδια στο συλλογικό ασυνειδήτο.

Τι επιδιώκει τώρα ο Ρώσος πρόεδρος

«Από την μία είδαμε μια επίδειξη ισχύος στην παρέλαση σήμερα, λογικό και αναμενόμενο. Από την άλλη ο κ. Πούτιν προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Μίλησε για μια απαράδεκτη απειλή και περιέγραψε την εισβολή στην Ουκρανία ως προληπτική απόκρουση εναντίον του εισβολέα» επισήμανε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο διεθνολόγος, βουλευτής της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου.

Αυτό σημαίνει ότι προσπαθεί να χτίσει ένα αφήγημα, σύμφωνα με τον ίδιο, για να δώσει θεωρητική υπόσταση στην παράλογη και παράνομη εισβολή των ρωσικών δυνάμεων εναντίον κυρίαρχης χώρας.

«Συγκρατώ και την φράση ότι «η Δύση προετοιμαζόταν να εισβάλει στην γη μας». Αυτό έχει δύο αναγνώσεις. Να δώσει θεωρητική υπόσταση σε ένα παράλογο αφήγημα και από την άλλη να τονώσει τον πατριωτισμό των Ρώσων, καθώς η Ρωσία είναι σε μια ανοιχτή σύγκρουση με τον δυτικό κόσμο και άρα οι Ρώσοι πρέπει να απαντήσουν ενωμένοι, απέναντι στην συνομωσία που έχει στηθεί εις βάρος της» τόνισε.

Επιπλέον ο κ. Χατζηβασιλείου σημείωσε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι η Δύση ετοίμαζε επιχείρηση στο Ντονμπάς. «Το μείζον ζήτημα για την Ρωσία σήμερα η ανατολική Ουκρανία. Τα αρχικά σχέδια περί ανατροπής του προέδρου Ζελένσκι και του ελέγχου του Κιέβου δεν έχουν υλοποιηθεί, επομένως η Ρωσία στρέφει το ενδιαφέρον της αποκλειστικά στην ανατολική Ουκρανία. Τώρα το θέμα είναι ο de jure έλεγχος των εδαφών αυτών» υποστήριξε ο βουλευτής της ΝΔ.

Το επόμενο εργαλείο που θα μπορούσε να μετέλθει ο Πούτιν, είναι η διεξαγωγή ψηφισμάτων, αναλόγων με εκείνα που είχαμε δει στην Κριμαία πριν 8 χρόνια, για να επικυρωθεί από την «λαϊκή βούληση» η ανεξαρτησία των ανατολικών επαρχιών της Ουκρανίας, προσέθεσε ο ίδιος.

Εάν αυτό γίνει, σύμφωνα με τον κ. Χατζηβασιλείου, η επόμενη μέρα θα έχει είτε την ενσωμάτωση των ανεξαρτήτων περιοχών στην ρωσική επικράτεια, όπως είδαμε στην Κριμαία ή το εναλλακτικό σενάριο είναι ότι θα μπορούσε να συγκρατηθεί ο ρωσικός στρατός για κάποιο χρονικό διάστημα και μετά με ορμητήριο την ανατολική Ουκρανία να επιχειρήσει να κατέβει πιο κάτω ούτως ώστε να πετύχει όχι μόνο την εδαφική ενότητα αλλά να κλείσει την Ουκρανία στην ουσία από την Μαύρη Θάλασσα.

Keywords
Τυχαία Θέματα