Η ΕΕ ζητά απελάσεις και η Μελόνι προτείνει... τον Άσαντ

Η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο και η αύξηση της δημοτικότητας των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη στρέφει τις Βρυξέλλες πιο κοντά στον πάλαι ποτέ αιμοσταγή δικτάτορα Μπασάρ αλ Άσαντ.

Δημοσίευμα του Politico αναφέρει πως χώρες της ΕΕ - με επικεφαλής την Ιταλία - πιέζουν για την εξομάλυνση των δεσμών του μπλοκ με τη Συρία προκειμένου να διευκολύνουν τις απελάσεις αιτούντων άσυλο.

Η είδηση έρχεται μόλις μια ημέρα

πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες και την ώρα που η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σκληραίνουν τη στάση τους στο μεταναστευτικό σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσουν την αυξανόμενη δημοτικότητα των ακροδεξιών κομμάτων.

«Είναι απαραίτητο να επανεξεταστεί η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συρία και να συνεργαστούμε με όλους τους φορείς, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να επιστρέψουν οι Σύροι πρόσφυγες στην πατρίδα τους με εθελοντικό, ασφαλή και βιώσιμο τρόπο», δήλωσε την Τρίτη - λίγο πριν από τη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ - η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι στην Γερουσία.

Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έκοψε τους δεσμούς της με τη Συρία το 2011 ως απάντηση στη βίαιη καταστολή των τότε μαζικών διαδηλώσεων από τον Άσαντ. Η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία, μεταξύ άλλων ευρωπαϊκών κρατών, διέκοψαν τους δεσμούς με τη Συρία το 2012. Ο Αραβικός Σύνδεσμος «απέβαλε» τη Συρία το 2012 λόγω του πολέμου, ενώ η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία και άλλες χώρες της περιοχής διέκοψαν τις σχέσεις τους και παρείχαν υποστήριξη σε ομάδες ανταρτών.

Το ρεύμα άρχισε να μετατοπίζεται υπέρ της συριακής κυβέρνησης το 2015 μετά τη ρωσική παρέμβαση και την παροχή βοήθεια της Χεζμπολάχ. Οι δυνάμεις του Άσαντ ανέκτησαν τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της χώρας και οι ηγέτες που τον χαρακτήριζαν αιμοσταγή δικτάτορα ξεκίνησαν το παιχνίδι της επαναπροσέγγισης.

Επιστρέφοντας στο δημοσίευμα του Politico, η Μελόνι σχεδιάζει να θέσει το θέμα των σχέσεων της Ένωσης με τη Δαμασκό κατά τη διάρκεια της συνάντησης των «27» αύριο Πέμπτη.

Μια τέτοια έκκληση από μια από τις μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ έρχεται να προστεθεί στις συντονισμένες πρωτοβουλίες μιας ομάδας χωρών - ορισμένες από τις οποίες έχουν σκληρά δεξιά ή ακροδεξιά κόμματα στην κυβέρνηση, όπως η Αυστρία και η Ουγγαρία. Η πρωτοβουλία, άλλωστε, έρχεται έπειτα από την αύξηση της υποστήριξης των αντιμεταναστευτικών κομμάτων στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου - και ιδίως της γαλλικής Εθνικής Συσπείρωσης και της Εναλλακτικής για τη Γερμανία.

Ευρωπαίος διπλωμάτης - που επικαλείται το Politico - φέρεται να συμφωνεί με με την άποψη της Μελόνι, υποστηρίζοντας πως η εισβολή του Ισραήλ στο Λίβανο στις αρχές Οκτωβρίου εντείνουν την πίεση για μαζικές απελάσεις Σύρων προσφύγων.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σχεδόν 200.000 Σύροι και Λιβανέζοι έχουν καταφύγει στη Συρία από τις αρχές Οκτωβρίου. Τα τελευταία 10 χρόνια πάλι, περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Σύροι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο έχουν αναζητήσει καταφύγιο στην Ευρώπη.

#ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ_ΕΝΩΣΗ #ΤΖΟΡΤΖΙΑ_ΜΕΛΟΝΙ #ΜΠΑΣΑΡ_ΑΛ_ΑΣΑΝΤ #ΣΥΡΙΑ #ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Μελόνι, Άσαντ,meloni, asant