Η Ελλάδα στηρίζει τις υποψηφιότητες Τουρκίας - Κύπρου στον IΜΟ, η ηχηρή διαφοροποίηση Χριστοδουλίδη και η κριτική ΣΥΡΙΖΑ

Διπλωματικές πηγές από το υπουργείο Εξωτερικών, αναφέρουν πως η Ελλάδα θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας για επανεκλογή στην Κατηγορία Γ’ του Συμβουλίου του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO), την περίοδο 2024–25 και διευκρινίζουν πως πρόκειται για διαφορετική υποψηφιότητα από εκείνη της Τουρκίας, που επίσης θα υποστηρίξει η Ελλάδα.

Οι εκλογές

για την Κατηγορία Γ’ του Συμβουλίου του ΙΜΟ θα πραγματοποιηθούν κατά την 33η Συνέλευση του ΙΜΟ (27 Νοεμβρίου – 6 Δεκεμβρίου 2023).

Στις 20 Μαρτίου 2023, μετά την συνάντηση Δένδια- Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες, ανακοινώθηκε επισήμως πως η Άγκυρα θα ψηφίσει την Ελλάδα για την υποψηφιότητά της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ως μη μόνιμο μέλος και η Αθήνα θα στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τη θέση του γενικού γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO).

Η τουρκική υποψηφιότητα αφορά την θέση του γενικού γραμματέα του IMO. Διπλωματικές πηγές διευκρινίζουν πως πρόκειται για δύο υποψηφιότητες -Τουρκίας και Κύπρου- σε διαφορετικά Όργανα του IMO.

Ο γενικός γραμματέας του ΙΜΟ εκλέγεται για θητεία τεσσάρων ετών από το 40μελές Συμβούλιο του ΙΜΟ και επικυρώνεται από τη Συνέλευση. Συμβούλιο και Συνέλευση 175 κρατών–μελών διαμορφώνουν τα αποφασιστικά όργανα του ΙΜΟ.

Διαφοροποίηση Κύπρου

Μετά την συμφωνία Ελλάδας- Τουρκίας, η Κύπρος μέσω του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη γνωστοποίησε πως δεν θα στηρίξει την υποψηφιότητα της Τουρκίας, αποκαλώντας «ανταλαγγή» την ελληνοτουρκική συμφωνία και υπνεθυμίζοντας τους περιορισμούς που θέτει η Τουρκία στην κυπριακή ναυτιλία.

«Έγινε μια ανταλλαγή υποστήριξης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, αντιλαμβάνομαι συμφωνήθηκε όταν μετέβη ο κ. Δένδιας στην Τουρκία με αφορμή τους σεισμούς. Η ενδεχόμενη ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών είναι κάτι το οποίο θα αξιοποιήσουμε και εμείς. Από κει και πέρα οποιοσδήποτε αντιλαμβάνεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να στηρίξει την υποψηφιότητα της Τουρκίας πολύ απλά διότι η Τουρκία δεν επιτρέπει στα πλοία που φέρουν την κυπριακή σημαία να προσεγγίζουν τους λιμένες της. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν θα ήταν εφικτό από δικής μας πλευράς να υποστηρίξουμε μια τέτοια υποψηφιότητα».

Σημειώνεται πως κατά την επίσκεψη Χριστοδουλίδη στην Αθήνα, 13 και 14 Μαρτίου, δεν έγιναν δημόσια τοποθετήσεις για το επίμαχο θέμα υποψηφιότητας της Τουρκίας, παρά τη σαφή διαφωνία της Κύπρου. Οι ανακοινώσεις Ελλάδας - Τουρκίας ήρθαν μία εβδομάδα αργότερα.

{https://twitter.com/NikosDendias/status/1637819473032773632?s=20}

{https://twitter.com/NikosDendias/status/1641795304948215814?s=20}

Κριτική ΣΥΡΙΖΑ

Μετά την ηχηρή διαφοροποίηση από την Κύπρο, ο τομεράρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Γιώργος Κατρούγκαλος είχε σχολιάσει πως είναι «απαράδεκτο να εξαίρεται ο συντονισμός πολιτικών πρωτοβουλιών με Κύπρο, κατά την επίσκεψη του νέου Προέδρου στην Αθήνα και λίγες μερες μετά να αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχε», ασκώντας κριτική στις κινήσεις της κυβέρνησης.

#ΕΛΛΑΔΑ #ΥΠΕΞ #ΤΟΥΡΚΙΑ #ΚΥΠΡΟΣ #ΔΕΝΔΙΑΣ #ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ #ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα