Η Ελλάδα του 1940 και της Κατοχής μέσα από τον πρώτο ψηφιακό χάρτη της
Η πρωτότυπη εργασία είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας δύο ελληνικών φορέων και ενός γερμανικού και προέρχεται απ΄ό τα αρχεία των στρατιωτικών αρχών Κατοχής και παραστρατιωτικών μονάδων που συνεργάστηκαν με τους Ναζί
Στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου «Βάση δεδομένων γερμανικών στρατιωτικών και παραστρατιωτικών μονάδων στην Ελλάδα 1941-1944/45» και στο πλαίσιο μιας διεθνούς συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ), του Πανεπιστημίου του Osnabrück και του Εθνικού Κέντρου
Τι είναι ένας ψηφιακός χάρτης;
Ένας ψηφιακός ιστορικός χάρτης είναι κάτι πολύ παραπάνω από μια απλή ψηφιακή αναπαράσταση ενός παλιού χάρτη: Ένας ψηφιακός χάρτης είναι ένα ευέλικτο ψηφιακό πρότυπο χάρτη που μπορεί να τροφοδοτηθεί από σύνολα δεδομένων με γεωαναφορά (λεγόμενα χαρακτηριστικά, όπως αριθμοί πληθυσμού, ποσοστά γεννήσεων και θανάτων, εκλογική συμπεριφορά κ.λπ.) μέσα σε ένα Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών (GIS) προκειμένου να καταστεί εφικτή η δυναμική προβολή και αξιολόγηση μιας μεγάλης ποικιλίας δεδομένων. Για το σκοπό αυτό, σε κάθε τόπο (χωριά, δήμοι, πόλεις κ.λπ.) αποδίδεται ένας συγκεκριμένος κωδικός αναγνώρισης προκειμένου να διασφαλιστεί η σωστή και ακριβής γεωγραφική κατανομή των πληροφοριών.
Γιατί δεν υπήρχε τέτοιο ψηφιακό πρότυπο χάρτη για την Ελλάδα μέχρι τώρα;
Το πρόβλημα με τους ιστορικούς χάρτες είναι ότι, όχι μόνο τα χαρακτηριστικά πρέπει να είναι ψηφιακά αναγνώσιμα (π.χ. μεταφέροντας απογραφές σε μια βάση δεδομένων), αλλά επίσης ότι ο πρότυπος χάρτης πρέπει να διαμορφωθεί σύμφωνα με τα ιστορικά όριά του. Οι τρέχοντες χάρτες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το σκοπό αυτό, καθώς οι διοικητικές δομές έχουν αλλάξει επανειλημμένα και σε σημαντικό βαθμό από τη δεκαετία του 1940, π.χ., με τη ενοποίηση ή τη διάσπαση δήμων. Η εργασία για τη δημιουργία ενός τέτοιου ψηφιακού προτύπου χάρτη ήταν επομένως το μεγαλύτερο εμπόδιο: Για να καταστεί δυνατή η χρήση των ψηφιακών μεθόδων στην ιστορική έρευνα, πρέπει πρώτα να διατεθεί ψηφιακά ένα μεγάλο εύρος πληροφοριών ταξινομημένων σε βάσεις δεδομένων. Αυτό καθίσταται δυνατό μόνο με τη χρήση σημαντικών οικονομικών πόρων. Ωστόσο, αυτή η εργασία έχει πλέον υλοποιηθεί στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου «Βάση δεδομένων γερμανικών στρατιωτικών και παραστρατιωτικών μονάδων στην Ελλάδα 1941-1944/45».
Πώς πραγματοποιήθηκε η εργασία;
Το ψηφιακό πρότυπο χάρτη που δημιουργήθηκε τώρα είναι το αποτέλεσμα μιας εντατικής ελληνογερμανικής συνεργασίας μεταξύ των ακόλουθων συνεταίρων του έργου:
Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΙΙΕ/ΕΙΕ) Institute for Migration Research and Intercultural Studies, Πανεπιστήμιο του Osnabrück Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ)Ανέκυψαν τεχνικά, θεωρητικά αλλά και μεθοδολογικά προβλήματα, τα οποία έχρηζαν επίλυσης. Συγκεκριμένα, η πρώτη πρόκληση ήταν η πλήρης ψηφιοποίηση της απογραφής του ελληνικού πληθυσμού του 1940, αποτελούμενης από σχεδόν 11.000 τόπους (συμπεριλαμβανομένων και των νησιών των τότε ιταλικών Δωδεκανήσων), με την μορφή ενός μηχαναγνώσιμου πίνακα Excel. Σε ένα επόμενο βήμα, ένα πιο πρόσφατο ψηφιακό πρότυπο χάρτη (στην προκειμένη περίπτωση από το 1997) έπρεπε να προσαρμοστεί στα διοικητικά όρια του 1940. Σε αυτό το στάδιο, ήταν απαραίτητο να ληφθούν υπόψη μερικές χιλιάδες αλλαγές στα δημοτικά όρια, για τις οποίες η ομάδα ανέτρεξε στα Φύλλα της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) ως πηγή. Με το πρόγραμμα χαρτογράφησης ArcGIS, το υπάρχον πρότυπο χάρτη μπορούσε, στη συνέχεια, να προσαρμοστεί στα εδαφικά όρια του 1940, δήμο ανά δήμο.
Ποιοι είναι οι τομείς εφαρμογής αυτού του ψηφιακού χάρτη;
Το πεδίο εφαρμογής των ιστορικών ψηφιακών χαρτών είναι ιδιαίτερα ευρύ. Το ερευνητικό έργο «Βάση δεδομένων γερμανικών στρατιωτικών και παραστρατιωτικών μονάδων στην Ελλάδα 1941-1944/45» στοχεύει στην ανάλυση της γερμανικής κατοχής κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σε τοπικό επίπεδο. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται κανείς, όχι μόνο ακριβείς πληροφορίες για τα ίδια τα στρατεύματα, αλλά και για την κατεχόμενη περιοχή και τους κατοίκους της, για παράδειγμα, για να δείξει τις κινήσεις των στρατευμάτων και να αναλύσει την αντίστοιχη πυκνότητα κατοχής.
Αλλά πέρα από τον βασικό πυρήνα του έργου, το πρότυπο χάρτη θα εξελιχθεί περαιτέρω, ώστε να είναι διαθέσιμο στην ελληνική και διεθνή ερευνητική κοινότητα: Η περιοχή εφαρμογής εκτείνεται σε διάφορους τομείς, όπως την έρευνα για τις συνέπειες του πολέμου, την ιστορία της μετανάστευσης, την ιστορία της δημογραφίας, τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο κ.λπ.
Τι είναι το ερευνητικό έργο «Βάση δεδομένων των γερμανικών στρατιωτικών και παραστρατιωτικών μονάδων στην Ελλάδα 1941-1944/45»;
Για πρώτη φορά στην Ευρώπη, θα συγκροτηθεί μια χαρτογραφική βάση δεδομένων με αντικείμενο την παρουσία των γερμανικών στρατευμάτων σε μια κατεχόμενη χώρα, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αν και η περίοδος της γερμανικής κατοχής έχει μεγάλη σημασία στη συλλογική μνήμη της σημερινής ελληνικής κοινωνίας, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συστηματική καταγραφή όλων των γερμανικών στρατιωτικών και παραστρατιωτικών μονάδων στην Ελλάδα. Αυτός είναι ο στόχος του ερευνητικού έργου «Βάση δεδομένων των γερμανικών στρατιωτικών και παραστρατιωτικών μονάδων στην Ελλάδα 1941-1944/45», το οποίο διεξάγεται στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Η βάση δεδομένων:
θα βοηθήσει στην αναγνώριση των γερμανικών μονάδων που ενεπλάκησαν σε εγκλήματα πολέμου, θα διευκρινίσει το αριθμητικό εύρος των γερμανικών μονάδων που βρίσκονταν στην Ελλάδα, θα εξηγήσει τις δομές των στρατιωτικών και των παραστρατιωτικών μονάδων.Τα καταγεγραμμένα δεδομένα, που προέρχονται κυρίως από γερμανικά αρχεία, καθώς και από δημοσιεύσεις της ελληνικής τοπικής βιβλιογραφίας και από μάρτυρες, θα τοποθετηθούν σε μια εφαρμογή συστήματος γεωγραφικών πληροφοριών (GIS). Αυτή η διαδικτυακή εφαρμογή θα επιτρέπει στον επισκέπτη του Portal να χρησιμοποιεί την βάση δεδομένων μέσω εξατομικευμένων ερωτήσεων. Η βάση δεδομένων θα είναι προσιτή στο ευρύ κοινό και θα χρησιμεύει όχι μόνο για ακαδημαϊκή έρευνα, αλλά και για πρωτοβουλίες τοπικής και περιφερειακής ιστορίας, σχολικά προγράμματα κλπ.
Το έργο τρέχει από τον Μάιο του 2019 και πρόκειται να ολοκληρωθεί το 2022-2023.
Δείτε εδώ τον χάρτη που δημοσιεύθηκε
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Δυνατός σεισμός τώρα κοντά στην Ζάκυνθο
- Καινούργιου, Μπάρκα, Σκορδά – Λιάγκας: Νικητές και χαμένοι στη μάχη της τηλεθέασης
- Ριμπολόβλεφ: Επιδότηση 4,3 εκατ. ευρώ για τον Σκορπιό
- Μαριάννα Τουμασάτου: «Για τις δηλώσεις της Ελισάβετ Κωνσταντινίδου δεν θα απαντήσω»
- Το ψέμα του Παύλου Σιδηρόπουλου στον Τάκη Σπυριδάκη και η φυλακή για μια ταινία
- Δείτε αναλυτικά τους μέσους όρους των καναλιών για χθες Δευτέρα 13/9/2021;
- Έρχονται ανακοινώσεις για 2 νέα μέτρα – Φόβοι για «χαλαρότητα» στη Θεσσαλονίκη
- O «σύγχρονος Ταρζάν»: Έζησε για 41 χρόνια στη ζούγκλα αλλά πέθανε από καρκίνο αφού ήρθε στην πόλη
- Rapid test στα φαρμακεία: Tι αναμονή έχουν, πόσο κόσμο δέχονται και η ανάγκη για μια συγκεντρωτική λίστα
- Τι είπε ο Βασιλακόπουλος στον Λιόλιο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dikaiologitika
- Όλες οι αλλαγές στα σχολεία το 2021 (βίντεο)
- Η Ελλάδα του 1940 και της Κατοχής μέσα από τον πρώτο ψηφιακό χάρτη της
- ΛΟΑΤΚΙ: Οι γάμοι και τα σύμφωνα μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου να αναγνωρίζονται σε όλη την ΕΕ
- Ο ΕΟΦ αποσύρει από την αγορά γνωστό προϊόν της Frezyderm
- Μπετό οι αποφάσεις για μετακίνηση εκτός νομού και εστίαση
- «Πράσινο φως» για προσλήψεις Συνοριοφυλάκων και Ειδικών Φρουρών, τι αλλάζει (ΦΕΚ)
- ΕΦΚΑ: 20 ευρώ ανά εργαζόμενο, για τον Ειδικό Λογαριασμό Παιδικών Κατασκηνώσεων
- Πλαστά πιστοποιητικά: Έτσι αλλάζουν το αποτέλεσμα του τεστ (βίντεο)
- Ακίνητα: Ανοίγει ξανά και μέχρι τις 31/12 η πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά
- Τσακρής: Να χορηγηθεί σε όλους η τρίτη δόση του εμβολίου, πριν μας προλάβουν τα γεγονότα
- Τελευταία Νέα Dikaiologitika
- Η Ελλάδα του 1940 και της Κατοχής μέσα από τον πρώτο ψηφιακό χάρτη της
- «Πράσινο φως» για προσλήψεις Συνοριοφυλάκων και Ειδικών Φρουρών, τι αλλάζει (ΦΕΚ)
- Σκέρτσος για «πρώτο ένσημο»: Στόχος να «ασπρίσουμε» την αγορά εργασίας
- ΛΟΑΤΚΙ: Οι γάμοι και τα σύμφωνα μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου να αναγνωρίζονται σε όλη την ΕΕ
- Πλαστά πιστοποιητικά: Έτσι αλλάζουν το αποτέλεσμα του τεστ (βίντεο)
- Όλες οι αλλαγές στα σχολεία το 2021 (βίντεο)
- Ακίνητα: Ανοίγει ξανά και μέχρι τις 31/12 η πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά
- Μπετό οι αποφάσεις για μετακίνηση εκτός νομού και εστίαση
- ΕΦΚΑ: 20 ευρώ ανά εργαζόμενο, για τον Ειδικό Λογαριασμό Παιδικών Κατασκηνώσεων
- Τσακρής: Να χορηγηθεί σε όλους η τρίτη δόση του εμβολίου, πριν μας προλάβουν τα γεγονότα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στη Ζάκυνθο
- Οι Madrugada επέστρεψαν: Δείτε το βίντεο του "Nobody Loves You Like I Do"
- Κατερίνα Πεφτίτση: Στην ΜΕΘ νοσηλεύεται ο πατέρας της, μετά την περιπέτειά του με τον κορωνοϊό
- Κανονικά συνεχίζονται οι εργασίες στον σταθμό Βενιζέλου - Απορρίφθηκε το αίτημα προσωρινής διαταγής που κατέθεσαν 304 πολίτες - Το σκεπτικό
- GNTM: Η 18χρονη βολεϊμπολίστρια του ΠΑΟΚ που τράβηξε τα βλέμματα - Βίντεο
- Γονικές παροχές: Αφορολόγητες από 1η Οκτωβρίου μέχρι 800.000 ευρώ
- Η ταινία με θέμα τις αμβλώσεις που κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα στη Βενετία ανοίγει το ΦΚΘ
- Έρχονται ανακοινώσεις για 2 νέα μέτρα – Φόβοι για «χαλαρότητα» στη Θεσσαλονίκη