Η ενδυνάμωση των επικοινωνίας μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και των τοπικών κοινωνιών

Τα τελευταία χρόνια η Ε.Ε. έχει αναπτύξει νέες στρατηγικές επικοινωνίας με τους πολίτες, προκειμένου το παραγόμενο προϊόν να έχει όσο το δυνατόν περισσότερους αποδέκτες.

Είναι αλήθεια ότι τα budgets που κατευθύνονται για αυτό τον σκοπό είναι αξιοσημείωτα, ενώ έναν σημαντικό δίαυλο αποτελούν και οι λογαριασμοί των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με θετικό αντίκτυπο κυρίως στις παραγωγικές ηλικίες, αλλά και στους πολίτες που έχουν ειδικό ενδιαφέρον για τα όσα διαδραματίζονται στις Βρυξέλλες και αδιαμφισβήτητα τους

αφορούν. Ο τρόπος επικοινωνίας και κατ’ επέκταση ενδυνάμωσης της ευρωπαϊκής δημόσιας σφαίρας χωρίζεται στις παρακάτω κατηγορίες: ο πρώτος σχετίζεται με την παραδοσιακή αποστολή υλικού προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους.

Δυστυχώς, οι αναμεταδότες ευρωπαϊκής πολιτικής είναι αρκετά περιορισμένοι, ενώ σε εθνικό επίπεδο τα press rooms κυνηγούν περισσότερο την αρνητική παρά την θετική είδηση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ένα εύρος σημαντικών πληροφοριών που σχετίζονται με την καθημερινότητα του πολίτη να μην έχουν την απαραίτητη προβολή. Ίσως, χρειάζονται περισσότερα κίνητρα για την μετάδοση ευρωπαϊκών ειδήσεων ακόμα και υπό την μορφή κάποιας επιδότησης για τα εθνικά μέσα. Στην Αυστρία παραδείγματος χάριν, οι ευρωπαϊκές ειδήσεις τυγχάνουν μεγαλύτερης ανταπόκρισης και από τα ΜΜΕ, αλλά και από το κοινό.

Είναι εξάλλου η χώρα που διατηρεί ξεχωριστό υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και δίνει μεγάλη έμφαση στην ανάδειξη της ευρωπαϊκής ατζέντας και στην προσέγγιση της νεολαίας επί των συγκεκριμένων θεμάτων. Στην Ελλάδα, τα πράγματα είναι πολύ περιορισμένα σε σχέση με άλλες χώρες. Εκτός από την δημόσια τηλεόραση, δεν υπάρχουν ουσιαστικά μέσα με ειδικές εκπομπές για τις εξελίξεις στην Ε.Ε. Ενδεικτικό της απουσίας πραγματικού ενδιαφέροντος είναι το γεγονός ότι ακόμα και στα εθνικής εμβέλειας ΜΜΕ, εκτός από τους ανταποκριτές στις Βρυξέλλες, δεν καταγράφεται στη μετάδοση της είδησης ξεχωριστό ενδιαφέρον για τη ευρωπαϊκή ατζέντα.

Φωτεινή εξαίρεση σίγουρα αποτελεί το DNews που έχει βάλει πλέον την ευρωπαϊκή πολιτική στο κέντρο της ενημέρωσης. Ο δεύτερος τρόπος σχετίζεται με τις ψηφιακές πλατφόρμες που διασφαλίζουν άμεση ενημέρωση και πρόσβαση σε πλούσιο υλικό στους χρήστες. Twitter, Instagram, Tik Tok είναι την πρώτη γραμμή των επιλογών, ενώ και το Linkedin θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια κινητήριο δύναμη ανάδειξης της ευρωπαϊκής πραγματικότητας, καθώς απευθύνεται σε πιο απαιτητικά ακροατήρια τα οποία διαδραματίζουν και το ρόλο influencer. Εκτός των άλλων, πρωτεύοντα ρόλο διαδραματίζει και η αδιαμεσολάβητη άμεση επικοινωνία με τον πολίτη.

Ενδεδειγμένη μέθοδος για να μεταδοθεί κατάλληλα το μήνυμα

Χωρίς φίλτρα και παραμορφωτικούς φακούς, αυτή είναι η ενδεδειγμένη μέθοδος για να μεταδοθεί κατάλληλα το μήνυμα και να έχει περισσότερους αποδέκτες. Δεν είναι μόνο η ευκαιρία για μια επίσκεψη στις Βρυξέλλες που παρέχει το σχετικό πρόγραμμα του Ε.Κ, αλλά και οι πρωτοβουλίες που λαμβάνουν τα τοπικά γραφεία των ευρωπαϊκών θεσμών, τα γραφεία του γνωστού πλέον Europe Direct, αλλά και δεκάδες ενώσεις φεντεραλιστών σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Τα περιθώρια εκεί είναι πολλά για να αυξηθεί ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και να δημιουργηθεί μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών και πολιτών. Είναι πρωτοβουλίες που αδιαμφισβήτητα σφυρηλατούν την ενότητα στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και ανοίγουν το δρόμο για μια κοινή αντίληψη και ένα καλύτερο μέλλον. Οι νέες μέθοδοι άμεσης επικοινωνίας και η αξιοποίηση τους αποτελούν το μεγάλο στοίχημα της επόμενης μέρας, την ώρα που οι ποιοτικές έρευνες δείχνουν ότι η πλειοψηφία αναγνωρίζει το θετικό ρόλο που παίζει η Ε.Ε για το σήμερα, αλλά κυρίως για το αύριο.

#ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ_ΕΝΩΣΗ #ΘΕΣΜΟΙ #ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα