Τις 54.000 φτάνουν τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα, 4.500 ασθενείς στα νοσοκομεία

Τις 54.000 φτάνουν τα ενεργά κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα και τις 4.500 οι ασθενείς που νοσηλεύονται, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Για την πορεία της πανδημίας ενημέρωσαν η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα και τα μέλη της Επιτροπής των Ειδικών, Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης. Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας αναφέρθηκε σε στοιχεία που δείχνουν πλέον γενετική προδιάθεση οικογενειών στη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο από κορονοϊό.

Ακόμα η Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι η τρίτη δόση ίσως πάψει να θεωρείται πλέον «αναμνηστική», ενώ ο Μίνα Γκάγκα αναφέρθηκε στα μονοκλωνικά αντισώματα και την προτεραιοποίηση που έχει γίνει στα 10 νοσοκομεία που θα τα διαθέτουν αρχικά.

Μίνα Γκάγκα: «Έχουμε μια μικρή αύξηση στο εφταήμερο και μια μικρή μείωση σε σχέση με την εβδομάδα πριν. Τα πολλά κρούσματα είναι σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Η διαμόλυνση είναι αισθητή. Είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να τη μειώσουμε. Τα νέα μέτρα ξεκίνησαν μόλις τη Δευτέρα. Είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να σταματήσουμε την επαφή με άλλους ανθρώπους χωρίς μέτρα. Φοράμε μάσκες, προσέχουμε επαφές, δεν συγχρωτιζόμαστε. Πηγαίνουμε έγκαιρα στο γιατρό αν έχουμε συμπτώαματα, δεν αφήνουμε 8 μέρες μέχρι να πάμε στο γιατρό. Είναι σημαντικό, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα οι ασθενείς πηγαίνουν αργά και είναι δύσκολο να γίνουν εύκολα καλά»

Βάνα Παπαευαγγέλου: «Σταθεροποίηση στην πορεία της πανδημίας αλλά σε ιδιαίτερα ψηλά επίπεδα. Συνεχίζει να αυξάνει ο αριθμός διασωληνωμένων και νέων θανάτων. Εντυπωσιακό ότι ενώ είναι γνωστό σε όλους επικρατεί ένα κλίμα εφησυχασμού σαν να μην μας αφορά όλους. Τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σήμερα σε 54.000 χιλιάδες. Ο νέος επιδημιολογικός χάρτης, δίνει την εικόνα της μεγάλης διασποράς του ιού. Νέες αυξητικές τάσεις σε Σάμο, Γρεβενά, Θεσσαλία κ.α. Ψηλή θνητότητα έχουμε σε περιοχές με μικρή εμβολιαστική κάλυψη ειδικότερα στους πιο μεγάλους. Η θετικότητα των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων παραμένει σταθερή. Στα παιδιά 9 στα 10 κρούσματα διαγιγνώσκονται από τον έλεγχο που κάνουμε για τα σχολεία. Το εντατικό τεστινγκ αποτελεί ισχυρό όπλο κατά της πανδημίας. Νοσηλεύονται 4.500 ασθενείς.

Συνολικά στην επικράτεια η εμβολιαστική κάλυψη παρουσιάζει σημαντική αύξηση. 1,2 εκατομμύρια εμβολιασμοί από τον Οκτώβριο. Οι προσπάθειες να πείσουμε ακόμα περισσότερους π΄ρέπει να συνεχιστούν. Ανασκοπώντας τα δεδομένα βλέπει κανείς ότι οι εμβολιασμοί αφορούν κυρίως τους κάτω των 60 ετών. Οι πιο ευάλωτοι όμως που θα κινδυνεύσουν άμεσα αν νοσήσουν είναι οι άνω των 60. Σε πρόσφατη εβδομαδιαία ενημέρωση ΕΟΔΥ, χάθηκαν 84 άνθρωποι από τον Σεπτέμβριο κάτω των 60 ετών χωρίς υποκείμενο

Έχουν γίνει 7,5 δισεκατομμύρια εμβολιασμοί. Καθημερινά γίνονται 30.000.000. Το εμβόλιο δεν είναι ούτε καινούργιο, ούτε πειραματικό. Οποιαδήποτε παρενέργεια γνωστοποιείται. Ακόμα και για την τρίτη δόση ξέρουμε ότι είναι ασφαλής και δεν έχει ανεπιθύμητες ενέργειες. Πέρα από τις μελέτες, πληθυσμιακά δεδομένα δείχνουν ότι η τρίτη δόση αυξάνει σημαντικά την αποτελεσματικότητα. Η τρίτη δόση στο μέλλον ίσως να μην θεωρείται αναμνηστική αλλά ένα μέρος του κανονικού εμβολιασμού.

Ο ECDC ανέφερε ότι οι γιορτές συνοδεύονται από γιορτές και ταξίδια και εκτιμούν το επιδημιολογικό φορτίο θα είναι αυξημένο τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο ειδικότερα σε χώρες σαν τη δική μας με εμβολιαστική κάλυψη μικρότερη από 80%. Πρέπει να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη. Αν και οι εμβολιασμένοι έχουν σημαντικά μικρότερη πιθανότητα να μολυνθούν μέσα στο σπίτι ενδέχεται και να μολυνθούν και να μεταδώσουν. Παραμένουν μολυσματικοί για σημαντικά μικρότερο διάστημα και συμμετέχουν λιγότερο. Όπως είπε και ο πρόεδρος του ΠΟΥ δήλωσε ανησυχία για την εσφαλμένη αίσθηση ασφάλειας των εμβολιασμένων που θεώρησαν πως τελείωσε η πανδημία. Συμπερασματικά, εμβολιαζόμαστε για να μη νοσήσουμε βαριά, κάνουμε χρήση των μέτρων ατομικής προστασίας».

Γκίκας Μαγιορκίνης: «Μικρή επιδείνωση την τελευταία εβδομάδα, κοντά στο σημείο της επιπέδωσης. Ο αριθμός των θανάτων δείχνει μέτρια επιδείνωση, η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει αυξημένη με ΄ήπιες τάσεις επιδείνωσης. Ο αριθμός στις ΜΕΘ αυξήθηκε 8%. Η Ευρώπη εξακολουθεί να βρίσκεται σε αυξημένη επιδημικότητα, όσες χώρες έχουν περ΄άσει το 80% του εμβολιασμού έχουν σαφέστατα μικρότερη πίεση στο σύστημα υγείας τους.

Υπάρχουν σαφή στοιχεία για προδιάθεση σοβαρής νόσου. Όταν εισβάλλει λοιπόν σε μια οικογένεια με τέτοια προδιάθεση είναι δύσκολο. Ο εμβολιασμός λοιπόν μπορεί να αποτρέψει τέτοιες τραγωδίες»

Γκάγκα: Είναι μια επιδημία κυρίως ανεμβολίαστων. Φυσικά αρρωσταίνουν και μεταδίδουν εμβολιασμένοι αλλά πολύ λιγότερο. Βλέπετε την τεράστια προστασία του εμβολίου από τη νόσο. Φυσικά πρέπει να προσέχουμε όλοι. Αλλά η νόσος απειλεί βασικά τους ανεμβολίαστους. Τα μέτρα αξιολογούνται τις επόμενες ημέρες ή και εβδομάδες».

Παπαευαγγέλου: Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για τα χριστούγεννα με την επιδημιολογική εικόνα που έχουμε σήμερα. Είμαστε πολύ ώριμοι πια για να ξέρουμε πως πρέπει να λειτουργήσουμε. Ελπίζουμε ότι τα Χριστούγεννά μας θα είναι διαφορετικά από τα περσινά. Ελπίζουμε ότι σε μια - δύο εβδομάδες θα ξέρουμε περισσότερα.

Γκάγκα: Δεν έχουμε ζήτημα αισιοδοξίας ή μη. Παρακολουθούμε στενά τι γίνεται, αλλά δεν μπορούμε να προβλέψουμε για τα Χριστούγεννα. Τα μέτρα ισχύουν, είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να κρατάμε τον γενικό σχεδιασμό. Οι ανεμβολίαστοι πρέπει σίγουρα να προσέχουν.

Παπαευαγγέλου: Οι νοσηλείες στα παιδιά είναι σταθερές. Συχνά νοσηλεύονται κυρίως λόγω της αγωνίας. Έχουμε και παιδιά σοβαρά - προφανώς - αλλά δεν έχει αλλάξει κάτι.

Δείτε LIVE την ενημέρωση:

{https://www.youtube.com/watch?v=b1FHNmkJvro}

Keywords
Τυχαία Θέματα