Η ΕΤΕ «μοίρασε» 2,3 εκατ. σε καινοτόμες επιχειρήσεις

Επενδύσεις στο μετοχικό κεφάλαιο 12 εταιρειών, συνολικού ποσού 2,3 εκατ. ευρώ, ενέκρινε το 2017 το NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας, που αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης της καινοτόμου και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας.

Ειδικότερα, έχουν ήδη υλοποιηθεί οι συμμετοχές στις εταιρείες Insybio, itbooms, PD Neurotechnology, Goodvidio, Covve, Mist.io, και Fieldscale, ενώ σε φάση διαπραγμάτευσης βρίσκονται οι συμμετοχές σε ακόμη πέντε

εταιρείες.

Σε επίπεδο δανεισμού, μέσω του NBG Business Seeds έχουν χρηματοδοτηθεί έξι εταιρείες με συνολικό ποσό 3 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, δόθηκαν 49.000 ευρώ ως βραβεία στους δέκα νικητές του έβδομου Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας.

Συνολικά το πρόγραμμα στα οκτώ έτη λειτουργίας του έχει χρηματοδοτήσει με 6,2 εκατ. ευρώ:
- 3 εκατ. ευρώ εγκεκριμένες συμμετοχές στο μετοχικό κεφάλαιο δεκατριών εταιρειών,
- 3 εκατ. ευρώ δανεισμός 6 εταιρειών και
- 343.000 ευρώ σε βραβεία στις 70 νικήτριες εταιρείες των διαγωνισμών Καινοτομίας & Τεχνολογίας.

Το 2017, για μια ακόμη χρονιά συνεχίστηκε η συνεργασία του προγράμματος της Εθνικής Τράπεζας στο πλαίσιο του NBG Business Seeds με μέλη ΔΕΠ από 8 πανεπιστήμια για την αξιολόγηση των 401 προτάσεων του 7ου Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας

Παράλληλα συνεχίστηκε η συνεργασία με τους διαγωνισμούς:
- Διεθνής φοιτητικός διαγωνισμός Ennovation
- 2ος Επιχειρηματικός Διαγωνισμός της ΜΚΕ-ΕΑΠ «Ανοικτοί Επιχειρηματικοί Ορίζοντες»
- Διαγωνισμός Imagine Cup Μicrosoft
- Διαγωνισμός Ψηφιακής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας / StartUp

Πέραν των νικητών του 7ου Διαγωνισμού, υποστηρίχθηκαν 110 ομάδες με κλειστές συναντήσεις καθοδήγησης, με τη συμμετοχή τους σε τριήμερα εργαστήρια που διοργανώθηκαν στην Αθήνα σε συνεργασία με το ACEin του Οικονομικού Πανεπιστημίου, στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με το OK!Thessκαι το ΑΠΘ, στην Πάτρα σε συνεργασία με την Mindspace και την Αμερικάνικη Πρεσβεία.

Επίσης, το 2017 μεταξύ άλλων διοργανώθηκε τριήμερη αποστολή στο Οικοσύστημα Καινοτομίας του Ισραήλ μετά από πρόσκληση επιφανών μελών του ισραηλινού οικοσυστήματος. Συμμετείχαν εκπρόσωποι της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας και των ερευνητικών κέντρων, εκπρόσωποι επενδυτικών σχημάτων και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, επιχειρηματίες, εκπρόσωποι κομμάτων και στελέχη της Εθνικής Τράπεζας. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με την Αρχή Καινοτομίας, , με επιταχυντές, venture capitals, εκπροσώπους crowd funding πρωτοβουλιών, εκπροσώπους ερευνητικών κέντρων (Deloitte, Intel και Samsung) και Κέντρων Μεταφοράς Τεχνολογίας Πανεπιστημίων, εκπροσώπους κέντρων καινοτομίας Ισραηλινών τραπεζών.

Στο πλαίσιο του Equifund Fund of Funds, η Εθνική Τράπεζα αποφάσισε την συμμετοχή της ως ιδιώτης επενδυτής (LimitedPartner) σε επιλεγμένες εταιρείες κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών.

Όπως επισημαίνεται στον απολογισμό του προγράμματος, η στρατηγική αυτή τοποθέτηση της Εθνικής Τράπεζας στο οικοσύστημα τα επόμενα έτη έγινε με γνώμονα την περαιτέρω στήριξη της Εθνικής Τράπεζας στο οικοσύστημα των νέων & νεοφυών επιχειρήσεων, την ενίσχυση των συνεργειών μεταξύ των βασικών παικτών του οικοσυστήματος, τη διεύρυνση των συμφωνιών συνεργασίας με Πανεπιστήμια και των εξειδικευμένων συμφωνιών συνεργασίας για την εμπορευματικοποίηση των αποτελεσμάτων έρευνας και των συνεργασιών με ερευνητικά κέντρα (ΙΤΕ -Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, ΕΚΕΤΑ - Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης, Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών "Αλέξανδρος Φλέμινγκ").

Γενικότερα, το πρόγραμμα της Εθνικής Τράπεζας περιλαμβάνει σειρά από δράσεις ανάδειξης και προβολής καινοτόμων ιδεών και έργων, εκπαίδευσης και καθοδήγησης ομάδων, παροχής υποδομών, δικτύωσης και χρηματοδότησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα