Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει τις απειλές για απαγόρευση εξαγωγών εμβολίων

H Ευρωπαϊκή Ένωση απείλησε εκ νέου να απαγορεύσει τις εξαγωγές εμβολίων σε τρίτους εξαιτίας των καθυστερήσεων σε παραδόσεις δόσεων από την AstraZeneca.

H επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, απείλησε την Τετάρτη να απαγορεύσει τις εξαγωγές εμβολίων για να προστατεύσει τις σπάνιες δόσεις για τους δικούς της πολίτες που αντιμετωπίζουν ένα τρίτο κύμα πανδημίας.

Σε μια συνάντηση διπλωματών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε λίγο μετά την προειδοποίηση της Φον Ντερ Λάιεν, η

Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία και η Δανία υποστήριξαν τη θέση της Επιτροπής σχετικά με μια αυστηρότερη εφαρμογή των ελέγχων στις εξαγωγές.

Η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Ιρλανδία ήταν πιο προσεκτικοί, δήλωσαν δύο από τους αξιωματούχους, προσθέτοντας ότι μια συζήτηση για το θέμα θα πραγματοποιηθεί σε σύνοδο κορυφής ηγετών της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα.

«Όλα προέρχονται από την απογοήτευση με την AstraZeneca και την ολοένα και αυξανόμενη πίεση να το σταματήσουμε αυτό. Δεν έχουμε αρκετά εμβόλια, εξάγουμε σαν τρελοί χωρίς να παίρνουμε τίποτα πίσω», είπε ένας από τους διπλωμάτες που συμμετείχε στις συζητήσεις.

Ένας δεύτερος διπλωμάτης, ο οποίος ενημερώθηκε για τις συνομιλίες, επιβεβαίωσε ότι ο κύριος λόγος για τη δυσκολότερη στάση ήταν ο χαμηλός αριθμός παραδόσεων της AstraZeneca στην ΕΕ.

Ο αριθμός των εξαγωγών εμβολίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τρίτους

Keywords
Τυχαία Θέματα