Η εξαγγελία Μητσοτάκη για αναστολή του ΦΠΑ από το 2006 φέρνει αλλαγές στην αγορά ακινήτων - Το δίλημμα της κυβέρνησης

Η εξαγγελία Μητσοτάκη για αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή για τρία χρόνια, αναμένεται να αναθερμάνει την κτηματαγορά και τις οικοδομικές εργασίες, ενώ θα φέρει άνοδο του ΑΕΠ και της αξίας των ακινήτων.

Από τις αρχές του νέου έτους μπαίνει στον «πάγο» ο ΦΠΑ στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Δεν θα επιβάλλεται ΦΠΑ

στις μεταβιβάσεις νεόδμητων ακινήτων, μέτρο που θα ενισχύσει την κτηματαγορά και την αντιπαροχή για την ανέγερση οικημάτων, από τη στιγμή που θα απαλλάσονται από τον ΦΠΑ και οι οικοπεδούχοι για τα διαμερίσματα που λαμβάνουν.

Το μέτρο θα συμβάλει στην άνοδο του ΑΕΠ και της αξίας των ακινήτων, στην ανάκτηση της αξίας των περιουσιών των ιδιοκτητών και την εξυγίανση των τραπεζών (υψηλότερη αποτίμηση των ακινήτων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους).

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επίσης, έδωσε έμφαση σε μεταρρυθμίσεις, στις συμφωνίες των εργαζομένων με τους εργοδότες για την διάσωση επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας, αλλά και στη δικαιότερη κατανομή του ΕΝΦΙΑ με επέκταση των Τιμών Ζώνης σε περιοχές με βίλες που πληρώνουν ελάχιστη φορολογία.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην υποχρεωτική πληρωμή μέσω τραπέζης του 30% του εισοδήματος, στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης από το 2020 πιλοτικά, αλλά και το σχέδιο "ΗΡΑΚΛΗΣ" για τις τράπεζες.

Ενόψει της συνάντησης που θα έχει σήμερα με τους Τραπεζίτες, έστειλε το μήνυμα πως πρέπει να εξαλειφθούν οι άδικες χρεώσεις.

Το δίλημμα της κυβέρνησης

Τις τελευταίες 100 ημέρες, στην κυβέρνηση είχαν το δίλημμα αν θα έπρεπε το μέτρο να καλύψει ισότιμα όλα τα ακίνητα, παλιά και νέα, κτισμένα και άκτιστα. Αρχικός στόχος για την αναστολή του ΦΠΑ ήταν η ώθηση στην οικονομία, για να δωθούν κίνητρα για νέες κατασκευές που θα πωλούνταν χωρίς επιβάρυνση του ΦΠΑ.

Από την άλλη, κάτι τέτοιο θα έφερνε πολλά εμπόδια σε ιδιοκτήτες και κατασκευαστές απούλητων ακινήτων, αφού... θα τους έμεναν οριστικά στα χέρια, εφόσον δεν απαλλάσονταν από τον ΦΠΑ.

Με τη χθεσινή απόφαση, δηλαδή την εξαίρεση όλων των νεόδμητων, ασχέτως του πότε εκδόθηκε η οικοδομική άδεια, απεγκλωβίζονται χιλιάδες ιδιοκτήτες, μικροί και μεγάλοι κατασκευαστές, ενώ δίνεται ώθηση στην κτηματαγορά. Από την άλλη, αποδυναμώνεται το κίνητρο να κτιστούν νεότερα κτίρια, αφού το αγοραστικό ενδιαφέρον θα μοιραστεί και στα ήδη κτισμένα.

«Νεόδμητα» ακίνητα: Τα παράξενα των αγοραπωλησιών

Με τον όρο «νεόδμητα ακίνητα» που θα απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ, εννοούνται και ακίνητα που έχουν κτιστεί ήδη πριν από 5 ή 6 χρόνια, αλλά δεν έχουν πουληθεί και κατοικηθεί ακόμα.

Από το 2007 και μετά, όσα ακίνητα έμειναν απούλητα, θεωρούνταν «νεόδμητα» ακριβώς επειδή... έμεναν απούλητα, ασχέτως του πόσα χρόνια πριν είχαν δομηθεί.

Η «φούσκα» της Οικοδομής και η οικονομική κρίση, οδήγησαν στη συσσώρευση ακινήτων στα αζήτητα και έτσι ένα ακίνητο του 2007 που παραμένει απούλητο, μπορεί να πουληθεί το 2020 σαν νεόδμητο... 13ετίας και χωρίς ΦΠΑ.

Έτσι, ο φόρος μεταβίβασης του 3% αντί του 24% του ΦΠΑ θα συμφέρει πολύ περισσότερο τους συναλλασόμενους.

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Από την αναστολή, κερδισμένοι είναι όσοι αγοράζουν β' κατοικία ή επαγγελματική στέγη, ή ακίνητα αξίας 250.000 ευρώ και πάνω, ενώ ενδεχομένως χαμένοι είναι οι πωλητές των ακινήτων προ 2006, καθώς θα επιβαρύνονται με ΦΠΑ οι αγοραπωλησίες των ακινήτων τους.

Συνεπώς, από 1/1/2020 θα ισχύουν:

- ακίνητα κάθε είδους (είτε νεόδμητα είτε «από δεύτερο χέρι») με άδεια οικοδομής πριν από το 2006 θα επιβαρύνονται με φόρο μεταβίβασης 3%.

- νεόδμητα ακίνητα με άδεια κατασκευής από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά θα πωλούνται για τρία χρόνια (2020 έως 2022) με φόρο μεταβίβασης 3% και όχι ΦΠΑ 24%.

Keywords
Τυχαία Θέματα