Όλα τα μέτρα για τους πυρόπληκτους - Τα ποσά, οι αποζημιώσεις, οι απαλλαγές

Τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων αλλά και την ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών εξειδίκευσαν σε συνέντευξη Τύπου οι υπουργοί Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο γγ Οικονομικής Πολιτικής, Χρήστος Τριαντόπουλος.

Σε τρεις κατηγορίες χωρίζονται οι αποζημιώσεις για κατοικίες. Όσες έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, όσες έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές που τις καθιστούν προσωρινά μη κατοικήσιμες και όσες έχουν υποστεί ζημιές αλλά είναι κατοικήσιμες. Τα αντίστοιχα

ποσά αποζημίωσης είναι 20.000, 12.000 και 5.000 ευρώ.

Αντίστοιχη είναι και η κατηγοροποίηση που γίνεται σε λοιπά ακίνητα και επιχειρηματικά ακίνητα. Εδώ οι αντίστοιχες αποζημιώσεις φτάνουν τα 14.000, 8.000 και 3.000 ευρώ.

Ανοίγει η πλατφόρμα arogi.gov.gr, όπου οι δικαιούχοι θα κατεθέτουν υπεύθυνη δήλωση για κάθε ακίνητο και έκταση, τα οποία τους ανήκουν και έχουν υποστεί ζημιά.

Ακίνητα που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα, απαλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ των επόμενων τρι΄ών χρόνων. Παράλληλα αναστέλλονται οι φορολογικές, ασφαλιστικές και δανειακών υποχρεώσεων. Ιδιαίτερα για τους κατοίκους των ΄Δήμων Μαντουδίου και Ιστιαίας, ισχύουν για τους όλους τους κατοίκους ανεξάρτητα αν έχουν υποστεί οι ίδιοι ζημιές.

Οι άμεσες παρεμβάσεις στις πυρόπληκτες περιοχές

1. Άμεση προστασία των εδαφών και αποκατάσταση των δασικών οικοσυστημάτων που καταστράφηκαν ολικώς ή μερικώς από τις πρόσφατες πυρκαγιές σε Αττική, Εύβοια Πελοπόννησο.

2. Ενδυνάμωση της προστασίας και της μέγιστης δυνατής αντοχής και ανθεκτικότητας των Δασών απέναντι στις αναπόφευκτες και ορατές πλέον επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης που απειλεί τον πλανήτη.

3. Ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και της σχέσης με τα δασικά οικοσυστήματα και την προστασία τους. Για πρώτη φορά μάλιστα ορίζεται και θεσμοθετείται η έννοια του «αναδόχου αναδάσωσης». Με τη μορφή εθελοντισμού, νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, ανώνυμες εταιρείες και μη κυβερνητικές – μη κερδοσκοπικές οργανώσεις θα μπορούν να προχωρούν σε άμεσες αναδασώσεις σε περιοχές και με προδιαγραφές που θα ορίζονται από τη Γενική Διεύθυνση Δασών του ΥΠΕΝ.

Όλα τα μέτρα για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πλήττονται από τις φωτιές στη χώρα μας.

Αναλυτικά τα μέτρα στήριξης και οι άμεσες παρεμβάσεις στις πυρόπληκτες περιοχές από το ΥΠΕΝ.

Keywords
Τυχαία Θέματα