Η καπετάνισσα της Αιγύπτου που κατηγορήθηκε ψευδώς για το μπλοκάρισμα στο Σουέζ

Η Marwa Elselehdar κατηγορήθηκε ότι προκάλεσε την προσάραξη του Ever Given μπλοκάροντας τη διώρυγα του Σουέζ – Ωστόσο η ίδια βρισκόταν σε διαφορετικό πλοίο εκατοντάδες μίλια μακριά.

Παρότι βρισκόταν πολλά μίλια μακριά, διαδικτυακές φήμες και fake news την έδειξαν ως υπεύθυνη της προσάραξης του κοντέινερ. Μάλιστα, υπήρχαν και μονταρισμένες φωτογραφίες και ψεύτικα προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που προωθούσαν τα ψέματα, με την ίδια να φοβάται μήπως καταστρέψει την

εικόνα της.

Η ψεύτικη είδηση που έκανε το γύρο του διαδικτύου

Οι φήμες σχετικά με τον ρόλο της Μάρβα Ελελεχντάρ και το Ever Given υποκινήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από στιγμιότυπα ενός πλαστού τίτλου ειδήσεων – υποτίθεται ότι είχε δημοσιευτεί από το Arab News – που ανέφερε ότι συμμετείχε στο περιστατικό της Διώρυγας του Σουέζ.

Η φωτογραφία που χρησιμοποιήθηκε στο άρθρο και στην οποία έγινε επεξεργασία, φαίνεται να είναι από ένα αυθεντικό θέμα των Arab News, που κυκλοφόρησε στις 22 Μαρτίου, και αναφερόταν στην επιτυχία της Μάρβα ως της πρώτης γυναίκας καπετάνιου της Αιγύπτου. Η εικόνα έχει κοινοποιηθεί δεκάδες φορές στο Twitter και στο Facebook.

«Στοχοποιήθηκα γιατί είμαι η πρώτη γυναίκα καπετάνιος της Αιγύπτου»

Αρκετοί λογαριασμοί στο Twitter με το όνομά της, έχουν επίσης, διαδώσει ψευδείς ισχυρισμούς πως είχε σχέση με το Ever Given. Ωστόσο, η 29χρονη Μάρβα Ελσελεχντάρ δηλώνει στο BBC πως δεν έχει ιδέα ποιος διέδωσε την ιστορία αυτή ή γιατί το έκανε. «Ένιωσα ότι μπορεί να έγινα στόχος ίσως επειδή είμαι μια επιτυχημένη γυναίκα σε αυτό τον τομέα ή επειδή είμαι Αιγύπτια, αλλά δεν είμαι σίγουρη» είπε.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετώπισε προκλήσεις σε έναν κλάδο που ιστορικά κυριαρχείται από άνδρες. Επί του παρόντος, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν μόνο το 2% τρων ναυτικών του κόσμου, σύμφωνα με τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό.

Η Μάρβα λέει ότι πάντα αγαπούσε τη θάλασσα και άντλησε την έμπνευσή της για να δηλώσει συμμετοχή στο εμπορικό ναυτικό, μετά την εγγραφή του αδερφού της στο AASTMT. Παρόλο που η ακαδημία δεχόταν μόνο άντρες την εποχή εκείνη, υπέβαλε αίτηση και της δόθηκε άδεια να συμμετάσχει μετά από νομική αναθεώρηση από τον τότε πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ.

Σεξιστικά σχόλια

Κατά τη διάρκεια των σπουδών της, η Ελσελεχντάρ λέει ότι βρέθηκε αντιμέτωπη με σεξισμό. «Στο πλοίο, ήταν όλοι ηλικιωμένοι άνδρες με διαφορετική νοοτροπία, οπότε ήταν δύσκολο να μην μπορέσουμε να βρούμε άτομα με τα οποία να επικοινωνούμε» λέει.

«Ήταν δύσκολο καθώς το περνούσα όλο αυτό μόνη μου, προσπαθώντας διαρκώς να μην επηρεάσει την ψυχική μου υγεία. Ο κόσμος στην κοινωνία μας εξακολουθεί να μην δέχεται την ιδέα να εργάζονται γυναίκες στη θάλασσα μακριά από τις οικογένειές τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αλλά όταν κάνεις αυτό που αγαπάς, δεν είναι απαραίτητο να αναζητάς την έγκριση όλων».

Μετά την αποφοίτησή της, η Μάρβα έγινε καπετάνιος στο Aida IV όταν έγινε το πρώτο σκάφος που πλοήγησε στο πρόσφατα διευρυμένο κανάλι του Σουέζ το 2015. Εκείνη την εποχή ήταν η νεότερη και πρώτη γυναίκα καπετάνιος από την Αίγυπτο που διέσχισε το ποτάμι.

Το 2017 τιμήθηκε από τον πρόεδρο Αμπντελ Φατάχ Ελ-Σίσι κατά την διάρκεια των εορτασμών για την Γιορτή της Γυναίκας στην Αίγυπτο.

Όταν άρχισαν οι φήμες για το ρόλο της στο μπλοκάρισμα της Διώρυγας του Σουέζ, φοβήθηκε για τον αντίκτυπο που θα είχε στη δουλειά της. «Αυτό το ψεύτικο άρθρο ήταν στα αγγλικά και εξαπλώθηκε σε άλλες χώρες» λέει η Ελσελεχντάρ. «Προσπάθησα πάρα πολύ να αρνηθώ αυτό που έλεγε το άρθρο, διότι επηρέαζε τη φήμη μου και όλες τις προσπάθειες που είχα καταβάλει για να είμαι εκεί που βρίσκομαι τώρα».

Θετικά σχόλια

Πάντως, μέσα σε όλα αυτά, λέει πως πήρε κουράγιο από κάποιες θετικές απαντήσεις. «Τα σχόλια στο άρθρο ήταν πολύ αρνητικά και σκληρά αλλά υπήρχαν και πολλά άλλα υποστήριξης από απλούς ανθρώπους και άτομα με τα οποία εργάζομαι» λέει.

«Αποφάσισα να εστιάσω σε όλη την υποστήριξη και την αγάπη που δέχομαι, και η οργή μου μετατράπηκε σε ευγνωμοσύνη. Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι έγινα ακόμη πιο διάσημη από πριν» προσθέτει.

Τον επόμενο μήνα, η Μάρβα Ελσελεχντάρ θα δώσει τις τελικές της εξετάσεις για να πάρει το πτυχίο καπετάνιου και ελπίζει να μπορεί να συνεχίσει να είναι πρότυπο για τις γυναίκες στη βιομηχανία. «Το μήνυμά μου προς τις γυναίκες που θέλουν να είναι στο ναυτικό τομέα, είναι να παλέψουν γι’ αυτό που αγαπάνε και να μην τις επηρεάζει τίποτα αρνητικά» λέει η Μάρβα.

Keywords
Τυχαία Θέματα