Η Κίνα αποκτά διπλωματικό ρόλο στον πόλεμο Ρωσίας- Ουκρανίας, στηρίζοντας όμως το Κρεμλίνο

«Οι διμερείς σχέσεις Ρωσίας- Κίνας είναι ώριμες και σταθερές σαν το Όρος Τάι», σχολίασε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την συνάντησή του με τον κορυφαίο Κινέζο διπλωμάτη Γουάνγκ Γι, στο Κρεμλίνο την Τετάρτη.

Περαιτέρω σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων και στήριξη των κρατών Ρωσίας-Κίνας αποφάσισαν ο Ρώσος πρόεδρος και ο Κινέζος διπλωμάτης, κατά την συνάντηση τους. Γουάνγκ και Πούτιν είχαν μία θερμή χειραψία και τόνισαν την σημαντικότητα της φιλιάς μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ υπενθύμισε πως η Μόσχα επενδύει στην καλλιέργεια

στρατηγικής σχέσης «χωρίς όρια» με το Πεκίνο.

Δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει πως η Κίνα προσπαθεί να διαδραματίσει ρόλο «ειρηνοποιού» στον πόλεμο Ρωσίας- Ουκρανίας, που συμπληρώνει έναν χρόνο. Η επίσκεψη Γουάνγκ στη Μόσχα είναι μία από τις στάσεις του Κινέζου διπλωμάτη, καθώς προηγήθηκαν επαφές σε Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ουγγαρία. Την Παρασκευή αναμένεται η Κίνα να παρουσίασει «πρόταση ειρηνικής επίλυσης» του πολέμου. Η διπλωματική πρόταση του Πεκίνου αναβαθμίζει την παρουσία της χώρας στη Δύση και εκφράζει την επιθυμία της χώρας να βελτιώσει τις σχέσεις της με τη Δύση.

Το Πεκίνο αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες στο να ξεπεράσει τον «δυτικό σκεπτικισμό», σχετικά με την έως τώρα στάση του στον πόλεμο της Ουκρανίας. Η Κίνα δεν παύει να θεωρεί τη Ρωσία «χρήσιμη σύμμαχο» απέναντι στην ηγεμονία των ΗΠΑ. Ο Κινέζος πρόεδρος Ξι Τζινμπίνγκ εξετάζει το ενδεχόμενο συνάντησής του με τον Ρώσο πρόεδρο, την ίδια στιγμή που αρνείται να δει τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι.

Η Κίνα έχει εντείνει τις εμπορικές συναλλαγές με τη Ρωσία, με τις εισαγωγές μαζούτ και αργού πετρελαίου από τη Ρωσία να φτάνουν επίπεδα ρεκόρ τον Ιανουάριο, όπως ανέφερε το Bloomberg αυτή την εβδομάδα.

{https://www.youtube.com/watch?v=2lU5nvCjArc}

#KINA #ΡΩΣΙΑ #ΟΥΚΡΑΝΙΑ #ΗΠΑ #ΠΟΛΕΜΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Κίνα, Ρωσίας- Ουκρανίας, Κρεμλίνο,kina, rosias- oukranias, kremlino