Η Κίνα δημοσίευσε τον καινούργιο γεωλογικό χάρτη της Σελήνης

Κινέζοι επιστήμονες κυκλοφόρησαν ένα νέο επιστημονικό ντοκουμέντο, τον καινούργιο γεωλογικό χάρτη της Σελήνης που είναι ο πιο λεπτομερής που έχει δημιουργηθεί μέχρι τώρα./

Ολόκληρη η επιφάνεια της Σελήνης χαρτογραφήθηκε εκ νέου από μια ομάδα Κινέζων ερευνητών υπό την εποπτεία του Ινστιτούτου Γεωχημείας της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών. Η εικόνα δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας δεδομένα από την κινεζική σουίτα σεληνιακών αποστολών εξερεύνησης Chang'e καθώς και πληροφορίες από άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Ο χάρτης που δημοσιεύτηκε στο Science

Bulletin είναι σε κλίμακα 1:2500000 και περιλαμβάνει 12.341 κρουστικούς κρατήρες, 81 λεκάνες πρόσκρουσης, 17 τύπους πετρωμάτων και 14 τύπους επιφανειακών δομών.

Τα χρώματα στην εικόνα αντιπροσωπεύουν διαφορετικές περιόδους στη σεληνιακή γεωλογική χρονολογική κλίμακα και ο χάρτης περιλαμβάνει επίσης τις τοποθεσίες προσγείωσης διαστημικών συστημάτων των αποστολών Chang'e και Apollo.

Το 2020 το Επιστημονικό Κέντρο Αστρογεωλογίας του Γεωλογικού Ινστιτούτου των Ηνωμένων Πολιτειών κυκλοφόρησε έναν σεληνιακό χάρτη, γνωστό ως «Ενοποιημένο Γεωλογικό Χάρτη της Σελήνης» (Unified Geological Map of the Moon) σε κλίμακα 1:5000000. Για να δημιουργήσουν εκείνο τον ψηφιακό χάρτη, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν πληροφορίες από έξι περιφερειακούς χάρτες της εποχής του Apollo μαζί με ενημερωμένα δεδομένα από πρόσφατες δορυφορικές αποστολές στο φεγγάρι. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ολόκληρη η επιφάνεια της Σελήνης χαρτογραφήθηκε γεωλογικά σε μία συντονισμένη προσπάθεια της ΝASA με το Usgs Astrogeology Science Center και το Lunar Planetary Institute.

Οι παραπάνω ιστορικοί χάρτες σχεδιάστηκαν για να ευθυγραμμιστούν με τα σύγχρονα σύνολα δεδομένων, διατηρώντας όμως προηγούμενες παρατηρήσεις και ερμηνείες.

Πηγή:CGTN

#ΚΙΝΑ #ΣΕΛΗΝΗ #ΧΑΡΤΗΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα