Κινέτα, η καταστροφή στο φως της ημέρας - Φωτογραφίες με τις ανοικτές πληγές της από ψηλά - Η αυτοψία του Ευθύμη Λέκκα

Οι ζημιές εντοπίζονται κυρίως σε έργα υποδομής όπως δρόμοι, δίκτυα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης αλλά και σε 10 κατοικίες. Τι δηλώνει ο Ευθύμιος Λέκκας για τα αίτια της καταστροφής.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας βρήκαν την Κινέτα να «αντικρίζει» τις μεγάλες καταστροφές που της προξένησε η σφοδρή βροχόπτωση κατά την διάρκεια της νύχτας. Σπίτια πλημμυρισμένα με λάσπη και αυτοκίνητα σχεδόν σκαρφαλωμένα στα δέντρα είναι μερικά από τα στιγμιότυπα που χαρακτηρίζουν την πολύπαθη περιοχή μια ημέρα μετά.

Ακόμα, μάντρες και υπαίθριες κατασκευές γκρεμίστηκαν ενώ τα ορμητικά

νερά μετέφεραν στις κατοικημένες περιοχές εκατοντάδες κορμούς δέντρων. Φερτά υλικά και τόνοι λάσπης παρασύρθηκαν από τη βροχή και κατέληξαν σε αυλές σπιτιών, σε κατοικίες, σε καταστήματα, αλλά και στους δρόμους.

Οι εικόνες της καταστροφής ξύπνησαν τις μνήμες από Μάνδρα δύο χρόνια νωρίτερα αλλά κι από την προηγούμενη μεγάλη καταστροφή στην περιοχή, τη φωτιά της 23ης Ιουλίου 2018. 

Σε αρκετές περιπτώσεις χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής προκειμένου να απεγκλωβίσει δεκάδες πολίτες από τα σπίτια τους, να αντλήσει ύδατα αλλά και να βοηθήσει οδηγούς ακινητοποιημένων οχημάτων.

Από την περιοχή όπου βρέθηκε νωρίτερα ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας με τον Δρ. Μιχάλη Διακάκη και τη Ναυσικά - Ιωάννα Σπύρου, προκειμένου να πραγματοποιήσουν αυτοψία στην περιοχή που πλημμύρισε λόγω του κύματος κακοκαιρίας «Γηρυόνης».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ανάμεσα στα αίτια που συνέβαλαν στην καταστροφικότητα του φαινομένου στην Κινέτα εντοπίζονται: το ύψος της βροχής κι η ραγδαιότητα του φαινομένου, τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής, η οριζόντια και κατακόρυφη διαμόρφωση της λεκάνης του ρέματος της Πίκας, ο μεγάλος όγκος στερεοπαροχής και κυρίως η μεταφορά κορμών καμένων δένδρων από την πυρκαγιά της 23 Ιουλίου 2018.

Τα αίτια - πρώτες εκτιμήσεις

Βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων που συλλέγονται από τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμη Λέκκα και την επιστημονική ομάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που μετέβησαν στην περιοχή της Κινέτας για αυτοψία μετά τις πλημμύρες από την κακοκαιρία "Γηρυόνης", τα αίτια που συνέβαλαν στην καταστροφικότητα του φαινομένου εντοπίζονται:

στο ύψος βροχής και στη ραγδαιότητα του φαινομένου

στα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά, την οριζόντια και κατακόρυφη διαμόρφωση της λεκάνης του ρέματος της Πίκας

στο μεγάλο όγκο στερεοπαροχής και κυρίως

στη μεταφορά κορμών καμένων δένδρων από την πυρκαγιά της 23 Ιουλίου 2018 που συνέβαλε καθοριστικά στη μεγιστοποίηση των ζημιών

Οι ζημιές εντοπίζονται κυρίως σε έργα υποδομής (οδικό δίκτυο, δίκτυο ηλεκτροδότησης και υδροδότησης) και σε περίπου 10 κατοικίες.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση: "Κατόπιν αυτού, προκύπτουν νέα επιστημονικά και τεχνικά δεδομένα, τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψην στο σχεδιασμό και την κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων που δρομολογούνται άμεσα από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη και την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών".

Keywords
Τυχαία Θέματα