Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τα κρασιά, αυξάνονται οι τιμές της φιάλης

Η κλιματική αλλαγή “πληγώνει” και τα αμπέλια, με πολλές ποικιλίες κρασιού να κινδυνεύουν από την κλιματική κρίση.

Σύμφωνα με τον οινοπαραγωγό, Βαγγέλη Γεροβασιλείου, η κλιματική αλλαγή είναι πιο έντονη τα τελευταία 15 χρόνια. Είναι ενδεικτικό, άλλωστε, ότι η Μαλαγουζιά για παράδειγμα, ωριμάζει πλέον, όπως είπε, γύρω στα μέσα Αυγούστου, ενώ πάντα ωρίμαζε τον Σεπτέμβριο. Οι ξενικές ποικιλίες που ήρθαν στην Ελλάδα, όπως το Merlot υποφέρουν περισσότερο, ενώ οι ελληνικές, όπως το Λημνιό δεν έχουν επηρεαστεί καθόλου υπογράμμισε

μιλώντας στην ΕΡΤ.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές των κρασιών, ο κ. Γεροβασιλείου είπε ότι θα δούμε αυξήσεις στην τιμή της φιάλης κατά περίπου 1 με 1,5 ευρώ, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία που προκάλεσε άνοδο στις τιμές των πρώτων υλών, ενώ για τις λευκές ποικιλίες επισήμανε ότι δεν είναι επαρκείς ώστε να καλύψουν την τουριστική ζήτηση και πρέπει να αυξηθεί η παραγωγή τους.

Λόγω της κλιματικής αλλαγής, το ζητούμενο τώρα, κατά τους επιστήμονες, είναι η μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στα αμπέλια και η επιλογή νέων πιο ανθεκτικών ποικιλιών.

Τα πρώτα αμπέλια για κρασί -που προέρχονταν από τα αντίστοιχα άγρια είδη – εκτιμάται ότι καλλιεργήθηκαν στη Μέση Ανατολή πριν από 8.000 έως 10.000 χρόνια. Σήμερα στον κόσμο υπάρχουν 6.000 έως 10.000 διαφορετικοί γενότυποι σταφυλιών (γενετικά μοναδικές ποικιλίες) του κοινού σταφυλιού (Vitis vinifera), οι οποίες έχουν φυτευθεί για παραγωγή ή για έρευνα. Πολλές από αυτές τις ποικιλίες χρησιμοποιούνται μόνο για κατανάλωση ως φρούτα ή σταφίδες.

Στην Ευρώπη, καλλιεργούνται περίπου 1.000 ποικιλίες, ανάμεσά τους κάποιες ελληνικές (π.χ. Ξινόμαυρο), που είναι καλύτερα προσαρμοσμένες για να αντέξουν τα θερμότερα κλίματα με τη μεγαλύτερη ξηρασία.

Οι ερευνητές προτείνουν πλέον στους παραδοσιακούς καλλιεργητές και οινοποιούς της Ευρώπης, της βόρειας και νότιας Αμερικής, της Ασίας, και της Αυστραλίας να αρχίσουν να αφιερώνουν κάποια μικρά έστω τμήματα των αμπελώνων τους για τη δοκιμαστική καλλιέργεια άλλων ποικιλιών όπως οι ελληνικές, ώστε να δουν από πρώτο χέρι ποιες από αυτές έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα.

Όπως επισήμανε τέλος ο κ. Γεροβασιλείου, το σίγουρο είναι ότι όσο συνεχίζεται η κλιματική αλλαγή, κάποιες ποικιλίες σε ορισμένες περιοχές προβλέπεται ότι θα αρχίσουν να μην τα βγάζουν πέρα και η μόνη λύση είναι οι αμπελουργοί να αρχίσουν από τώρα να σκέφτονται πώς θα καλλιεργήσουν και άλλες ποικιλίες.

#ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ_ΑΛΛΑΓΗ #ΚΡΑΣΙΑ #ΤΙΜΕΣ #ΦΙΑΛΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα