Η Κομισιόν υιοθέτησε τη «μαύρη λίστα» φορολογικών παραδείσων

Οι υπουργοί Οικονομικών της Κομισιόν υιοθέτησαν μια «μαύρη λίστα» φορολογικών παραδείσων, εκτιμώντας παράλληλα και τον αντίκτυπο από τη σχεδιαζόμενη φορολογική μεταρρύθμιση των ΗΠΑ, στη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες.

Ύστερα από πολλές αποκαλύψεις εξωχώριων σχημάτων φοροαποφυγής από εταιρίες και πλούσιους ιδιώτες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ξεκίνησε τον Φεβρουάριο

μια διαδικασία να δημιουργήσει μια λίστα με φορολογικούς παραδείσους σε μια προσπάθεια να αποθαρρύνει τον σχηματισμό εικονικών δομών στο εξωτερικό, που σε πολλές περιπτώσεις είναι νόμιμες αλλά μπορούν να αποκρύπτουν παράνομες δραστηριότητες.

«Θα υπάρξει, ελπίζω, μια μαύρη λίστα που θα περιλαμβάνει περίπου 20 χώρες, οι οποίες παρά τους δέκα μήνες συνομιλιών δεν έχουν προχωρήσει στις απαραίτητες δεσμεύσεις», δήλωσε νωρίτερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τα Φορολογικά Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών στις Βρυξέλλες.

Η «μαύρη λίστα»

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υιοθέτησαν τελικά τη «μαύρη λίστα» φορολογικών παραδείσων που περιλαμβάνει 17 περιοχές φορολογικής δικαιοδοσίας εκτός της ΕΕ, οι οποίες θεωρούνται μη συνεργάσιμες σε φορολογικά ζητήματα, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, οι χώρες αυτές είναι: Αμερικανική Σαμόα, Μπαχρέιν, Μπαρμπέιντος, Γρενάδα, Γκουάμ, Νότια Κορέα, Μακάο, Νήσοι Μάρσαλ, Μογγολία, Ναμίμπια, Παλάου, Παναμάς, Αγία Λουκία, Σαμόα, Τρινιντάντ και Τομπάγκο, Τυνησία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι χώρες που περιλαμβάνονται στη λίστα μπορεί να χάσουν την πρόσβαση σε ευρωπαϊκά κεφάλαια. Τις επόμενες εβδομάδες θα αποφασιστούν και άλλα ενδεχόμενα αντίμετρα, δήλωσε ο ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

Η «γκρίζα λίστα»

Επίσης σχηματίστηκε και μια δεύτερη «γκρίζα λίστα» περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας, που έχουν δεσμευθεί να αλλάξουν τους φορολογικούς τους κανόνες προκειμένου να συμμορφώνονται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα για τη διαφάνεια και τη συνεργασία.

Ο Λεμέρ δήλωσε πως άλλες 47 περιοχές φορολογικής δικαιοδοσίας περιλαμβάνονται στην «γκρίζα λίστα» χωρών που αυτή τη στιγμή δεν συμμορφώνονται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, αλλά έχουν δεσμευθεί να αλλάξουν τους φορολογικούς τους κανόνες.

Η Κομισιόν δήλωσε ότι κανένα από τα 28 κράτη-μέλη της Ένωσης δεν μπορεί να θεωρηθεί φορολογικός παράδεισος, καθώς όλα έχουν συμφωνήσει να σέβονται τα ευρωπαϊκά φορολογικά πρότυπα.

Σημειώνεται τέλος πως Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν για την πιθανή διπλή φορολόγηση ευρωπαϊκών εταιριών στις ΗΠΑ ως αποτέλεσμα της μεταρρύθμισης. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί θα υιοθετήσουν επίσης μια κοινή θέση για τη φορολόγηση τεχνολογικών εταιριών όπως η Amazon ή το Facebook.

Keywords
Τυχαία Θέματα